Autor Wątek: Czy celowana dieta i suplementacja mogą wyleczyć mnie ze schizofrenii ?  (Przeczytany 24337 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Czy celowana dieta i suplementacja mogą wyleczyć mnie ze schizofrenii ?
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 23, 2021, 22:04:50 »
Po 4 latach świadomej terapii, bieżącej analizy wyników i ewentualnej szybkiej rezygnacji z nieudanych pomysłów, na pewno powinno się wiele poprawić. Probiotyki w połączeniu z kitem ja jelita (możesz sobie sam zrobić) i pożywieniem bogatym w błonnik, pektyny i inulinę powinny uregulować jelita, dzięki czemu powinien się poprawić Twój stan psychiczny.

Moja rada: nie przywiązuj się do jednego pomysłu, sprawdzaj różne, które będą sensowne, bo wtedy będziesz dziabać swoją chorobę z różnych stron, unikniesz też przyzwyczajenia do stosowanych środków, aż w końcu zaczniesz ją powoli demontować. Staraj się prowadzić zeszyt z notatkami o stosowanych środkach i spostrzeżeniach (też i przeczytanych) i pomysłach.

Stosuj wszystko, co jest przeciwzapalne, co czyści krew, wspomaga wątrobę i poprawia stan naczyń krwionośnych. Staraj się unikać środków opartych na alkoholu - niestety, to jest neurotoksyna i trzeba go stosować jak najmniej i bardzo rozważnie.

Powodzenia :-)

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 24, 2021, 13:05:10 »
Dziękuję bardzo Basiu.

Policzyłem swoje oszczędności...
Wychodzi mi 750 zł miesięcznie, plus produkty z domu, takie jak jajka i nabiał i tak przez 48 miesięcy.
Wodę z kranu mam dobrej jakości, a też muszę dbać o nawodnienie, do końca życia.
Wybaczyliśmy sobie z bliskimi.

Miałem też pomysł wydawania tylko 250 zł miesięcznie na wybrane produkty itp., ale rozumiem, że pierwszy mój pomysł jest lepszy ? No nie przelewa mi się najbardziej teraz. >:(

Rozumiem, że po 4 latach ciągłej odbudowy narządów, w tym najważniejszego mózgu i potem zaprzestaniu terapii na rzecz diety mamusi nie spotka mnie nic złego ?

Chcę to szybko już zakończyć i najwyżej co roku dać jakiś raport o swoim stanie zdrowia, by Was też odciążyć.

Muszę tak zrobić ze względu na pasję, która przerodzi się w pracę, dlatego wspomniany wyżej pomysł  o wykorzystaniu oszczędności na 4 najbliższe lata.

Miłego dnia.

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 24, 2021, 13:07:13 »
Tak alkoholu nie pije już 12 lat i tak zostanie.
Nie palę też marichuany i papierosów.

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpnia 12, 2021, 13:48:59 »
Chyba będę musiał nagle odstawić swoje leki, ponieważ jestem na ziołach (na razie melisa i mięta), Omega 3 4 kaps./dzień, cynku i witaminach z grupy B.
Co mam brnąć w stopniowe odstawianie, bo tak nakazuje medycyna konwencjonalna ?
Nie mogę na razie zasnąć, a leki cały czas biorę.
Myślę, że coś ze snem ruszy, jeżeli odstawie nagle te leki psychiatryczne.
Potem wystosuje jeszcze większy arsenał, a dodam, że cały czas biorę kefir naprzemiennie z maślanką.
Sen niestety jest tragiczny, ale światło cały czas zgaszone...

Chyba za miesiąc będzie pora ponownie nagle odstawić leki, z tymże teraz będę już kilka dobrych tygodni na witaminach i ziołach, ale jak tak dalej pójdzie ze snem to będzie kiszka !!!

Problem jest taki, że mam do wykorzystania 35 000 zł i na tym koniec, potem będę spłukany na tym polu, bo następne pieniądze chciałbym wykorzystać na "biznes". który uruchomię za kilkanaście lat.
Te 35 000 zł to będą pieniądze na tzw. detoks, który ma potrwać od 3 - 7 lat. Po tym okresie skończą się pieniądze, a pozostanie domowa dietka mamusi czyli schabowy, jajeczka, mleczko, chlebek, warzywa i kefiry.

Co byście zrobili na moim miejscu ?

Pozostać na lekach do końca życia, czy stosować kilkuletni detoks, a później powrót do starych nawyków ?

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2021, 13:54:25 wysłana przez Golombek89 »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpnia 12, 2021, 18:37:50 »
Jednak stopniowe odstawianie psychotropów! Może nie w tempie jaki preferują z oczywistych względów psychiatrzy, ale dwa, trzy lata na pewno. Nie czekając jednak do końca zacznij stosować wszelkie możliwe zioła - także w postaci świeżej zieleniny jeśli jest dostępna (podagrycznik, liść winogronowy, arcydzięgiel, itp.). Napary bez ładu i składu z ziółek "spożywczych" - po jakimś czasie będziesz czuł co ci podchodzi i to stosuj. W mieszance pokrzywa, młode listki z pączkami brzozy, mięta, szczypta szałwii, szczypta rumianku, dziurawiec, melisa, kozłek, miłorząb, mierznica czarna, mniszek, i co Ci jeszcze przyjdzie do głowy. Zaparzaj kilkanaście ziół na cały dzień, a jak się trafi czaga to pół łyżeczki do mieszanki. Na drugi dzień zalewam jeszcze raz rano, bo szkoda właściwości wymoczonej czagi wylać do zlewu :-) Już po kilku miesiącach zobaczysz efekty. Nie nastawiaj się na cudowne właściwości jednego, kilku ziół, a raczej na dostarczenie organizmowi maksymalnej ilości różnych składników. To na pewno nie zaszkodzi. Nie trać czasu na rachunki, tylko torby i w teren - od najbliższej okolicy po tereny w zasięgu pojazdu :-) Wzrok ci sam wskaże właściwe rośliny, nawet jak ich nie znasz - sprawdzisz nazwę w domu i okaże się, że doskonałe uzupełnienie mieszanki! Próbowałeś raz na kilka dni, na czczo, wrotycz, koszyczki kwiatowe w naparze? "Głowa" może szwankować od czego innego, a wrotycz to ziółko o szerokim spektrum działania :-) Po takiej herbatce nie jedz z pół godziny śniadania. Jeśli jest coś na rzeczy to po pierwszym wypiciu wrotyczowego naparu (łyżka na szklankę) możesz mieć niemiłe sensacje, ale później już z górki :-)

Zauważyłem, że szukasz ziół egzotycznych... zapewniam Cię, że wokół siebie znajdziesz zwykłe chwasty, które w połączeniu ze zmianą trybu życia podziałają z lepszym skutkiem dla organizmu

Powodzenia   
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2021, 12:56:02 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpnia 12, 2021, 20:44:13 »
Dziękuję.
Ja się poddaje, nie odstawie leków, ale będę prowadził się znacznie lepiej np. zaczerpnę coś z Twoich wskazówek.
Nie wyszło nic z marzeń.
Przecież nie będę kroił tabletek na ćwiartki, albo i lepiej - pozostałem na jednej tabletce aryzarela 30 mg, i dwóch tabletkach Depakine po 500 mg.
Teraz liczyć na to, że psychol zmniejszy dawkowanie.

Ja przeżyłem z tą chemią 12 lat to dlaczego nie doczołgać się na tym do 70-tki, bo więcej żyć nie zamierzam...

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpnia 12, 2021, 21:47:46 »
Ależ ja Cię nie namawiam do odstawienia, tylko warto aby ktoś w Twoim imieniu pozostawał w kontakcie z psychiatrami i przypominał, że taka dawka aryzarela 30 nie powinna być stosowana długotrwale bez znaczącego uzasadnienia, z uwagi na mnogie objawy uboczne. Nie znam Twojego stanu zdrowia, a tylko plany z różnymi dziwnymi/egzotycznymi środkami. Jest duże prawdopodobieństwo, że takie punktowe "leczenie" może więcej zepsuć niż naprawić, a proponowane prze ze mnie rozwiązanie (równoległe do leczenia psychotropowego) nie ma prawa zaszkodzić z uwagi na bardzo małe stężenia, w naparach, pojedynczych ziół (np. dziurawca). Producent pisze, że udowodnione w badaniach skuteczne działanie Aryzarelli to dawka 10mg/dzień - w sumie są tabletki nawet 5mg, ale zejście z dawek zależy od stanu choroby - może Twój stan na to nie pozwala, ale warto o tym rozmawiać zarówno z lekarzem jak i rodziną. Razem łatwiej jest dojść do lepszego stanu zdrowia.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpnia 13, 2021, 10:19:57 »
Przecież nie będę kroił tabletek na ćwiartki, albo i lepiej - pozostałem na jednej tabletce aryzarela 30 mg, i dwóch tabletkach Depakine po 500 mg.

Możesz zrobić tak:
Kup sobie na Allegro za kilkanaście złotych elektroniczną wagę "jubilerską"
Tabletkę zmiel, dokładnie zmieszaj z na przykład 1 gramem mąki ziemniaczanej / tabletkę i potem odpowiednio odważaj proszek tak, by była zamierzona dawka leku. To takie "suche rozcieńczanie". Możesz proszek wsypywać do aptecznych opłatków i tak połykac lub do proszku dodać trochę wody i zrobić kulki, które potem wysuszysz - kreatywność dozwolona.

Z ziół "neurologicznych" zwróć uwagę na: wiązówkę (teraz liście), liście malin, owoce aronii i jeżyn, ziele czyśćców (leśny lub błotny), wierzbówka kiprzyca - teraz przekwitła, ale są liście na herbatę. :icie wierzbówki można przefermentować i wychodzi fajna herbata. Dobre na wszystko są liście lipy i brzozy, teraz zbieraj z młodych odrostów.

Do posiłków dokadaj przyprawy takie, jak tymianek, majeranek, kurdybanek, nie załuj sobie teraz koperku.
No i mamy sezon ogórkowy - korzystaj z niego :-)

Powtarzam za Pragmatykiem:

zmniejszaj dawki leków stopniowo i spokojnie wchodź w to miejsce z ziołami. Mięta, melisa - to traktuj spożywczo, po prostu bierz dużo, ile chcesz, do posiłków jako przyprawa i do picia.
Omega-3 można suplementować, ale równie dobrze można jeść olej lniany. Jeśli suplementujesz, to do celów spożywczych używaj olej słonecznikowy. On ma więcej innych omeg i dość dużo witaminy E, chodzi o to, by nie było jednostronnej suplementacji.

Bierz wszystkie witaminy B - pełną numerację.

Powodzenia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #68 dnia: Sierpnia 13, 2021, 12:52:56 »
Hmm... decyzja podejmowana samodzielnie przez chorego, o zejściu z dawki, w przypadku psychotropów kończy się zwykle tak samo... czyli koniecznością wydłużenia okresu leczenia, bywa o kilka lat.

Ja w porozumieniu z psychiatrą i rodziną ustaliłbym jakiś horyzont czasowy, w trakcie którego biorę grzecznie leki, próbuję dietą, ziołami delikatnie naprowadzić organizm na właściwe tory, a ocenę postępów pozostawiam otoczeniu :-)

Zgoda, że psychiatrzy preferują dawkę podtrzymującą przez długie lata, ale do dawki 30mg przy Aryzarelli to muszą być szczególne przesłanki i zero postępów. Tabletki te produkowane są także w gramaturze 5mg i to powinno wystarczyć jako dawka podtrzymująca w przypadku leczenia zakończonego powodzeniem.

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpnia 13, 2021, 15:36:43 »
Z moim psychiatrą nie idzie w ogóle współpracować, a to lekarz rodzinny, a o zmianie lekarza nie ma mowy.
W domu mnie pilnują, abym brał leki, ale bez problemu mógłbym wypluwać to cholerstwo, z tymże robić tak przez całe życie ?
Depakiny chyba nie można kroić - boje się o żołądek. To są białe tabletki bez żadnej podziałki i pomyśleć, że to
na stabilizację nastroju. Nie ma co...
Pragmatyk jeśli ma doświadczenia z tak powolnym odstawianiem, to powinieneś podać przykład, że komuś się to udało.
Tutaj jest Sir Voytek, który brał klozapol cały rok, a potem odstawił nagle - wiem to inna sytuacja.
Nie mogę się z nim niestety skontaktować...

Zapomniałem jeszcze, że biorę rumianek - 2 łyżeczki dziennie.

Moja sytuacja jest przedziwna, bo nie pamiętam, abym przez 2 tygodnie w ogóle zasnął w nocy, a w dzień mógłbym skakać i robić trening, bo nie czuje zmulenia. O co tutaj chodzi kochani ?

Wolałbym bez recepty sobie kupować te leki, a tak pilnują w domu, by wszystko dla mnie kupić, a potem nic tylko zażywać te szatańskie wynalazki, jak powiedziano mi na niejednej wizycie witaminy dla mózgu, nowej generacji.

We mnie jest dużo nienawiści w stronę psychiatry itp. a zrozumieć ich nie wiem w sumie jak, a wyzbyć się tego za pomocą zieleninki nie potrafię obecnie.

Może Pragmatyk ma rację, że wszystko powinno pójść w obrót, a zrobiłbym to sam, bo jak wspomniałem psychol jest niewspółpracujący totalnie, że byście tylko oczy wielkie robili.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 13, 2021, 23:04:47 »
Hmm, jak piszę, że się da, to się da. Nie da się chyba w pojedynkę - musisz mieć osobę, której ufasz i ona ocenia świat za Ciebie, a Ty to przyjmujesz bezdyskusyjnie... przynajmniej do czasu względnego powrotu do normalności. Sam przeczytaj w tym wątku swoje wypowiedzi - w różnym czasie piszesz o różnej ocenie, tej samej rzeczywistości. Lekarz rodzinny to nie lekarz psychiatra - przynajmniej ja nie znam takiego przypadku :-) Dobry psychiatra nie lekceważy pacjenta, a nawet jeśli nie ma z kim rozmawiać (tak jak z Tobą w trakcie negatywnej oceny sposobu leczenia) to rozmawia z osobą, przez Ciebie wskazaną. W procesie leczenia psychiatrycznego, w ciężkich przypadkach musi to tak wyglądać.

Schizofrenia schizofrenią, mania manią, ale bezsenność z gonitwą myśli... mam pewien pomysł, który nie wymaga zasobów wielkości fortuny. Możesz go ewentualnie przetestować we własnym zakresie, bo to po prostu witamina B3 (w postaci kwasu nikotynowego), w nieco większej dawce. Sam przetestowałem na sobie, całkiem niedawno. Dawka 500mg raz dziennie w trakcie posiłku, ale nie gorącego (najlepiej podczas śniadania!). Spróbuj przez tydzień - jeśli nie będzie efektu, trudno... ale może będzie...!? Nie przejmuj się ewentualnym tzw. flushem - ja przynajmniej mam pewność, że tabletka zawiera to co powinna :-) Gdzieś mi przemknęło przed oczyma, że jakiś psychiatra (USA) stosował kurację kwasem nikotynowym (większe dawki) przy schizofrenii...
W moim przypadku śpię jak niemowlę i dodatkowo pozbyłem się krwawienia dziąseł podczas szczotkowania zębów :-)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2021, 23:07:36 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Sierpnia 14, 2021, 17:05:23 »
Ten psychiatra to Abram Hoffer. Jest nawet książka o witaminach z jego pomysłami. Niestety jeszcze nie zakupiłem.
O niacynie zapomnę, ponieważ ona może być pewnym obciążeniem dla wątroby, a biorę depakinę, która także jej funkcje osłabia.
Kompleks B na razie musi wystarczyć, a jest tam 32 mg niacyny.
Ale dzięki za opis doświadczeń z nią związanych.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2021, 17:07:02 wysłana przez Golombek89 »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpnia 14, 2021, 22:09:07 »
Hmm - przed krótkim testem jak zadziała B3 powstrzymuje Cię troska o wątrobę... bo bierzesz (i planujesz brać kolejne kilka lat) depakine... Można i w ten sposób rozumieć troskę o własne zdrowie, ale to chyba nadmierny optymizm.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpnia 19, 2021, 11:59:31 »
Z moim psychiatrą nie idzie w ogóle współpracować, a to lekarz rodzinny, a o zmianie lekarza nie ma mowy.

Czy Ciebie ubezwłasnowolnili? Jeslinie, to nikt nie może Tobie zabronić zmiany lekarza, jeśli masz taką wolę.
A może wysupłaj coś z Twojego funduszu zdrowia i się umów z jakimś innym prywatnie?
Masz prawo do właściwej opieki lekarskiej.

Pozdrowienia :-)

Offline Golombek89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpnia 20, 2021, 03:16:59 »
Nie mogę znaleźć kwasu nikotynowego w tak dużej dawce. Są tylko niacynamidy i jakieś niacyny z powolnym uwalnianiem.
Problemem jest dobre działanie niacyny, czy skargi niektórych na flusha i panika urzędasów ?

Chciałbym ją wypróbować od zaraz, bo muszę spać. Wczoraj chciałem robić zamówienie, ale w aptekach online nie mogę jej znaleźć lub są wyprzedane. Pomocy...