Autor Wątek: Nasiona szczeci.  (Przeczytany 2556 razy)

Offline janek

• Dużo Pisze
Nasiona szczeci.
« dnia: Października 02, 2015, 19:07:34 »
Właśnie zebrałem z mojego ogródka, ponieważ dbałem, plewiłem i podlewałem to rośliny urosły ponad 2m.
Mnie tyle nasion nie jest potrzebne.
Każdemu chętnemu mogę wysłać po kilkadziesiąt sztuk.

Przy okazji z zeszłego roku zostało mi trochę nalewki na liściach szczeci, też oddam za darmo.

Offline Optimus

• Dużo Pisze
Odp: Nasiona szczeci.
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2017, 05:41:01 »
Janku, mógłbyś się podzielić informacją w jaki sposób wydobywasz nasiona z szyszek szczeci?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2017, 09:12:01 »
Wziąć całe suche szyszki i wystukać nad pudełkiem do butów. Można szyszki nieco nawilżyć, to wtedy można sobie pomóc rękami w wyduszaniu nasion. Można suche szyszki rozbić młotkiem i wybrać nasiona, które będą na dnie pojemnika. Kreatywność dozwolona ;-)

W sumie takie rozbite szyszki są dobrym materiałem do siewu, nie trzeba wybierać plew, najwyżej będzie nawóz.
Siać trzeba teraz, nie ma sensu czekać na wiosnę.

Pozdrowienia :-)

Offline Optimus

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2017, 12:32:25 »
Takie rozbite szyszki zimą pewnie przysłużą się ptaszkom :)
Podobno uwielbiają.

Do tej pory wkładałem po 5 szyszek do dużego garnka, przykrywałem i trząsłem, ale gdy po takich zabiegach przetnę tasakiem szyszkę to widać, że nasion i tak mnóstwo w środku zostaje.

Od sposobu z młotkiem lepsze chyba będzie ubijanie szyszek kołkiem w wiadrze, na pewno wygodniejsze.

Nasiona mam zamiar dać koledze który ma pasiekę (podobno jest to roślina miododajna).
On ma na działce gliniastą ziemię, a zauważyłem, że wszędzie gdzie szczeć rośnie tam glina występuje więc chyba będzie idealne miejsce.

Do tej pory wysypałem 120 g nasion szczeci.
Czy sądzicie, że część można by zmielić i zjadać w małych porcjach jako forma terapii przeciw krętkom bb?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2017, 12:34:13 wysłana przez Optimus »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 03, 2017, 13:11:14 »
Basia jak zwykle wie wszystko.
Ja zawsze delikatnie obcinałem kwiaty(jak już były suche) a potem wytrzepywałem nad gazetą.

Jedzenie nasion, nie wiem, mam wątpliwości.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 03, 2017, 13:23:28 »
Tak, szczeć jest bardzo dobrym pożytkiem (lipiec, sierpień) miodowym i pyłkowym.

Co do nasion, to przychodzi do mnie emerytowany leśniczy, który mieli nasiona, uciera z miodem, konserwuje nalewka propolisowa i zjada regularnie 2-3 razy dziennie po łyżeczce. Czy działa - pojęcia nie mam.