Autor Wątek: Torbiel Bakera  (Przeczytany 3583 razy)

Offline Sezam

• Nowy
  • *
Torbiel Bakera
« dnia: Marca 29, 2018, 16:29:08 »
Witam! chciałam podjąć temat torbieli pod kolanem. Moja znajoma ok. 65 letnia kobieta boryka się z tym problemem. Oczywiście lekarz wysyła ją na operacje. Może da się tego uniknąć? Bardzo proszę o jakieś terapie ziołami.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Torbiel Bakera
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 29, 2018, 16:33:23 »
Temat już był poruszany, warto zajrzeć tu: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=4347.msg61270#msg61270

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Sezam

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2018, 12:12:56 »
Dzięki. Przyznam się, że czytałam. A nalewkę z siedmiopalecznika to można zrobić z materiału kupionego w zielarskim, czy musi być świeże zioło. Ilu procentowy alkohol i jakie proporcje? Czy można robić np. okłady z tego zioła. Nalewka będzie chyba lepsza?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 30, 2018, 13:38:03 »
Jeśli masz własny surowiec, to rób nalewkę na świeżym, na wódce.

7pałecznik można pić tez jako dodatek do herbaty - jest bardzo smaczny w tej formie, okłady też warto robić, a do kompletu żywokost a na stan błon i naczyń krwionośnych kasztan + ruszczyk, mogą być nalewki lub to, co znajdziesz w tabletkach.

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2018, 20:56:35 »
Bardzo mi brakuje opcji z fb - lubię to.
Tak należało by zrobic.

Nie musisz na świeżym.
Tak jak pisze Basia - wystarcza 40%.

Kasztan - uważam, że warto pomieszac kwiat z owocem - oczywiście nalewki.
Niby podobne działanie ale jednak inne, ale komplementarnie.

Jednak zdecydowanie nalewki, ja wiem,że Basia z  dystansem do alko podchodzi ale alko z ziołami to czasem cuda czyni.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2018, 23:54:26 »
Ja jestem sceptyczna wobec rozrywkowego stosowania etanolu o stężeniu powyżej kwasu chlebowego, ale zastosowanie medyczne i chemiczne szanuję, a monopol państwowy dofinansowuję też ;-)

Jeśli chodzi o kasztany (czyli nasienie kasztanowca), to ostatnio przeczytałam rosyjski artykuł, w którym jasno jest wytłumaczone, jakie składniki maja kasztany, jaki jest z nich pożytek i dlaczego trzeba go łączyć z ruszczykiem. Mam nadzieję, że wkróŧce znajdę chwilkę czasu, by skrót myślowy tego artykułu wrzucić na forum, chyba do "atlasu".

Dobranoc :-)

Offline Sezam

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 04, 2018, 11:17:00 »
Dzięki za wasze cenne rady. Pozdrawiam.  :)