Autor Wątek: Mocniejsze paznokcie.  (Przeczytany 6509 razy)

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
Mocniejsze paznokcie.
« dnia: Sierpnia 29, 2011, 10:59:19 »
Witam.

Mam takie pytanie: co polecilibyście na problem łamiących się paznokci? U kobiety. Nie może sobie ich zapuścić, ponieważ gdy są troche dłuższe zaczynają się rozdwajać i łuszczyć. Odżywki w lakierach oczywiście nie pomagają.

Skrzyp ususzony już jest, wiec herbatki i moczenie palcy w fusach może pomóc, a jest coś jeszcze? Dodam jeszcze, (bo istnieją powiązania z paznokciami i włosami), ze włosy ma mocne.

Do tego skrzypu może suszona pokrzywa jeszcze? W którymś z tematów które tutaj przeglądałem ktoś polecił obydwie rosliny razem, przy jakiś problemach z paznokciami. :)

Dziękuję za pomoc.

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
Odp: Mocniejsze paznokcie.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:07:26 »
Paznokcie to nie tylko skrzyp to też szereg innych minerałów calcium, cynk, żelazo, magnez, witaminy z grupy B, A, E itd. Uważa się,że na paznokciach można wyczytać wszystkie niedobory żywieniowe.
Paznokcie - najczęstsze schorzenia i zaburzenia ich budowy

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2011, 13:27:09 »
Tak, tak, to podobnie jak z włosami. :P Dlatego często jak się ma problemy z włosami to i z paznokciami. Ale nie jestem pewien i nie znam się na kobiecych sprawach.

Czyli opłaca się oddać paznokcie do badania? Ile takie może kosztować? Robił już ktoś może?

Co więcej w temacie z linku CudTravy pisze:

"łamliwość i kruchość paznokci: obserwowana najczęściej w niedoborach magnezu i krzemu;"

Opis problemu w sumie chyba pokrywa się w 100% z rzeczywistością, czyli spróbować dostarczyć więcej tych pierwiastków do organizmu...
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 13:29:44 wysłana przez Ulq »

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2011, 19:14:47 »
zewnętrznie można zastosować keratynę hydrolizowaną. Uelastycznia i wzmacnia płytkę.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2011, 19:39:13 »
A może olejek rycynowy? Ja używałam ostatnio na paznokcie z bardzo dobrym skutkiem. Używam go tez do włosów.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2011, 19:47:42 »
Mikstura wzmacniająca paznokcie:

2 łyzki skrzypu(drobno posiekany lub zmielony)
2 łyzki ziaren kopru
1 szklanka wrzącej wody

1. zioła zalac wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 1 godzinę
2. Przecedzić napar i wlac np. do butelki.

Miksturę podgrzać i moczyc paznokcie 10 min. Stosować codziennie.

Pozdrawiam- Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2011, 08:48:16 »
Wielkie dzięki za porady! Koper na pewno się znajdzie bo ostatnio dużo też do zapraw szło. :)

Olejek rycynowy powinienem dostać w aptece? Także zakupie, bo chyba drogi nie będzie a chyba używanie go i mikstury podanej przez freshbynature nie narobi niczego nieporządanego.

Za jakiś czas pochwalę się czy coś się zmieniło. Możecie jeszcze pisać jakieś porady, zawsze się przydadzą, jak nie mnie to komuś innemu.

Pozdrawiam.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2011, 22:26:03 »
Do każdej brudnej roboty (i mokrej) obowiązkowo rękawiczki. Nic nam o uzupełnianiu niedoborów od wewnątrz, kiedy przyczyna może być prozaiczna - detergenty.

Offline Izabela

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Września 02, 2011, 21:45:42 »
Polecam drożdże piwowarskie np. firmy Lewitan do kupienia w aptece.

Agnieszka*

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 16, 2012, 21:10:00 »
Na moje paznokcie działa żelatyna:)galaretkę robię z kompotów lub tre warzywa i zalewam żelatyną.Wcześniej obwiniałam wapń,a raczej jego braki,ale dopiero po kompotowych galaretkach paznokcie są mocne:D

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 16, 2012, 22:01:25 »
Jeżeli chodzi o wynik rad do których dziewczyna się zastosowała, to jest bardzo dobry. A dałem jej bardzo dużo ususzonego skrzypu który dodawała i dodaje dalej zresztą, do zielonej herbaty a potem dodatkowo moczyła w tym jeszcze paznokcie. Nasiona koperku leżą u niej od pół roku i jak się okazało, że sam skrzyp jej szybko i całkiem nieźle pomógł to się bardzo rozleniwiła. : D