Autor Wątek: Pozyskiwanie nasion  (Przeczytany 4532 razy)

Offline tomczan

• Więcej Pisze
Pozyskiwanie nasion
« dnia: Października 15, 2013, 13:53:49 »
W tym roku zacząłem pozyskiwać nasiona z własnej uprawy, głównie warzyw, kilku ziółek, roślin adaptogennych(cytryniec, różeniec). Na razie są to małe ilości przeznaczone zostaną głównie na rozsadzenie roślinek, o chce trochę rozbudować swój ogród :)

Czy ktoś z was trudzi się podobnym zajęciem ? z chęcią nabył bym/zamienił się żeby poszerzyć swoje zbiory.

Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
Odp: Pozyskiwanie nasion
« Odpowiedź #1 dnia: Października 15, 2013, 14:00:31 »
Z zeszłego roku mam nagietki, z tego dziewannę. Mam też nasiona niecierpka himalajskiego.
I am back to save the universe

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 15, 2013, 14:34:22 »
Czy ktoś z was trudzi się podobnym zajęciem ? z chęcią nabył bym/zamienił się żeby poszerzyć swoje zbiory.
Oczywiście mając ogród i zainteresowania ziołami sadzenie i sianie ziół to miłe zajęcie . Zostało mi trochę nasion piołunu , miesięcznicy , bukwicy , drapacza lekarskiego  , ale wolę sadzonki więc posadziłem wszewłogę , różeniec , arnikę , mydelnicę , i jeszcze kilka . Dostałem nawet nasiona traganka i je wysiałem . Czekam na sadzonki kiprzycy i wierzbownicy . Ostatnim nabytkiem jest okazała sadzonka Ginkgo Biloba . ;D

ps . zapomniałem o "bajorku" z siedmiopalecznikiem  :-[
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2013, 14:36:01 wysłana przez Wacek »

Trampoliksa

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 28, 2013, 14:22:31 »
ja właśnie suszę sobie nagietek i dziewannę, żeby na zimę coś było:)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 18, 2021, 16:25:29 »
ps . zapomniałem o "bajorku" z siedmiopalecznikiem  :-[

Czyli dla 7palecznika potrzebne jest bajorko? nie wystarczy codzienne podlewanie? A bliskość rzeki? Nie mam żadnego stawu u siebie, ale rzekę mam, kamienistą, łupkową. Czy to samo tyczy się bobrka?

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 19, 2021, 06:57:47 »
Swoją przygodę z roślinami wodnymi zacząłem od plastikowej skrzynki potem przeniosłem je do większego zbiornika .
https://zapodaj.net/7a295beff8247.jpg.html
https://zapodaj.net/900803d019624.jpg.html
https://zapodaj.net/d14c1860385c5.jpg.html
https://zapodaj.net/2532cdcc772cb.jpg.html

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 21, 2021, 20:56:35 »
 :o wspaniałe! postawić w półcieniu, przy jakiejś ściance i uzupełniać wodę? dziękuję, bardzo dziękuję, już myślałam, że nie ma szans! :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 21, 2021, 23:42:13 »
Czyli dla 7palecznika potrzebne jest bajorko? nie wystarczy codzienne podlewanie? A bliskość rzeki? Nie mam żadnego stawu u siebie, ale rzekę mam, kamienistą, łupkową. Czy to samo tyczy się bobrka?

Widziałam 7pałecznik nad kamienistą rzeką w Norwegii, ale brzegi były dość torfiaste, to znaczy, mech torfowy był, a nawet w spokojniejszych dołkach rósł bobrek. Poza tym nad brzegiem rosła wiązówka, kozłek, przywrotniki i arcydzięgiel, nad samą wodą były krzaki wierzb, nieco wyżej rosły brzozy. Prawdopodobnie najważniejsze jest podłoże torfowe, a nie na przykład jakaś glina, kamienie i przepływ wody są rzeczą wtórną.

Popatrz krytycznym wzrokiem na swój strumyk i oceń możliwości.

Pozdrowienia :-)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 22, 2021, 10:31:10 »
Problem z tą rzeką jest taki, że ona szybko wzbiera kiedy leje, a jak szurnie, to mamy Amazonkę :) ludziom pod domy podchodzi i zalewa podwórka. Z kolei teraz kiedy nie padało już dość długo, wysycha tak, że kaczki nie mogą pływać, tylko chodzą. Mam na brzegu w półcieniu wiązówkę, czyśćca leśnego, przywrotnika, ale zarastają pokrzywami, bodziszkiem żałobnym, trawami. Szukałam jakiegoś zacisza z glebą wśród tych kamoli, ale ciężko. Nawet glonów mało. Wydaje mi się, że takie małe roślinki jak ten palecznik czy bobrek, zaraz by zginęły po ulewie...Na brzegu za to rośnie też coś z takiego z dużymi liśćmi, jak dzięgiel leśny, a może arcydzięgiel! Zobaczę jak zakwitnie, choć nie bardzo wiem czym się różnią. No i bez i czeremcha i wierzba.

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 21, 2024, 09:34:32 »
Zebrałem suche kwiatostany artemisia annua  pod mikroskopem pokazały się nasionka - macie pomysł jak je oddzielić od plew - próbowałem na sitach ale rezultat był niezadowalający .
 https://zapodaj.net/plik-GScgFsL4IV

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 21, 2024, 11:12:02 »
Nasiona są na ogół cięższe od plew. Zboże i inne cięższe nasiona rozdzielają od plew na wialni, albo jeszcze prościej - podrzucając nasiona do góry w miejscu gdzie mocniej wieje - cięższe nasiona spadają blisko, plewy wędrują dalej. Możesz roztarte między dłońmi nasiona z plewami stopniowo osypywać np. nad miską ze skierowanym nad nią wentylatorem (wentylator nie za blisko, żeby nie zdmuchnęło wszystkiego). Cięższe nasiona spadną bliżej wentylatora, plewy powędrują dalej. Mix nasion ze śmieciami się rozfrakcjonowuje. Można operację powtórzyć kilka razy - do skutku.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2024, 11:18:47 wysłana przez leo »

Offline Wacek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 21, 2024, 14:08:42 »
Tak robiłem z nasionami artemisia absinthium  wykorzystując suszarkę do włosów  ale a.absinthium daje więcej nasion niż a. annua  więc się łatwiej odwiewają . Muszę pomyśleć o jakiejś mini wialni  . 8)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 21, 2024, 16:50:44 »
Możesz jeszcze dobrze rozkruszone kwiatostany wsypać do słoja i potrząsać jakiś czas lewo - prawo (niezbyt energicznie) wtedy cięższe nasionka będą opadały na dno słoja. W ten sposób można większość śmieci wstępnie oddzielić, a resztę na dokładnie czyścić na wialni.