Autor Wątek: Recepta Amiszow na cisnienie  (Przeczytany 3960 razy)

Offline Marcel

• Nowy
  • *
Recepta Amiszow na cisnienie
« dnia: Maj 28, 2018, 22:53:59 »
Witam, znalazłam w necie receptę Amiszow na ciśnienie :

Ząbek czosnku
kawałek imbiru
sok z cytryny
łyżeczka octu jabłkowego
miod

Ma obniżać ciśnienie i cholesterol, chce spróbować, a co Wy drodzy Zielarze o tej miksturze myślicie?

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Recepta Amiszow na cisnienie
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 28, 2018, 23:35:04 »
Jak dołożysz do tego mniej soli, mniej cukru i więcej ruchu, to na 100% będzie działać. ;)

A tak bardziej serio, to same poniższe powyższe składniki cudów nie zdziałają. Owszem, pomogą, ale trzeba podejść kompleksowo do swojego stylu życia.

Edit: mała korekta
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2018, 20:05:50 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 29, 2018, 22:09:34 »
Tak wiem, ruch jest wazny, ale czosnek, imbir chyba maja wlasciwosci obnizania cisnienia ?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 29, 2018, 22:42:11 »
Taki czosnek też potrafi uprzykrzyć pracę wątroby.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 29, 2018, 22:55:37 »
Tak wiem, ruch jest wazny, ale czosnek, imbir chyba maja wlasciwosci obnizania cisnienia ?
Tak, mają.
Redukcja spożycia soli, też obniży ciśnienie.

Pijesz kawę? Alkohol? Wysypiasz się? Nadal proponuję zadbać o całość.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 29, 2018, 23:12:51 »
Pamiętasz słynne powiedzenie Lecha Wałęsy "masz gorączkę? To stłucz termometr!"
Gorączka nie jest chorobą, gorączka jest objawem choroby.

Tak samo nadciśnienie nie jest chorobą, jest objawem najczęściej złego stanu wątroby i niedoborów, które powodują stany zapalne w naczyniach krwionośnych, które to stany zapalne są punktem zaczepienia dla pałętającego się po krwi cholesterolu, wapnia i dla zakrzepów. Organizm zgłasza problemy z ukrwieniem, no, to pompa stara się pracować mocniej, podnosząc ciśnienie.

Dlatego samo obniżanie ciśnienia niczego nie rozwiązuje, a może nawet narobić kłopotów. Trzeba uregulować gospodarkę cholesterolową i tłuszczową głównie w wątrobie, ale nie tylko, no i trzeba zadbać wszelkimi metodami o stan naczyń krwionośnych, by się nic nie czepiało ścianek.

Pozdrowienia :-)

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2018, 19:26:48 »
Czyli ta mieszanka nic nie da , nie jest warta stosowania ?

Zadbać o wątrobę, czyli jeść ostropest , a co na te naczynia najlepiej?   Piję tez olej lniany i codziennie rower.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2018, 19:55:51 »
Mieszankę jak najbardziej możesz zastosować. Ale musisz też pamiętać, że jak będziesz tylko siedział w domu i jadł pączki to taka mieszanka niewiele Ci pomoże.

I to właśnie wszyscy próbują Ci uświadomić, że potrzebna jest zmiana nawyków w kwestiach:
- ilości ruchu
- diety
- stosowania odżywek i używek
- dbania o siebie (sen, relaks).

Mieszanka jako taka niech będzie ale bez "zaplecza" a którym pisałem powyżej (i o której wcześniej pisali inni Forumowicze), nie ma co liczyć na nie wiadomo jakie efekty.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2018, 21:10:45 »
Codziennie rower to fajna rzecz, jednak pamiętaj, by się też prostować - może jakieś pływanie? Już chyba tylko na lodowcach jest chłodno, woda jest chyba wszędzie już ciepła.

Pij różne porządne oleje, lniany jest fajny, ale i jemu się przyda odmiana. Na przykład olej z wiesiołka, krokoszowy, z dyni, z rokitnika.

Świeżo zmielony ostropest dokładaj do posiłków, jako mąkę lub kaszę. Samo ziarno szczególnie na wątrobę nie działa, ale ułatwia trawienie w jelitach. Słynna sylimaryna jest w łuskach nasion, które są oddzielane od ziarna i to łuski idą do przetwórni farmaceutycznych. Spokojnie możesz kupić tabletki w aptece, są samodzielne lub w kombinacjach z innymi ziołami, jak na przykład karczoch czy drapacz.
Wspomagają wątrobę wszystkie klasyczne zioła trawienne jak na przykład: mięta, melisa, majeranek, tymianek, cząber, kurdybanek, estragon, szałwia, chrzan, gorczyca itp. Z warzyw rzepa, karczoch.
Inne klasyczne surowce "wątrobowe" to krwawnik, dziurawiec, drapacz lekarski, kozłek, jemioła, jarzębina, mniszek.

Na naczynia krwionośne możesz użyć wszystko to, co oferuje lato w tym celu, czyli wszystkie czarne czy niebieskie owoce i warzywa, poza tym domowe kiszonki i kwaśne mleko lub twarogi od krów łażacych po łąkach.

Jeśli masz pierwszą przygodę z nadciśnieniem, to po uzupełnieniu niedoborów wszystko powinno się uregulować bez dodatków chemikaliów.

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 05, 2018, 20:03:34 »
Kochani bardzo, bardzo Wam dziękuję za niezwykle cenne rady. Duzo tez czytalam o kurkumie o tzw. złotym mleku, czy kurkuma tez podziała na ciśnienie i cholesterol?  Oczywiście wiem, że tez trzeba zmienić dietę, ale ja zwykle nie obżeram sie, nie jem słodyczy, pilnuje się.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 05, 2018, 23:05:28 »
Kurkumę możesz spokojnie stosować do oporu, albo w postaci błotka z olejem, albo do posiłków. Powinna też pomóc.

Offline crave

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 28, 2018, 22:41:08 »
też muszę się zainteresować ziołami na wątrobę i stanem naczyń bo już tracę powoli wiarę w medycynę akademicką, odżywiam sie już wyjątkowo zdrowo i udalo mi sie zrzucić 10 kg tłuszczu z brzucha i zbić trójglicerydy z kosmicznych 800 na 150 (górna granica normy)
ale po pierwszych sukcesach ciśnienie znowu wraca na niebezpieczne poziomy, musialem wrócić do leków ale one też nie za bardzo dają radę, najdziwniejsze jest to że największe nadciśnienie atakuje mnie w nocy podczas snu kiedy nie ma ani stresu ani wysiłku fizycznego, lekarz pierwszego kontaktu już się poddał, dostałem skierowanie do hypertensiologa ale to miesiące czekania a ja się boję że którejś nocy już się nie obudzę.. mam 50 lat,  ojciec zmarł na udar (też się leczył na nadciśnienie), już nawet głodówka ani  ściśle roślinna dieta nie pomagają, podejrzewam że mogę mieć niewydolność nerek (tak internety podpowiadają) a teraz do grona podejrzanych dołącza wątroba,
pewnie hypertensjolog zleci jakieś badania na razie zdaję się na fitoterapię - stąd moja wizyta tutaj..
przy okazji pragnę się przywitać i pozdrowić wszystkich którzy dzielą się na tym forum swoją wiedzą i doświadczeniem

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 28, 2018, 23:01:26 »
Sprawdź też tarczycę, czy nie pałęta się nadczynność.

Offline gaja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 29, 2018, 00:11:48 »
U mnie sprawdziła się nalewka z języcznikiem SCOLOVIN - wg.receptury św. Hildegardy.
Po 2 kuracjach ( każda po 9 tygodni) udało się obnizyc o 75 % dawki leków nadciśnieniowych. Ponadto tętno powróciło do normy ( wyjściowo 100 - 110/min mimo 50mg beta-blokera), kilka kilogramów mniej oraz ustępuje stłuszczenie wątroby.