Autor Wątek: Nalewki z wina , "wina ziołowe lecznicze" - jakie wino można użyć?  (Przeczytany 8240 razy)

Offline Zibi

• Średnio Pisze
Odp: Nalewki z wina , "wina ziołowe lecznicze" - jakie wino można użyć?
« Odpowiedź #15 dnia: Października 24, 2019, 11:05:52 »
Jeśli ma być ekstrakcja alkoholem 40%, to zalej wódką. Zrobiłem mnóstwo win ziołowych, jak chcesz przepis
zapytaj konkretnie. Może go znajdziesz na moim forum, jeśli nie to wspólnie ogarniemy temat.

http://www.domowawinnica.4ra.pl/index.php

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 13, 2019, 15:12:33 »
Tutaj są przepisy na wszelkie wina owocowe - jak coś przeliczałem samemu od podstaw posiłkując się pomologią i chemią to wychodziło mi to samo :)
https://wino.org.pl/old/frames/przep_szczeg.html
Jedno co, to sama technologia wykonania - zdecydowanie nie zalecam (ani ja ani inni nowocześni winiarze) przygotowywania moszczy poprzez np. ugotowanie owoców tarniny. Owoce zgniatamy, zalewamy wodą, dodajemy pozostałe składniki i fermentujemy w miazdze przez 2 tygodnie po czym cedzimy i postępujemy dalej standardowo "jak to z winem". Niektórych owoców lepiej długo ni macerować (porzeczka czarna - raczej doba niż tydzień) a inne można trzymać w baniaku tygodniami (np. dzika róża - a nawet i 4-6 tygodni).
Różnice, głupcze!

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 14, 2019, 07:33:51 »
Nigdy na wino niczego nie gotowałem, to chore. Zioła na wino można najwyżej zalać ciepłą wodą na dobę a potem do baniaka. Można je też trzymać w nastawie od 1 do 4 tygodni, ale musi być nastaw z drożdżami i fermentacja żeby się nie zepsuł.

Ja owoce trzymam w nastawie zwykle 3-4 tygodnie. Z Caniny robie dwa nastawy, można zrobić trzeci ale wtedy dodaję do niego np. sok z pomarańczy i trochę skórki..

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 14, 2019, 08:34:39 »
No właśnie - więc ten zbiór przepisów traktujemy jako zestawienie proporcji składników do poszczególnych nastawów - natomiast postępowanie będzie zwykle inne, niż tam napisano.
Różnice, głupcze!

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 14, 2019, 09:02:02 »
Zalewając np kwiaty ziół na wino wrzątkiem uzyskujemy rekomendowany napar leczniczy.Dalej ekstrakcji poddajemy podczas fermentacji i pozyskujemy substancje rozpuszczalne w alkoholu.
Być może robiąc wino smakowe nie ma sensu zalewać wrzątkiem,aczkolwiek pozbywamy się patogenów,ale wino w celach leczniczych?

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 14, 2019, 09:49:33 »
Susz bym zaparzał na wino kwiatowe ale już świeże kwiatostany być może tylko mielił. Ale kwiatowych nie robiłem.
Kłącze rdestowca czy mielone gałązki wierzby zalewam na początek wrzątkiem dla sterylizacji, wiadomo.
Ale już głóg czy dzika róża niekoniecznie - szpece zalecają odkazić lekkim roztworem pirosiarczynu. Robiłem tak ale co mi w tym nie pasuje: skórki owoców głogu potrafią się przez to odbarwiać a to one zabarwiają wino! Więc ostatnio zalewałem owoce garkiem gorącej wody żeby się chwilę sparowały (ale nie ugotowały) po czym dolewałem zimną wodę ze szlaucha. Można owoce gnieść a można fermentować w całości - wina mają bardzo intensywny smak i aromat więc nie ma problemów z przenikaniem ekstraktu z owocy do roztworu - w owocach także szaleją drożdże w znacznym stopniu ułatwiając ten proces uwalniania ekstraktu.
Zgniecioną tarninę zalałem tylko jednym czajnikiem wrzątku więc pewnie nie zabiłem na nich wszystkiego, co żyje - ale od czego mocne drożdże winiarskie, które dominują każdą inną mikroflorę występującą w nastawie? Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi wino nie wyszło na moich ulubionych aromatic wine complex. Niby nie bayanusy a mocne jak bayanusy, mają tzw. killer factor ;)
Różnice, głupcze!

Offline axel40

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 14, 2019, 10:06:23 »
Z kwiatów można by połowę potraktować wrzątkiem,a połowę letnią wodą.Może to jest sposób.
Zlałem z głogu.Ogromna ilość osadu :-(

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 14, 2019, 11:41:09 »
Robiłem kwiatowe i tylko ze świeżych kwiatów. Bardzo fajne to np. bławatek, dziewanna, lipa, rugosa. Dobry jest podbiał, mniszek i głóg..
Wrzątek niszczy część dobra w roślinie.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 14, 2019, 12:16:20 »
Z kwiatów można by połowę potraktować wrzątkiem,a połowę letnią wodą.Może to jest sposób.
Zlałem z głogu.Ogromna ilość osadu :-(

Breję z dna wiadra po fermentacji owoców głogu wrzuć na szmatę (len, tetra) uwiązaną sznurkiem na innym wiadrze i zostaw na noc - ścieknie Ci z tego kilka litrów całkiem dobrego wina. Potem klarowanie głogu ułatwia dodatek esencji herbacianej lub wiórów dębowych (albo np. tarnina). Nie trzeba obsesyjnie pilnować, żeby zawsze było w baniaku "pod korek" - wina DR/GŁ lepiej i pełniej dojrzewają mając kontakt z powietrzem/tlenem. Trzymałem 8 litrów głogowego przez dłuższy czas w balonie 10L i dziś jest to znakomite, półwytrawne wino głogowe (2015 rocznik :)
Różnice, głupcze!

Offline Zibi

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 14, 2019, 12:20:18 »
Na pewno dostało mocnego herbacianego koloru, przez utlenienie.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 14, 2019, 13:22:34 »
Na pewno dostało mocnego herbacianego koloru, przez utlenienie.

Tak, kolor jest ciemniejszy ale bez przesady - nie bardzo ciemny. Nazwałbym to łagodną oksydacją a nie "ciężkim utlenieniem", akurat tym winom dobrze to robi. Mam takie z głogu, DR i tarniny które bardzo chroniłem przed utlenieniem (lanie pod korek, piro) i najlepsze jest po paru dniach od otwarcia butelki, jak postoi do połowy puste LUB DO POŁOWY PEŁNE :D
To dotyczy mocnych i ciężkich win deserowych do długiego sezonowania - rześkie białe wino chronimy jak się da przed powietrzem, dopiero w kieliszku ma oddychać.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2019, 13:24:06 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!