Autor Wątek: Grzybica w ciąży  (Przeczytany 3800 razy)

Offline augustyn

• Nowy
  • *
Grzybica w ciąży
« dnia: Styczeń 01, 2018, 14:22:08 »
witajcie. chciałam zapytać czy ktoś wie jak sie pozbyć nawracającej grzybicy pochwy w ciąży? męczy mnie już 3 miesiące. Kończy się pierwszy trymestr, lekarz chce mi dać doustne leki na grzyby ale nie wiem czy to dobry pomysł.... czy kwas kaprylowy w ciąży mogę brać?
Jakiś czas pomagały nasiadówki w korze dębu, szałwi i orzechu włoskim. ale teraz święta i nie było czasu za bardzo się moczyć. Wiem że dieta też ma duże znaczenie. Akurat z domowników jem najmniej cukru ale jakoś się przyplątało. Zastanawiam się też nad detoksem jaglanym, pisze ludzie że działa ale nie wiem.
Doradzicie coś?

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Grzybica w ciąży
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2018, 23:23:17 »
A co z probiotykami dopochwowymi? Lekarz nie dał czegoś na zakwaszenie, choćby wit. C dopochwowo?
I kolejne pytanie. Czy lekarz zlecił badanie krzywej cukrowej?

Ja pozbywam się nawracającej grzybicy pochwy przy pomocy irygacji wodą z octem jabłkowym, w którym macerował się glistnik, wrotycz i żyworódka, ale ja nie jestem w ciąży i nie wiem, jaki wpływ na dziecko miała by taka kuracja.

Ze swojej strony mogę jedynie polecić podmywanie się wodą z dodatkiem octu jabłkowego, ale tylko zewnętrznie. Pomoże to złagodzić świąd i pieczenie. Do wewnątrz, to tylko z lekarzem gadać.

Edit: glistnika i wrotyczu nie wolno stosować w ciąży!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2018, 00:04:09 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline augustyn

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:13:03 »
lekarz zrobil mi wymaz ale wyniku jeszcze nie mam. poza globulkami narazie nic nie dostalam, na kolejnej wizycie w tym tyg ma mi dac tabletki doustne, ale ja jestem antytabletkowa, i sie boje szczegolnie w ciazy... ale moze jednak bede musiala....
co do lagodzenia swiadu to pomagaja nasiadowki jak wczesniej pisalam

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2018, 13:37:27 »
Same nasiadówki nie wystarczą. Ważne jest zakwaszenie środowiska, aby uniemożliwić grzybom dalszy rozwój. Jakie globulki dostałaś? Może właśnie jakieś probiotyki?

Piszesz, że boisz się tabletek przepisanych przez lekarza. A nie boisz się porad od ludzi, którzy raczej nie mają wykształcenia medycznego? Nie boisz się zastosować ziół, gdzie ich działanie nie jest do końca zbadane? Ciekawe podejście, albo jakaś prowokacja.

Badanie poziomu cukru we krwi oraz krzywej cukrowej jest wskazane w ciąży. W ciąży jest zwiększone ryzyko przyplątania się cukrzycy i to może być powiązane z grzybicą.

Jak Ci obecny lekarz nie odpowiada, to zmień lekarza, abyś umiała porozmawiać z nim o swoich wątpliwościach i problemach. Ważne, abyście znaleźli rozwiązanie problemu i nie stworzyli kolejnego.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2018, 14:46:01 »
W ciąży nie stosujemy nasiadówek. Mogą sprowokować poronienie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2018, 16:16:46 »
Dziewczyny mają rację, trzeba wszystko uzgodnić z lekarzem.
Może nasiadówki by nie zaszkodziły, ale by musiały mieć max 36oC, by nie było zwiększonego ukrwienia macicy i rozkurczenia mięśni dna macicy, jednak to też trzeba uzgodnić.
Teoretycznie by się prosiły irygacje lub czopki, nawet robione pod zamówienie, ale też skład trzeba uzgodnić.

Pozdrowienia :-)

Offline augustyn

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2018, 18:40:45 »
Same nasiadówki nie wystarczą. Ważne jest zakwaszenie środowiska, aby uniemożliwić grzybom dalszy rozwój. Jakie globulki dostałaś? Może właśnie jakieś probiotyki?

Piszesz, że boisz się tabletek przepisanych przez lekarza. A nie boisz się porad od ludzi, którzy raczej nie mają wykształcenia medycznego? Nie boisz się zastosować ziół, gdzie ich działanie nie jest do końca zbadane? Ciekawe podejście, albo jakaś prowokacja.

Badanie poziomu cukru we krwi oraz krzywej cukrowej jest wskazane w ciąży. W ciąży jest zwiększone ryzyko przyplątania się cukrzycy i to może być powiązane z grzybicą.

Jak Ci obecny lekarz nie odpowiada, to zmień lekarza, abyś umiała porozmawiać z nim o swoich wątpliwościach i problemach. Ważne, abyście znaleźli rozwiązanie problemu i nie stworzyli kolejnego.

Nasiadówki mi przepisał zielarz miesiąc temu, leczę się u niego od paru lat i ufam. Jednak od jest z daleka i kolejną wizytę mam za 2 tyg więc na odległośc mi nie pomoże. Pytam grzecznie , jeśli wam nie odpowiada że pytam to przepraszam. Myślałam że pytanie nie jest niczym złym jednak jak widać niektórym przeszkadza. Proste pytanie a ciekawe jaka prowokacja. Cóż , dziękuję tym którzy chcieli pomóc, a tym którzy we wszystkich doszukują się zła życzę wszystkiego dobrego.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2018, 19:03:48 »
Tu nie o przeszkadzanie chodzi, tylko o zdrowy rozsądek, żebyś sobie, albo dziecku nie zaszkodziła.
Lekarzowi nie zaufasz, a nam, których nie znasz, chcesz zaufać? Takie podejście nie ma nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.

Problem polega na tym, że to, co można normalnie zastosować z dobrym skutkiem, to w ciąży nie można zastosować. Właśnie po to jest lekarz potrzebny. Nikt tu odpowiedzialności za porady dla kobiety ciężarnej nie weźmie.