Autor Wątek: Niedoczynność tarczycy  (Przeczytany 5942 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Niedoczynność tarczycy
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 09, 2018, 23:51:52 »
Przeczytaj sobie o kicie na jelita
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3324.0.
Przynajmniej powinno to ruszyć zaparcia.

Ogółem w jadłospisie powinno być dużo owoców i surowizny, kiszonki, kwaśne mleko.
Stosuj zioła koncentrujące jod: rzepień, trędownik, rzęsę, przytulię, gwiazdnicę, rokitnik itd. Może te 2 pierwsze to raczej lekarstwa, niz warzywa, to już reszta, to żywność. Szczególnie rokitnik jest świetny na przetwory. Morszczyn i inne glony morskie zawierają jod i ułatwiają wypróżnienia.

W sumie leczenie zwykłej niedoczynnosci i Hashimoto niewiele się różni.
W czasie kuracji zmniejsz dawkę hormonu i po miesiącu zrob badania, by zobaczyć, czy się wyniki utrzymały w normie. Jeśli tak, to znów nieco zmniejsz dawkę i dalej stosuj zioła.

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline ruslana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 10, 2018, 09:58:41 »
Staram się zdrowo odżywiać, itd, ale nie wiele to daje. Piłam kiedyś morszczyn, ale też nie zauważyłam jakiejś wielkiej poprawy. A z tych pierwszych ziół można wybrać i stosować tylko jeden czy trzeba wszystkie naraz pić? Ile razy dziennie je pić, w jakich proporcjach i jak długo? Czy można tak bez wiedzy lekarza zmniejszać dawki hormonu? Jak zrobić dokładnie ten kit na jelita?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2018, 10:19:57 wysłana przez ruslana »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 10, 2018, 14:44:43 »
Trzeba zmniejszyć dawkę hormonu, bo jeśli zioła mają pobudzić tarczycę do pracy, to organizm musi mieć do tego powód. Zwykle sztucznego hormonu i tak jest za dużo.
Zasada jest taka, że lekarstwami stabilizujemy sytuację, potem się schodzi do połowy z lekami i wprowadza zioła na miesiąc, a potem robi się badania, czy wyniki się trzymają w normie. Jesli jest dobrze, to znów do połowy z lekami, zioła i po miesiącu badania itd.

Ilość: to zwykle 2 łyżki suszu na pół litra wody, zagotować, wlać do termosu z fusami i wypić w ciągu dnia.

Nie pije się pojedynczych ziół, tylko mieszanki, bo wtedy się działa wielokierunkowo, w tym i przeczyszczająco. Glony można dokładać do potraw.

Jak zrobić kit? Składniki do miski, do tego oleje i inne płyny w takiej ilości, by po zamieszaniu wyszła konsystencja kitu. Zioła i ziarna trzeba zmielić w młynku do kawy lub jeśli masz, to w śrutowniku. No... jest to trochę pracy...

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline ruslana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 10, 2018, 15:05:26 »
Nie wiem, czy te zioła mi cokolwiek pomogą i pobudzą tarczycę do pracy, bo moja tarczyca jest zmniejszona o połowę, więc zioła raczej nie sprawią, że się z powrotem powiększy i będzie produkowała sama swoje hormony. A jakie składniki na ten kit?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 10, 2018, 21:40:22 »
Nie wiem, czy te zioła mi cokolwiek pomogą i pobudzą tarczycę do pracy, bo moja tarczyca jest zmniejszona o połowę, więc zioła raczej nie sprawią, że się z powrotem powiększy i będzie produkowała sama swoje hormony. A jakie składniki na ten kit?

Tarczyca nawet po wycięciu potrafi ze skrawków odrosnąć. Można kombinować z pobudzaniem tarczycy żeby zwiększyła objętość, ja trochę z tym kombinuję. Glony to dobry pomysł, jod w nich obecny pobudza i pracę tarczycy i jej regenerację - wzrost. Można kombinować z intraktem z gryki - on wspiera kumulację jodu w gruczole. Są też inne pobudzacze takie jak coleus, witania ospała, gugul. Faktycznie wschodnie schematy podają propozycję zmieszania dawkę o 1/2 i tak aż do zera. Jednocześnie warto dodać zioła. Ale to już jest praca wymagająca zgrania nie do zrobienia via internet, a optymalnie jak lekarz jest na tyle otwarty by się włączyć w ten proces.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline ruslana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 11, 2018, 09:50:00 »
Zawsze myślałam, że tylko wątroba ma zdolność regeneracji, a nie tarczyca. I co ci wychodzi z tego pobudzania tarczycy? Jest poprawa? Co to jest ten intrakt z gryki? Moja lekarka na pewno by się nie zgodziła na takie coś, a do żadnego zielarza nie mam jak pójść, bo mieszkam na wsi i nie mam takiej możliwości. Muszę sama kombinować.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 11, 2018, 11:28:36 »
Nauka się skłania do tego że więcej rejonów organizmu umie się regenerować. Jakiś czas temu odkryto, że w niewielkim stopniu nawet nerki się regenerują - dotychczas uważano je za typowy organ nieregenerujący się.

Jak chcesz napisz na PW mam jeszcze trochę mieszanek w zapasie.

Pozdrawiam,
A.
:-)