Autor Wątek: Łuszczyca krostkowa  (Przeczytany 17896 razy)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
Łuszczyca krostkowa
« dnia: Styczeń 29, 2018, 12:28:56 »
Od piątku mam na lewej ręce paskudne pryszcze, podeszły ropą, niektóre zaschły inne "dojrzewają". Byłam u dermatologa - diagnoza jak w temacie.
Na stopach tez jest ale suche bez ropy. Od lat mam problemy ze stopami, u dermatologa  byłam dawno temu, ale jak się dziś okazuje źle zdiagnozował. Na stopy nie używałam żadnych "agresywnych" leków czy kosmetyków.
Temat jest mi obcy. W ręku mam receptę na leki, w tym na maść z gentamycyną na te ropne krosty.

Na początek pewnie zastosuję to co na recepcie. Ale co dalej ? Jak funkcjonować, jak radzić sobie na co dzień i w razie nawrotów - bo zakładam, że leki pomogą. Od czego zacząć ? Dr Różański napisał sporo rad ale zanim kupię lub przygotuje składniki to zejdzie trochę
Pomóżcie, proszę. Może ktoś z Was może się podzielić składnikami, surowcami mazidłami. Będę wdzięczna za każdą pomoc. 

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
Odp: Łuszczyca krostkowa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2018, 14:32:46 »
Nie mam specjalnej wiedzy nt. akurat tej odmiany łuszczycy ale zakładając, że jej leczenie będzie zwykle podobne do leczenia egzemy i łuszczycy w ogóle mogę to i owo podpowiedzieć.
Po pierwsze pewnie warto miejscowe leczenie podeprzeć ziołami do picia - niekoniecznie hardkory, może prędzej najpierw arcydzięgiel na mleku pod te ropnie, potem np. uczep, przetacznik, babka, pokrzywa - takie po prostu herbaty zmieszane z jerbą. Nie rozważałbym jakichś radykalnych kroków bo to się zostawia na trudne, uogólnione przypadki.
Po drugie oczywiście smarowidła a co tutaj? Wymieńmy kilka propozycji ot tak z kapelusza:
*propolis ze względu na te ropnie, działanie regenerujące i w ogóle świetne działanie
*wrotycz działa przeciwłuszczycowo ale nie na każdym
*glistnik, mahonia/berberys - uwaga jw. (można łyżeczkę nalewki rozrobić w tormentiolu lub maści pięciornikowej i jest od razu świetny lek złożony)
*rdestowiec
*miksy różnych nalewek które akurat masz - coś z powyższych + niecierpek, katalpa, nagietek - i masz fajną maść
*z typowych "roślinnych sterydów" stosowałbym od początku psiankę lub konwalijkę 2listną
To tak na początek ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2018, 14:40:49 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2018, 14:44:01 »
Na ostre zmiany bardzo dobre, lepsze od maści bywają okłady/kataplazmy typu zmielone ziele żywokostu z oliwą magnezową (patent Fresha z ostatniej wiosny :D albo zmielona świeża przytulia albo gwiazdnica (można teraz nazbierać!) z dodatkiem konwalijki itd. Przyłożyć owinąć. Ostrożnie z ropniami i otwartymi ranami.
Powodzenia w walce, myślę że wygrasz :)
Różnice, głupcze!

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2018, 16:08:59 »
Dziękuję Kaminskainen, bardzo dziękuję.

Jak na razie nie wykupiłam leków z recepty, jeszcze czekam, kompletuję zioła i ich przetwory żeby zrobić sobie mazidła wg propozycji Gospodarza.
Na razie zrobiłam odwar z wrotyczu i przykładam. Miałam też w domu proszek na potówki, który zrobiłam wg wskazówek Gospodarza (1:1 alantan zasypka + sproszkowana przytulia). Od wczoraj obkurczyły się nieco ropnie i przestały się łączyć ze sobą, trochę się spłaszczyły, no i miejsce objęte zmianami nie jest już takie gorące czyli jest promyczek poprawy. Teraz  skóra ze zmianami jest taka sucha, twarda jak przypieczona i zastanawiam się jak by ją zmiękczyć, żeby sobie nie zaszkodzić przy tym.

Będę meldować sumiennie o postępach - może komuś się przyda

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2018, 18:06:01 »
Przy łuszczycy też się stosuje ostrożeń - zalecany przy wszystkich problemach skórnych. Osobistych doświadczeń w tym kierunku nie mam, ale rozmawiałem z człowiekiem co stosował go do przemywania zmian - chwalił.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2018, 08:31:40 »
Gdybym miał do swoich pomysłów dorzucić jeszcze czyszczenie/płukanie chorej skóry to można właśnie naparem z ostrożnia :)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2018, 08:35:36 »
Co do tego rozmiękczenia - może Avilin? On się może bardziej kojarzy z egzemą i oparzeniem niż z łuszczycą ale to nic nie znaczy. Nada się :)
Różnice, głupcze!

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2018, 08:55:35 »
Ostrożeń zczyści "do żywego" zmiany, Avilin tylko nawilży, zmiękczy -  co byłoby korzystniejsze? Jak w tych ropniach były jakieś bakterie - może najpierw dobrze oczyścić zmiany i dopiero na to Avilin?

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2018, 09:33:25 »
Odwar z wrotyczu mam dyżurny na blacie w kuchni, jak tylko mam możliwość maczam gazik i do ręki. Na noc posmarowałam maścią propolisową własnej roboty. Trochę zmiękło. W pracy stosuję mazidło - krem na bazie karite z dodatkiem oleju konopnego i wit E - 10% składu. Zmiany powolutku przysychają.

Paczki ze składnikami schodzą do domu. W weekend intensywna kuracja łącznie ze stopami bo na razie leżą odłogiem

Serdecznie dziękuję Wam za wszelką pomoc. Wierzę, że dzięki Waszej wiedzy uda mi się załagodzić to paskudztwo.

Zdrowia życzę i pozdrawiam
Z wyrazami wdzięczności
Małgorzata

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2018, 09:44:28 »
Okład leczniczo-romiękczający można zrobić też z fusów. Po okładzie na pewno zasmarować a już co się okaże najkorzystniejsze - avilin czy nie avilin, to kwesta otwarta.
Różnice, głupcze!

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2018, 09:39:52 »
W sobotę zrobiłam dwa smarowidła wg receptury Gospodarza. Stosuję nie długo ale już można powiedzieć, że przynoszą ulgę. 
Doktor też radził zażywać  Betasol/Betagran i Methiovit ale tych preparatów nie ma w sprzedaży. Czy ktoś z Was wie czym można je zastąpić ?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2018, 10:29:11 »
Methiovit to właściwie mocniejsza B komplex (dla sportowców) + metionina + cholina. Metioninę można nabyć luzem np. w magicznym ogrodzie - tylko trzeba będzie sobie odmierzać dawkę - to do zrobienia, cholinę można sobie dać w lecytynie, albo też kupić luzem.

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 06, 2018, 13:33:38 »
Dziękuję za info. Właśnie kompletuję zastępstwo za Methiovit. Ale co to znaczy mocniejsza B complex - można to gdzieś kupić ?

Jeszcze  brakuje mi Betasol/Betagran.
Betasol  skład:
wyciąg płynny z ziela skrzypu
wyciąg płynny z ziela gryki
wyciąg płynny z korzenia łopianu
wyciąg płynny z owocni fasoli
wyciąg płynny z liścia brzozy
wyciąg płynny z korzenia wilżyny
wyciąg płynny z korzenia rzewienia
wyciąg płynny z owoców bzu czarnego
Znalazłam z ulotki apteki internetowej DOZ

A w www.bazaleków.mp.pl znalazłam takie zestawienie:
Betasol płyn doustny; 90 g zawiera: wyciąg wodno-etanolowy z 27 g naowocni fasoli, 18 g korzenia łopianu, 4,5 g korzenia wilżyny, 6,75 g korzenia rzewienia, 9 g ziela skrzypu polnego, 13,5 g owoców czarnego bzu oraz 4,5 g liści brzozy, 10 g gliceryny; 90 g

Czy ktoś pomoże mi przetłumaczyć to na praktykczny przepis, czyli jak to zrobić w domu?

« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2018, 14:55:48 wysłana przez mysznikowski »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2018, 15:07:09 »
Dziękuję za info. Właśnie kompletuję zastępstwo za Methiovit. Ale co to znaczy mocniejsza B complex - można to gdzieś kupić ?

Ta B - complex - masz skład wszystkiego w  pigułce methiovitu - po prostu bierzesz jakąkolwiek B - complex - byle były wszystkie składniki i jak będzie za mało w dawce - najwyżej weźmiesz jakąś wielokrotność.
Nie zauważyłem wcześniej - w składzie methiovitu jest jeszcze wit. E.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2018, 15:11:46 wysłana przez leo »

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2018, 15:52:21 »
Porównałam, w methiovicie jest jeszcze kwas foliowy i witamina B12. W przybliżeniu uda się skompletować prawie methiovit  ;)