Autor Wątek: koszulka forum - sugestie  (Przeczytany 20438 razy)

Adrian Budek

• Gość
Odp: koszulka forum - sugestie
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 26, 2011, 12:23:35 »
Rozpocząłem pracę nad projektem.
W związku z faktem, że nie mamy konkretów odnośnie jego wyglądu rozpoczynam pracę tak jak z takimi niezdecydowanymi firmami.
Przedstawiam swoją koncepcję opartą o podstawy działalności tego forum i jego powiązaniem z tradycjami historycznymi (grafika niefuturystyczna).
Czekam więc na ewentualne poprawki (zamiana słów i grafik miejscami, wstawienie lub wywalenie dodatków itp.)
Zasugerowałem także nowy adres www.
W związku z faktem, że  grafika musi być przygotowane pod maszyny drukarskie, robię je w grafice wektorowej, a nie rastrowej. Oznacza to, że modyfikacje pochłaniają mi więcej czasu. Chyba, że maszyny danej firmy obsługują grafikę rastrową.

http://www.legalnamuzyka.pl/ziola/luskiewnik.jpg

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 26, 2011, 16:34:01 »
Mnie  jednak  ponad  wszystko  nurtuje  myśl  sklepów  zielarskich ,  gdzie  można  by  na  serio   wykorzystywać  całą  wiedzę  zdobytą  i  nadal  zdobywaną  przez  nas  a  tak  fachowo  przekazywaną  nam  przez  Doktora   Luskiewnika   przy   czynnym  wsparciu  Pana  Romana.Można  by zrobić  w  takim  sklepie  na  stałe   miejsce  z  roślinami  leczniczymi  jako  prezentację  ziół  na  żywo. Ludzie przecież  tak  na  prawdę  przechodząc podczas  wycieczek   koło  naszych  ziółek  nie  zdają  sobie  sprawy     z  ich  znaczenia    i  wartości. W  taki  sposób  zaczęło  by  się  w  swoim  lokalnym środowisko  propagować  ideę  zielarstwa  i  ziołolecznictwa.   Świeżo  zerwane  rośliny to  co  innego  jak ziołowy  proszek/  z  całym  szacunkiem  jednak  do  tego  proszku/ . Być  sprzedawcą , ale  jednocześnie  takim  małym " przewodnikiem  zielarskim." Tłumaczyć  i  pokazywać ;  "  to  jest  dziurawiec  a  to mniszek  tamto dziewanna itd.   Zapewne  wielu  klientów  by  się  zdziwiło  że  to  właśnie  jest  ten  dziurawiec,  ten  mniszek  czy  ta  dziewanna.  Zapewne  ktoś  by  powiedział  przecież  to  rośnie  koło  mojego  domu  czy  gdzieś  na  miedzy  przy  drodze  itd.
 Znamy  przecież  z  Testamentu,  "  że  nie chowa  się  świecy  pod    korzec,  a  wystawia  na  miejscu  widocznym."  - niech  i  innym  przyniesie  pożytek. 

arte

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 26, 2011, 17:06:18 »
Jako, że obracam się w branży marketingowej stwierdzam, iż pokazywanie świeżych ziół w sklepie zielarskim to tzw. strzelanie sobie w stopę. Człowiek, który coś sprzedaje i z tego żyje nie powinien pokazywać, że jego produkty są łatwo dostępne i przy odrobinie pracy są za darmo i dodatkowo są jeszcze lepsze.

To tak samo jak KFC w każdym lokalu pokazywałoby skład swojej panierki i sposób przygotowania oraz stwierdzało, że świeże mięso jest zdrowsze.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 26, 2011, 20:13:07 »
 No  niby  tak  Adrian  jednak  nie  do  końca.    Uważam  jednak   ,  że  trzeba pozwolić   ludziom     dotknąć,  powąchać   rośliny ,  odkryć  je  na  nowo. Przecież   nie  tak  dawnymi  jeszcze  czasy  zioła  były  pospolicie  wykorzystywane,  rozpoznawane   w  naturze.    Dzisiejszy   drapieżny  pęd    firm    farmaceutycznych   wyparł  już    prawie   zioła  z  użytku.  No przynajmniej  ich  byt  nie  pewny.  Myślę,  że  takie  pokazowe  ,   pachnące  rośliny  w  sklepie   wraz  z  moim   gorącym  zielarskim  sercem  mogły  by  mi  tylko   przymnożyć  klientów.  Poza  tym   w  samą  ideę  krzewienia   jakiejś  pasji    wpisane  jest   bezinteresowność.  Nie można  wszystkiego   przeliczać  na  grosz.  Pieniądz  niby  ważny ,  ale  nie  na  pierwszym  miejscu. Chodzi  o  to by   mama  idąc  z  dzieckiem  na  spacerze  powiedziała  do  dziecka  " popatrz  to  jest   babka  jak  sobie  nóżkę  skaleczysz  to   pognieciemy  listek  przyłożymy  i  nóżka  szybko  się  zagoi, a  jak  gardełko  zaboli  damy  do  babki  tymianku ,troszkę   pączków  ze  sosny  zalejemy  to  mlekiem  i  rano  będziesz  zdrów  jak  rybka"
 Trzeba  wzbudzić  w  ludziach  na  nowo  zaufanie  do  ziół. Nauczmy  innych  i  siebie  ,  by  radość ,  miłość  do  ziół   była   taką  radością  na  co  dzień ; taką  od  zawsze  do  już.

Arte

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 27, 2011, 08:41:32 »
Widzieliście tę groźną i tajemniczą grafikę?
http://www.zycieaklimat.edu.pl/luskiewnik_rozowy

grafika , adres , plus "niezłe ziółko"

Gosiu - jak ładnie napisałaś.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 27, 2011, 13:36:29 »
Widzieliście tę groźną i tajemniczą grafikę?
http://www.zycieaklimat.edu.pl/luskiewnik_rozowy

Jak dla mnie to jest całkiem niezłe. Po odpowiedniej obróbce...
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 28, 2011, 12:43:14 »
Myślę, że pomysł z koszulkami i innymi drobiazgami jest fajny. Myślę, że koszulki można kupić bez problemu w hurtowniach - najlepiej, aby ustalić, czy chcemy cienką, tanią "American" chińszczyznę, czy nieco grubszą i droższą, ale taką, która po roku nie pokaże dziury na plecach.

Osobiście nie lubię prasowanek, wolę porządny nadruk, nawet, jeśli by to miał być jeden, może dwa kolory. Prasowanki obłażą po kilku praniach.

Są firmy załatwiajiące nadruki reklamowe na wszystkim - może wartoby się z taką skontaktować?

Zrobimy koszulki, zyskamy czytelników, utworzymy silne lobby, wybierzemy Basię a prezydenta (bo Ona zna się na reformach)

To nie jest prawda - nie znam się na reformach, bo sama jestem niereformowalna. Polityka mi wystarczy na poziomie mojego miejsca pracy.
Ja naszych władców lubię dziabać, ale to jest tylko moja reakcja na moją bezradność.

W obecnym stanie władzy ponadnarodowych korporacji nad państwami, musiałoby dojść do globalnej rewolucji, aby coś rzeczywiście zmienić.
A zresztą - nikt nie wygra demokratycznych wyborów obiecując spadek dochodów za ciężką pracę i wyrzeczenia, aby pozbyć się długów skarbu państwa. Niestety, wybory wygrywają ci, co najefektowniej obiecują gruszki na wierzbie, a potem mówią, że się nie da, bo Unia itd.
To jest podstawowe prawo współczesnej demokracji...

Wiem, że nasz Gospodarz lubi Szwajcarię, ale ja mam do niej bardzo mieszane uczucia... W końcu to jest wielka, niby cywilizowana, ale pralnia pieniędzy i siedziba wielu najpaskudniejszych korporacji, w tym i farmaceutycznych. U siebie może i tolerują ziołowy folklor, ale wwalili masę kasy, aby mocno go ograniczyć w wielu innych krajach, na przykład i u nas ku chwale Unii Europejskiej i własnej kasy...

Jako, że obracam się w branży marketingowej stwierdzam, iż pokazywanie świeżych ziół w sklepie zielarskim to tzw. strzelanie sobie w stopę.

Ależ kto zabroniłby sprzedaży doniczki na przykład z żywą melisą? Pewnie część "ogrodnicza" musiałaby być odpowiednio oddzielona od części "medycznej" ze względów sanitarnych, ale...
Co więcej, możnaby wtedy dołożyć sprzedaż nasion, książek...
To wcale nie jest głupi pomysł...

Przecież każdy za parę złotych może kupić sobie książeczkę o ziołach i pójść na spacer w pobliskie krzaki, a jednak... Zawsze zbieracz może się spóźnić ze zbiorem, zapomnieć o zbiorze, może być paskudna pogoda, robaki, może po prostu nie mieć w pobliżu potrzebnej rośliny. Możliwe, że tak jak notoryczni piraci muzyczni kupują najwięcej legalnych płyt, tak samo zbieracze kupują najwięcej ziół w sklepach zielarskich.
Tak myślę...

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:38:49 »
Ok. widac ze są detale które troche utrudniają wykonanie sprawy. A może np. z tyłu koszulki Zrobić napis : Google : Forum Luskiewnik ( Ziołolecznictwo)? Wiem ze to darmowa reklama dla googla ale przeciez i tak wszyscy ja znaja na tyle... Tez bym wolał zeby to była solidniejsza produkcja niz jakaś tam jednorazówka.. . Teraz rodza sie dwa kluczowe pytania?
1. Czy ktos ma juz jakis pomysł? ( mozna wstawić grafike tutaj , wtedy wszyscy zobaczą)
2. Kto ma w okolicy firmę , która wykonuje takie rzeczy? Wtedy nalezałoby sie zapytać o cenę , czas wykonania itp.

Szkoda by było aby pomysł umarł....

Małe pytanie: jaki gadżet , sprzęt uważacie z niezbędny dla zielarza?

Pozdrawiam - Robert
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 28, 2011, 19:49:51 »
Cytat: Fresh
Małe pytanie: jaki gadżet , sprzęt uważacie z niezbędny dla zielarza?

Wyobraźnia i umysł.  :)

a poważniej worek na zioła
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2011, 08:19:01 wysłana przez Magdalena »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 29, 2011, 17:40:46 »
A może taki moździez plus napis składający sie z roslinnych liter? ( pomocy ,potrzebuje zmysłu graficznego którego nie mam  :))

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 29, 2011, 21:26:08 »
Bardzo ładne nadruki wychudzą metodą druku sublimacyjnego, mogę popytać o cenę
nadruków, koszulek, nadruków - zrobionych na koszulkach lub torbach

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 29, 2011, 21:47:35 »
Janusz!!! A ja juz myslałem ze zabiegłes gdzieś na Azerskie stepy i zgubiłeś kontakt  :)

Pokaż jakies próbki na zdjęciach i wtajemnicz w koszta

Pozdrawiam- Robert

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 30, 2011, 06:52:56 »
Moździerz to ładny pomysł.

Pamiętajmy, że słowo luskiewnik jest trudne do zapamiętania, napis musi być wyrazisty.

Skorzystajmy z frazy "forum zielarskie" z listu dra. Różańkiego
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2011, 06:57:10 wysłana przez ineslik »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 30, 2011, 12:43:19 »
Mi chodzi po głowie przerobiony cytat z tytułu książki: "Rozmowy ziełarskie dla zdrowia i urody" i adres forum.

Jak wrócę do domu na koniec września, to się skontaktuję z drukarzami na wszystkim, aby dowiedzieć się cen na małe partie.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 30, 2011, 16:01:11 »
Z pomoca kolezanki wyszedł pierwszy szkic: