Autor Wątek: Sole Schusslera - DIY  (Przeczytany 6629 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Sole Schusslera - DIY
« dnia: Luty 25, 2017, 20:44:17 »
Sole Schusslera skradły moją wyobraźnię, na wykładzie dr. Różańskiego, o którym na forum pisał niegdyś gumppek. Rzecz jest aktualnie w PL słabo dostępna (na kursie mówiono o jednej aptece, dla porównania Niemcy, Szwajcaria sole do kupienia nawet w drogeriach). Postanowiłam sprawę zmienić i uwolnić sole.

Po pierwsze okazało się, że owszem, niektóre sole są łatwe do kupienia, na przykład chlorek sodu czda, to banał. Inne jakoś trudniej kupić. Jednak mam.
Sole nie są tanie - rozpiętość mniej więcej od 20 do 500zł kg - to i tak nic, w porównaniu z ceną leku, to rozcieńczenie D6/D12, więc cena surowca się nie liczy. Cena leku to cena buteleczki i czasu, który ktoś poświęcił na potrząsanie.
Plan rozpuszczania w wodzie (krople) nie powiódł się w przypadku wielu soli.
Aktualnie obserwuję różne potencje, rozlane do butelek, żeby sprawdzić trwałość takich kropli. (wiem, że oryginalnie są w laktozie, ja wolę wodną wersję).

Rezultat:
Nie udało mi się uwolnić soli. Zajęłam się innymi projektami. Jeśli ktoś ma ochotę uczestniczyć w tym wydarzeniu, to proszę pisać maila. To nie jest oferta handlowa, ani sole przeznaczone do sprzedaży. To jest eksperyment: upowszechnianie soli Schusslera w Polsce.

Offline Krzysztof B

• Mało Pisze
  • **
Odp: Sole Schusslera - DIY
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 25, 2017, 22:40:13 »
i to jest jasne -
Jeśli chodzi o sole to nie przesadzajmy z tym czda. wystarczy tzw. spożywczy .
Dużo by pisać o czystości i do czego potrzebujemy aż tak czystych soli.

W naszym przypadku rozpuszczalnik  medium nie jest czda.

Na początek nieszczęsny CALCIUM FLUORATUM (fluorek wapnia) - jak wiemy przekroczenie dawek może prowadzić do powikłań. Stąd - ostrożnie.
Źródłem tej soli oprócz znanych ścieżek zaopatrzenia może być minerał o nazwie fluoryt -
I jak nie było bayera a twórcy cyklon B chodzili w krótkich spodenkach  - stosowano fluoryt .

Na przykładzie tego minerału możemy rozwiązać jeden z problemów "rozpuszczalności" 
    Otóż - fluoryt powstaje w gorącym środowisku wodnym w głębi ziemi (zjawiska hydrotermalne).
I tu dochodzimy do wniosku - jeśli coś wytrąciło się z gorącego roztworu pod odpowiednim ciśnieniem to stosując zjawiska odwrotne  możemy przyspieszyć proces rozpuszczania  ( na marginesie w ciepłej wodzie fluoryt również się rozpuszcza  podobnie jak krzemionka SiO2 -jednak procesy są powolne - przyspieszyć to można poprzez rozwinięcie powierzchni (szumnie nazywaną mikronizacją) . Mając taki minerał mamy kilka możliwości - jeśli jest prawie przezroczysty tzn. nie ma zanieczyszczeń. kolory są wynikiem zanieczyszczeń metalami (minerał wytrąca się  międzyinnymi w towarzystwie srebra , ołowiu i innych metali. i by nie rozciągać tej mineralogicznej wycieczki - to pewny i naturalny surowiec  bez oszukaństwa i naciągania w mega czystości (bo jak sprawdzimy w naszych domowych warunkach deklarację czda?  -

Ach, fluoryt jest miękki w skali Mohsa 4 czyli łatwo da się zwykłym nożem zarysować na nawet zeskrobać potrzebnom nam ilość proszku (jeśli mówimy o potencjach ) .
Pozdrawiam .

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2017, 10:20:40 »
Świetnie. Z prezentacji na kursie
Calcium Fluoratum D12

zapotrzebowanie: ścięgna, mięśnie, elastyczność ciała
zrogowacenie, łamliwe paznokcie
kruche żyły,
cellulit, rozstępy
nieprawidłowa postawa
profilaktyka haluksów
zaburzenia pamięci
ułatwia przebieg porodu i zapobiega rozstępom

Marzec miesiącem fluorku wapnia. Mój ze Stanlabu, czysty.

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2017, 12:07:45 »
Jak się ma ta sól- fluorek wapnia do tego, że  Izrael zabronił dodawania fluoru do wody pitnej?

http://www.polishclub.org/2013/08/26/izrael-zabronil-dodawania-fluoru-do-wody-pitnej/

http://ajurweda.blogspot.com/p/fluor-szkodliwe-dzialanie.html

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2017, 12:58:19 »
Werbeno, przepraszam, a jak fluoryzacja wody ma się do homeopatycznej potencji D12? Niestety, ciągle nie udało mi się rozpuścić.

Na marginesie: teobromina (alkaloid z nasion kakaowca) działa na szkliwo reminalizująco i nie ma skutków ubocznych. Jedzenie kakao, gorzkiej czekolady nie jest szkodliwe dla zębów, czynnikiem chorobotwórczym jest oczywiście cukier.

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2018, 20:30:05 »
Powracając do tematu soli , w oryginale są one rozcierane z laktozą i razem mikronizowane a następnie dynamizowane i w ten sposób tworzone są kolejne potencje . W warunkach domowych jest to trudne do wykonania (jak zmikronizować a i dynamizacja proszku nie należy do najłatwiejszych). Poza tym laktoza jest dla wielu osób problemem samym w sobie . I tak stanęłam z solami. Może ktoś ma doświadczenie z domową mikronizacją ;)