Ja ostatnio robiłam taką mieszankę:
mikołajek płaskolistny, głowienka, podagrycznik liście, jawor kwiat, rdest powojowy, ostrożeń warzywny, śledziennica, głóg kwiaty i owoce , czworolist, rdest wężownik ziele, olcha liście, platan liście, trędownik, forsycja kwiaty, gajowiec, perełkowiec, arcydzięgiel korzenie, liście, nasiona, szarota błotna, kolcosił, laur gałązki, kozłek korzenie, katalpa kwiaty, lukrecja, rzęsa, wiąz, wiązówka rzepień, mniszek korzeń, ziele, bodziszek żałobny, dziurawiec, liście i pączki brzozy, kocanki, bobrek, czarne porzeczki owoce i liście, rdest japoński liście i korzenie, budleja, czyściec, chrobotek reniferowy, jabłonka liście, bylica pospolita, uczep, dzika róża owoc, płucnica, brodaczka, widłak jałowcowaty, tarczyca, psianka z owocami, szelężnik, niepokalanek, aronia owoce, skrzyp, wielosił ziele, jarzębina owoce, pomurnik, mięta, 7pałecznik, przywrotnik, morszczyn, dąbrówka, leszczyna kwiaty, nagietki, morwa liście, klon jesionolistny kwiaty, estragon, lipa liście, miodunka, pięciornik gęsi, babka szerokolistna, rdest ptasi, kanianka, aksamitka kwiaty, żarnowiec, jesion pączki, gwiazdnica, przytulia, rzepik, serdecznik, kurdybanek, kobylak, senes, rzewień, kruszyna
Trochę nadmuchana, ale to był po prostu przegląd szafy pod tytułem "co by tu się mogło przydać".
Składniki są dobierane pod kątem samej tarczycy oraz przeciwzapalne i dodatkowych możliwych znaków zapytania: krążenie, stan wątroby, niedotlenienia, stan trawienia i wypróżniania.
Ogółem działa powoli, ale działa. Przy okazji jednej słabo rosnącej dziewczynce chyba(?) dołożyła kilka centymetrów w pionie.
Pozdrowienia :-)