Autor Wątek: kwas galusowy  (Przeczytany 33429 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
kwas galusowy
« dnia: Wrzesień 05, 2011, 07:44:35 »
Przyznam, że zielarstwo pasjonuje mnie z tego powodu, że jest to zaskakująca przygoda, niekończący się ciąg odkryć . Przeczytałam właśnie na blogu doktora, że

Kwas galusowy należy do moich ulubionych fenolokwasów, którego właściwości farmakologiczne wciąż ustalam. W latach 90 in vitro wykazałem hamowanie proliferacji komórek tumorowych (rakowych) przez kwas galusowy. Odkąd testuję różne środki roślinne na zwierzętach zauważyłem kolejne ciekawe właściwości. U zwierząt działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Stabilizuje błony komórkowe komórek mięśniowych serca, nerek i wątroby. Hamuje wysięki, zatrzymuje procesy stłuszczenia i marskości wątroby. Zmniejsza podrażnienia jelit, przyspiesza gojenie owrzodzeń jelit i żołądka. Łagodzi objawy jelita drażliwego i choroby wrzodowej. Obniża poziom cukru we krwi, przedłuża działanie insuliny. Przyspiesza gojenie ran, oparzeń.

Stwierdzono naukowo właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne kwasu galusowego. Ma wyraźny wpływ przeciwzapalny po zastosowaniu doustnym i zewnętrznym. Wymiata wolne rodniki i nadtlenki. Hamuje reakcje autoagresji immunologicznej.

Dodawany do tłuszczów i ziół bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe – stabilizuje je i zapobiega ich oksydacji.

Kwas galusowy warto podawać osobom cierpiącym na cukrzycę, stany zapalne uogólnione, choroby alergiczne, astmę, gruźlicę, stany zapalne nerek i pęcherza moczowego, nieżyty przewodu pokarmowego, polipowatość i owrzodzenia jelita grubego, trądzik, plamice naczyniowe, stany zapalne siatkówki i naczyniówki oka. Jest przydatny w terapii uszkodzeń wątroby i nerek, chorób autoimmunologicznych i nowotworów.

Okłady na oczy z roztworu wodnego 1-5% leczą stany zapalne powiek i spojówek, zmniejszają objawy nadmiernego łzawienia. Przy zmianach ropnych oczu – ładnie ściągają wydzielinę i zmniejszają obrzęk.

Kwas galusowy zastosowany na skórę to filtr UV. Działa też wybielająco, likwidując przebarwienia polekowe, po kosmetykach, posłoneczne. Ładnie likwiduje przebarwienia potrądzikowe.

http://rozanski.li/?p=1235

czuję, że herbaciane kompresy to jednak za mało.
Galusujecie się jakoś konkretnie?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: kwas galusowy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2015, 08:21:37 »
Ja się galusuję 3x1g - rozrabiam w wodzie i siup :). Odnowiłam wątek, bo aż wpadłam w osłupienie, że kwas galusowy ma tyle właściwości.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Klara

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2015, 16:22:28 »
Ja się galusuję 3x1g - rozrabiam w wodzie i siup :).

Reniu, gdzie kupujesz kwas galusowy?

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2015, 16:27:00 »
A jak smakuje ów "siup"? ;)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2015, 21:14:26 »
Ja się galusuję 3x1g - rozrabiam w wodzie i siup :).

Reniu, gdzie kupujesz kwas galusowy?
w magicznym już nie ma tego ekstraktu. Zamówiłem w Niemczech dwa kg bo już mi się kończy no prawie skończył. Sam biorę dość dużo bo 3 razy dziennie po 1,5 grama. Jak przyjdzie nowy to będę brał po 2 gramy.
To dobra rzecz ale w połączeniu z innymi preparatami uszczelnia jelita i barierę krew mózg.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2015, 21:54:43 »
O ile dobrze pamiętam, kwas galusowy jest na przykład w mango.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2015, 22:56:00 »
kwas galusowy jest w galasach, jest w szypszyńcu - można zbierać teraz. Czysty bywa w chiemik.aip.pl, ale ostatnio go nie ma. Życie...

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2015, 23:34:35 »
Ekstrakty z pyleńca to chyba najlepsze źródło. Ponadto ma on inne kwasy. Jak znajdę badania to umieszczę. Jest o tyle dobrze że pyleńca jest bez liku i kwitnie cały rok.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Klara

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2015, 08:32:30 »
Dziękuję Wszystkim za informacje. :) Dla osób całkowicie niekumatych w kwestii ziół, dodatkowo poważnie chorych, jednak potrzebny jest gotowy preparat, który - jak myślę - prędzej zadziała (?).
Czytając wpis Doktora na Jego blogu, pomyślałam, że może ten kwas się sprawdzić w chorobach nowotworowych - zapobieganie przerzutom  głównie. Co o tym myślicie?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2015, 09:49:17 »
Mam nadzieję, że brak w Chemiku, to tylko chwilowy. Galasy, to nawet sobie nazbierałam i miałam zrobić nalewkę, ale w końcu pomyślałam ,,a po co mi to" i wyrzuciłam. Szypszyniec, a cóż to jest? - muszę zobaczyć jak to wygląda.
Ekstraty z pyleńca - brzmi interesująco, gdyby był jeszcze w kapsułkach (rozmarzyłam się). ,,Jak smakuje siup?" - paskudnie :).

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2015, 10:23:00 »
Uwielbiam takie informacje :)
Do dziś wiedziałem, że naturalnym źródłem kwasu galusowego są galasy. Nagle okazuje się, że to szypszyniec i pyleniec.
Gumppek szuka badań nad pyleńcem. Okazuje się, że polscy naukowcy się nad nim już "pochylili" :

http://www.cm.umk.pl/wydzialy/wydzial-farmaceutyczny/jednostki-wydzialowe/katedra-i-zaklad-farmakognozji.html

Jest o nim na samiutkim dole. Pkt.49
Sęk w tym, że w odróżnieniu do naszego Gospodarza, praktycznie nikt z przedstawicieli naszej, polskiej nauki nie ma ochoty na dzielenie się swoją wiedzą z chętnymi do jej poznania. Jak już wzmiankowano na Forum, tworzą oni wiedzę dostępną hermetycznym kręgom "wtajemniczonych". Przyczyn tego zjawiska można chyba też doszukać w znanej zasadzie, głoszącej, że jak nie wiadomo o co chodzi....
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Anika1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 13, 2015, 15:14:43 »
już się dowiedziałam, co to są galasy  :). Okazuje się, że widziałam, spotykałam. Ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak uzyskać kwas galusowy z galasów? Nalewka? Intrakt? Jeśli dobrze zrozumiałam, galasy to "domki" dla larw różnych owadów. I tak z tymi larwami do alkoholu ???? :o

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 13, 2015, 19:17:34 »
Teraz może zbierać spokojnie nawet wegetarianin - robalki ju z się dawno wygryzły
Kwas galusowy spokojnie przejdzie do wywaru

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline Anika1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 13, 2015, 21:52:42 »
dziękuję Basiu za info!

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2015, 08:02:02 »
Anika- latem gdy będą galasy na liściach, to zajrzyj do środka galasa. Ja tym nic nie widziałam ,żadnych larw - myślę, że są mikroskopijne. Więcej robali zjadamy w grzybach, malinach, czereśniach itp.