Autor Wątek: Borelioza/bartonelloza oczna  (Przeczytany 10891 razy)

Offline bele2000

• Nowy
  • *
Odp: Borelioza/bartonelloza oczna
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 08, 2018, 21:02:32 »
Mój ojciec ma obecnie uczucie piasku w oku od bardzo długiego czasu. Raz rzekomo leciała ropa z niego a na następny dzień miał strasznie spuchnięte oko. Ma powracającą borelkę, dostał u okulistki antybiotyk w kroplach ale przeszło chwilowo. Płukał rumiankiem z solą fizjologiczną i przeszło chwilowo. Najlepiej zadziałały zioła szwedzkie bitnera nie na alkoholu (smarował okolice oka) ale po paru miesiącach może więcej objawy powróciły. Teraz sama sól fizjologiczna pomaga ale ileż można jeszcze. Borelka po antybiotykoterapii znów zaczyna się odradzać już brakuje pomysłów. Ojciec ma 80 lat.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 09, 2018, 14:18:30 »
Basiu, ten Biogen T jest bezpieczny i skuteczny u ludzi?

W tej chwili biorę tylko 2 x dziennie multilac z łyżeczką inuliny za każdym razem.

Pozdrawiam.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 09, 2018, 14:52:15 »

jeszcze jak, wiele osób z tego forum stosuje, m.in. ja i wszyscy chwalą :-) po prostu nie ma narzutki na ładne kwiatuszki na opakowaniu i hasła o cudownej skuteczności, reklamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 09, 2018, 14:58:36 »
Mój ojciec ma obecnie uczucie piasku w oku od bardzo długiego czasu. Raz rzekomo leciała ropa z niego a na następny dzień miał strasznie spuchnięte oko. Ma powracającą borelkę, dostał u okulistki antybiotyk w kroplach ale przeszło chwilowo. Płukał rumiankiem z solą fizjologiczną i przeszło chwilowo. Najlepiej zadziałały zioła szwedzkie bitnera nie na alkoholu (smarował okolice oka) ale po paru miesiącach może więcej objawy powróciły. Teraz sama sól fizjologiczna pomaga ale ileż można jeszcze. Borelka po antybiotykoterapii znów zaczyna się odradzać już brakuje pomysłów. Ojciec ma 80 lat.

Moje propozycje: płuczcie oczy naparem z nawłoci, szałwii, lawendy, czeremchy, smarowanie dookoła oczu jakimiś -bójczymi nalewkami to też dobry pomysł, jeśli zioła Bittnera działają, to też jes stosujcie. Same powieki trzeba smarować lanoliną zmieszaną dla rozrzedzenia z oliwą i z dodatkiem kropelki jakiegoś porządnego olejku.

Teraz kwitnie berberys - zrób nalewkę z kwitnących gałązek, najlepiej z odmiany o ciemnych, czerwonawych liściach, bo będzie mocniejsza. Wywary do płukania tez mogą się przydać.

Czy z tych oczu mikrobiolodzy coś konkretnego wyhodowali?
Co Twój tata bierze do wewnątrz?

Tak, ta wersja nie ma drożdży, a ma bakterie takie, jak i nam są potrzebne.
Dobrze jest zmieniać probiotyki od róznych producentów, by się wytworzył zróżnicowany ekosystem

Pozdrowienia :-)

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 09, 2018, 15:06:16 »
Wzuo, Basia, dzięki.

wzuo, ile tego bierzesz? Rano i wieczorem?

Pozdrawiam.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 09, 2018, 15:21:57 »
wzuo, ile tego bierzesz? Rano i wieczorem?

na czczo między posiłkami popijam kefir zmieszany z łyżeczką tych probiotyków i inuliny.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 09, 2018, 18:10:59 »
Dzięki.

To chyba trzeba będzie spróbować.

Pozdrawiam.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 09, 2018, 21:48:32 »
Dzięki.

A jakie stężenie procentowe alkoholu?
40%? 65-70%?

Pozdrawiam.
40-65%, ja osobiście zalewam 60% bo taki mam dostępny. Lepiej wyciąga związki hydrofobowe. Stosunek 1:3-1:5, aczkolwiek ja zalewam 1:1 większość nalewek, spożywam spore ilości i jeszcze żyję, a po piołunie nie widziałem zielonych ludzików :-)

Gospodarz nasz podaje że
Wg szwajcarskich prac, w tym Pharmacopoea Helvetica VI najbardziej uniwersalnym alkoholem do nalewek jest etanol 63-70%. Także większość polskich nalewek leczniczych była i jest sporządzana na takim alkoholu.

To 60% jest więc okej? Nie lepiej podnieść do 65% czy jak zrobię na 60% to wyjdzie to samo?

Pozdrawiam.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 09, 2018, 22:02:21 »
Gospodarz nasz podaje że
Wg szwajcarskich prac, w tym Pharmacopoea Helvetica VI najbardziej uniwersalnym alkoholem do nalewek jest etanol 63-70%. Także większość polskich nalewek leczniczych była i jest sporządzana na takim alkoholu.

To 60% jest więc okej? Nie lepiej podnieść do 65% czy jak zrobię na 60% to wyjdzie to samo?

Pozdrawiam.

Myślę, że nie ma się co za bardzo spinać, 60 czy 65% w domu większej różnicy nie zrobi :-) To samo dokładne odmierzanie proprocji. Liczy się przede wszystkim jakość surowca i na to warto zwrócić uwagę, a czy alkohol ma 60, 62 czy 65% to już mniejszy problem.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 09, 2018, 22:05:55 »
Tak, surowiec ma znaczenie fundamentalne.

A na stężenie procentowe alkoholu patrzymy zatem luźniej a nie aptekarsko.

Dzięki.

Pozdrawiam.

PS. Ciekawe który sprzedawca ziół na polskim rynku ma surowiec najlepszy?
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2018, 22:07:43 wysłana przez old »

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 18, 2018, 19:01:05 »
Trzeci dzień biorę kupiony od ineslik kwas cynamonowy.
Zwiększyły się nieco bóle w klatce piersiowej i w ogóle bardziej bolą mięśnie i kości, zwłaszcza obręcz barkowa.
Chyba nawet nerki bolały.
Biorę 3 x około 500 mg. Kapsułkę ładuję na oko.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 18, 2018, 19:47:26 »
Trzeci dzień biorę kupiony od ineslik kwas cynamonowy.
Zwiększyły się nieco bóle w klatce piersiowej i w ogóle bardziej bolą mięśnie i kości, zwłaszcza obręcz barkowa.
Chyba nawet nerki bolały.
Biorę 3 x około 500 mg. Kapsułkę ładuję na oko.

Jak masz kapsułkarkę to możesz zmieszać z jakimś neutralnym materiałem i pakować do pełna, np. skrobią, mąką kokosową, kurkumą - ta ostatnia ma też dobre działanie na jelita. Ewentualnie kwas galusowy, kwas sorbowy.
Oczywiście probiotyki bierzesz?

PS. Ciekawe który sprzedawca ziół na polskim rynku ma surowiec najlepszy?
A to już akurat zależy jaki surowiec dokładnie. Trzeba szukać. Ja jestem zadowolony z ziół z kurpii i aromatiki, czasem magiczny ogród dla jakiś dziwnych surowców. Poza tym najlepiej zbierać samemu jeżeli jest taka możliwość.
« Ostatnia zmiana: Maja 18, 2018, 19:52:58 wysłana przez wzuo »

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 18, 2018, 20:06:20 »
Kapsułkarki nie mam.
Z kurkumą się nie rozstaję.
Jeśli chodzi o probiotyki to aktualnie biorę biopron 9 i dodatkowo inulinę.

Offline old

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 22, 2018, 17:33:54 »
Nasz Gospodarz pisze:
1. Ziele i korzeń krwiściągu – Herba et Radix Sanguisorbae, zbierane koniecznie w maju (uwaga, to już za 3 miesiące) przebogate w fitoncydy, co zostało potwierdzone doświadczalnie w 20 latach XX wieku. Wywar, nie odwar! z korzenia i ziela powinien być spożywany 3 razy dziennie po filiżance.

Czym różni się wywar od odwaru?

Pozdrawiam.

Offline wzuo

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 22, 2018, 19:13:44 »
Nasz Gospodarz pisze:
1. Ziele i korzeń krwiściągu – Herba et Radix Sanguisorbae, zbierane koniecznie w maju (uwaga, to już za 3 miesiące) przebogate w fitoncydy, co zostało potwierdzone doświadczalnie w 20 latach XX wieku. Wywar, nie odwar! z korzenia i ziela powinien być spożywany 3 razy dziennie po filiżance.

Czym różni się wywar od odwaru?

Pozdrawiam.

Moim zdaniem to to samo.