Autor Wątek: Zwichniety łokieć  (Przeczytany 3320 razy)

Offline Czarna Jagoda

• Mało Pisze
  • **
Zwichniety łokieć
« dnia: Grudnia 28, 2017, 20:45:19 »
Gdyby kózka nie skakała... no ale skakała , a dokładniej jeździla na łyżwach, upadła i zwichnela sobie łokieć.  Teraz mam szynę unieruchamiajaca, więc okłady z żywokostu i tym podobnych odpadaja. Na razie popijam żywokost, mogę do herbaty dodać kilka kropel nalewki z siedmipalecznika. Co jeszcze radzicie?

Offline Czarna Jagoda

• Mało Pisze
  • **
Odp: Zwichniety łokieć
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2018, 14:23:38 »
Ten zwichnięty łokieć stał się okazją do sprawdzenia działania przeciwbólowego suszonych owoców czarnego bzu. Prof. Ożarowski podaje, że odwar zawiera substancje działające jak morfina, tyle że słabiej. Ale można pić go więcej niż podjadać morfiny. Na SORze zaopatrzono mnie w tabletki przeciwbólowe mogące - przy nadwrażliwości na alkohol (a tak niestety mam) - wywołać wstrząs alergiczny, więc wolałam nie próbować. Filiżanka odwaru żywokostowo-czarnobzowego co 4 godziny też dała radę.

Teraz jestem na etapie szukania czegoś, co wsparłoby zrastanie się kości, bo złamanie niestety też jest.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2018, 19:44:48 »
Spróbuj MSM + wit. C - mix 1:1 - powiedzmy, że 2x2g mieszanki, ale może być więcej. Jedno i drugie działa w kierunku regeneracji tkanki łącznej, a więc przy wszelkich urazach, dodatkowo MSM ma działanie p-w bólowe. Dodatkowo - mangan (5mg) - uaktywnia wit. C, potrzebny do prod. tkanki łącznej, mineralizacji, krzem (zioła krzemionkowe) - potrzebny do prod. tkanki łącznej i może jeszcze bor (5mg) - potrzebny przy mineralizacji.

Offline Czarna Jagoda

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 23, 2018, 18:22:13 »
Dzięki, Leo. Jestem na półmetku noszenia gipsu. Lekarz jest bardzo zadowolony z tego, jak kość się zrasta.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 23, 2018, 19:23:39 »
Strasznie długo chcą Cię trzymać w gipsie - mój syn przy złamanej ręce miał unieruchomiony staw barkowy i gips zdjęty po 3,5 tygodnia. Staw tak mu się zastał, że mimo rozpoczętej natychmiast rehabilitacji, jeszcze po 2 m-cach nie mógł podnieść ręki powyżej głowy. Pytaj się w temacie - im dłużej będzie staw unieruchomiony, tym trudniejsza będzie rehabilitacja - tą staraj się zacząć jak najszybciej po zdjęciu gipsu. Chłopaka rehabilitował jego kolega - fizykoterapeuta ( w przychodni dawali terminy 3- miesięczne) - powiedział, że już z miesięcznym poślizgiem nie odzyskałby dawnej sprawności w ręce.

Offline Czarna Jagoda

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 31, 2018, 11:09:37 »
No cóż, wytyczne leczenia dopuszczają trzymanie w gipsie od 5 dni do 6 tygodni, lekarz z jakiś powodów zdecydował się na maksimum. Jednak po ostatniej kontroli wprawił mnie w osłupienie. Powiedział, że mam sobie za tydzień zdjąć gips i postarać się rozruszać rękę. Pomyślałam, że źle go zrozumiałam, że niby sama, więc pytam o fizjoterapię. Odpowiedź: po kolejnym tygodniu mam jeszcze raz przyjść i wtedy zobaczymy.
Przyznam, że nie tak sobie to wyobrażałam. Mam w domu borowinę, więc chyba będę robić okłady. I wcierać Jankowy balsam od 7 boleści.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 31, 2018, 12:52:13 »
Syn miał trzaśniętą kość tuż przy stawie barkowym i nie było jak unieruchomić stawu - trzymali w gipsie 3,5 tygodnia i jeszcze tłumaczyli, że to tak na wszelki wypadek, bo można byłoby trochę krócej.
Rehabilitacja u niego polegała na manewrach ręką odciągniętą w stawie do granicy bólu, żeby zwiększać ruchomość stawu - na starcie mógł podnieść rękę tylko do wysokości bioder. Ty miałaś trzaśniętą "tylko" w łokciu - powinno być łatwiej. Powinnaś brać te rzeczy na regenerację chrzęści, ścięgien w dalszym ciągu.