Autor Wątek: Łuszczyca krostkowa  (Przeczytany 13297 razy)

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
Odp: Łuszczyca krostkowa
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 08, 2019, 21:35:13 »
Stawy przestały boleć, obrzeki znikły, skóra na dłoni prawie dobra. To miejsce to barometr - jak tylko coś mnie dopada to stan skóry sie pogarsza ale nie na tyle by mowić, że jest żle. Ja widzę zmiany na gorzej ale postronny obserwator nic nie dostrzeże.

Teraz muszę się zająć innym problemem - nadwaga i nadciśnienie. To będzie długotrwała i trudna walka ale konieczna....
Zdrowia życzę i jeszcze raz dziękuję uczestnikom tego forum za dzielenie się wiedzą, doswiadczeniami i chęć pomocy. Tylko dzięki Wam opanowałam łuszczycę bez leków aptecznych.

Pozdrawiam
Małgorzata

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #46 dnia: Maj 24, 2020, 22:04:46 »
Witam

liczba odsłon tego watku skłania mnie do dalszych wynurzeń....

Więc na początku wrzesnia ur. dopadła mnie infekcja bakteryjna - angina. Gorączka dreszcze itd.
Antybiotyk jeden, potem drugi, leki przeciw zapalne. Niby przygałsa ale stany podgorączkowe trwiły mnie przez miesiąc, odezwała sie łuszczyca, doszły bóle stawów i ich opuchnięcia, bóle mięsni i scięgien. Ciśnienie poszybowało w górę i nie bardzo reagowało na leki. Zbyt chora aby żyć ....

Byłam u lekarzy różnych specjalności(dermatolog, neurolog, reumatolog, chorób wewn), zrobiłam górę badań (rzadko który parametr życiowy był w normie, z każdego badania wynosiłam kiepskie wyniki, tylko rtg stawów biodrowych i usg brzucha nie wykryło żadnych niedomogów) lekarze przeczyli sobie, grozili mi wózkiem inwalidzkim jeśli nie zastosuję metotrexatu. Dominował pogląd, że łuszczycowe zapalenie stawów zżera mnie. Straszna i beznadziejna perspektywa.

Ale od czego są zioła. Na poczatek zwalczałam gorączkę, potem za wysoki poziom kwasu moczowego (stosowałam brzozę), stosowałam zioła przeciwzapalne i po boreliozie oraz kit na jelita (dzięki Basiu), nalewkę z siedmiopałecznika, maść żywokostową własnej roboty, zioła na łuszczycę i inne mieszanki. Nadal piję zioła - co najmniej 4 szklanki dziennie, zażywam komplet witamin (A, B comp. C, D+K, E, koenzym Q10, cynk + selen, sylimarol, nefrol, potas, cytrynian magnezu - tak przez 2 miesiące)

Obecny stan: bóle i opuchlizny stawów ustapiły, bóle ścięgien i mięśni również (oprócz podudzi) kwas moczowy w górnych granicach normy, skóra na dłoniach blisko normy, wolniutko poprawia się wydolnośc fizyczna na tyle, że zaczynam działać w ogródku i mam na to ochotę i sprawia mi to radość :-). Wrócił optymizm i nadzieja na w miarę normalne życie.

Obecnie, oprócz kompletu witam piję zioła na nadciśnienie wg Klimuszki i dobrze działaja - wróciłam do dawki prestarium 5 mg i ciśnienie ok 140/80. Do tego popijam zestaw ziół na poprawę krążenia wg Treben. Jak to skończę to zastosuję brzozę na kwas moczowy, potem powtórzę mieszankę przeciwzapalną i przeciwłuszczycową.

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie, ktoś (chyba Gumowska) napisała, że jesteśmy tym co jemy i to prawda. Klimuszko pisze, że po 60-tce należy wziąc rozwód z mięsem, Grande ostrzegał przed rosołami, D. Myłek (znana alergolog) piszę, że jemy za dużo mięsa, Treben wyklucza mięso czerwone z diety antyłuszczycowej. Ja nie powinnam jeść mięsa prawie wcale (2, 3 małe porcje na tydzień to dla mnie optymalna ilość). Jeśli zupełnie nie jem mięsa to skóra na dłoniach robi się twarda, sucha, skłonna do pękania, łuszczenia się. Jeśli sobie pozwolę na więcej to wyłażą krosty na ręce. Jeśli zjem porcyjkę mięsa/wędliny/ryby wtedy kiedy mam na to ogromną, nieodpartą ochotę nic mi nie jest.

Pozdrawiam
Małgorzata

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 13, 2020, 21:55:00 »
Krótki meldunek
Dieta + zioła nadal utrzymują w ryzach łuszczycę a stawy działają.

Pozdrowienia
Małgorzata

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 21, 2021, 21:45:09 »
Witam

Ponownie, krótki meldunek - zioła, dieta pozwalają mi nie bywac u lekarza i funkcjonować normalnie. Wydolność fizyczna wolniutko ale systematycznie się poprawia. Obecnie jestem w stanie spacerować z kijami dziennie 2-3 km i zajmuje mi to 1,5 do 2 godzin. Często bolą mnie nogi ale nie odpuszczam, chodzę codziennie, no... prawie codziennie ;)

Na COVID nie chorowałam a przynajmniej nic o tym nie wiem.

Pozdrawiam i zdrowia życzę. Małgorzata

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 21, 2022, 23:08:03 »
Jest tak jak było rok temu - łuszczyca trzymana w ryzch:-)
Tylko covid przechorowałam, bardzo żle się się czułam ale bez szpitala i bez lekarza się obeszło.

Zdrowia dla Wszystkich życzę.
Małgosia

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 22, 2022, 07:29:09 »
Trzymaj się, imienniczko moja :)
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 23, 2022, 00:27:18 »
 ;)

Offline mysznikowski

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 10, 2023, 23:00:42 »

to już 5 lat minęło...
Trzymam się nadal, bez leków medycyny konwencjonalnej.
Tylko dieta, tj.  pożywienie proste,  nie śmieciowe, mało przetworzone, przygotowywane w domu włącznie z pieczonym chlebem i plasterkiem do niego też przygotowanym w domu.
Pozdrawiam, Małgosia