Autor Wątek: Czarny orzech  (Przeczytany 1942 razy)

Offline AirMan

• Mało Pisze
  • **
Czarny orzech
« dnia: Maja 11, 2018, 23:13:15 »
Cześć

Czy ktoś z was miał może styczność z czarnym orzechem? wydaje się mieć ciekawe zastosowania. Czytałem trochę na jego temat na stronce jakiegoś trenera, prowadzi bloga i całkiem ciekawie opisał czarny orzech. Jednak za nim go sobie sprawie, chciałbym poznać waszą opinie na jego temat.

http://zdrowycel.pl/natura/czarny-orzech-bez-gmo/ - tutaj możecie przeczytać artykuł.

Pozdrawiam

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Czarny orzech
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 12, 2018, 07:21:48 »
Niby wszystko się zgadza poza jednym, czarny orzech w suplementach został wycofany z handlu na początki 2017 roku. Może gdzieś jeszcze można go kupić ale warto spojrzeć na termin przydatności. W samym blogu jest zdjęcie eliksiru z now z zielonym orzechem. Niektóre firmy wspominają o szarym.
W działaniu: patogeny jelitowe, pasożyty, zaburzenia trawienia, zaparcia. Zewnętrznie nie spotkałam się z jego zastosowaniem.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Pajona

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 12, 2018, 07:29:14 »
Nalewka  z naszego polskiego orzecha  wloskiego nie bedzie gorsza.

Offline AirMan

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 12, 2018, 22:32:10 »
jolkaj - słyszałem, że czarny orzech w postaci suplementu został wycofany ze sprzedaży, ciekawe czemu? Na etykiecie widnieje napis fresh green black walnut i teraz pytanie, czy jest to zielony czy może czarny orzech :)

Pajona - całkiem możliwe.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 12, 2018, 23:20:05 »
U dystrybutora:
"Wodno-alkoholowy wyciąg: z zielonych łupin orzecha czarnego (Juglans nigra),"

http://www.nowfoods.com.pl/produkty-szczegoly.html?idgtxe3=16