Ciężki temat.
Poczytaj o protokołach Cutlera. Ludzie próbowali
chelatować aluminium np. tak:
Cytat-
Chelatory przyjmuje się w tzw. rundach. Runda trwa minimum 64 godziny, czyli zwykle trzy doby (w tym dwie noce). Przez ten czas non stop przyjmuje się chelatory według częstotliwości poniżej. Nie wolno pominąć dawki, nawet w nocy. Po rundzie następuje przerwa od brania chelatorów, minimum tyle czasu ile trwała runda, czyli zwykle 3 dni.
Ważne jest, by przez okres rundy nie pominąć dawki. Jeżeli tak się stanie, trzeba koniecznie przerwać rundę. Można się spóźnić z dawką, ale nie dłużej niż 30 min. W takim wypadku cały przyszły harmonogram do końca rundy przesuwa się o czas opóźnienia.
Runda może trwać dłużej niż 3 dni, szczególnie gdy mamy już doświadczenie w chelatacji i dobrze na nią reagujemy. W większości przypadków sama runda lub redystrybucja po rundzie potrafi być dokuczliwa, więc przerwy są potrzebne, czasami dłuższe niż 3 dni. Na ogół nie powinniśmy zaczynać następnej rundy, jeżeli nie minęły jeszcze objawy po poprzedniej. Wiele osób stosuje system tygodniowy, czyli 3 dni rundy oraz 4 dni przerwy. W ten sposób runda zawsze zaczyna się w ten sam dzień tygodnia.
Co trzy godziny:
* 30-50 mg mg malic acid (200- 300 mg dziennie podzielone przez 6 daje te 30-50 mg co 3 godziny)* + Dolomit (wapno+magnez) dla zmniejszenia PH- lepsza przyswajalność + magnez
*wg mnie zaczynałbym z dawką 20-25 mg co 3 godziny przy pierwszym protokole, jeśli byłoby wszystko ok, przy drugim podejściu zwiększyłbym dawki do 30-50 mg co 3 godziny, do tego rzecz jasna 20-50 mg ALA co trzy godziny
2 razy dziennie N-acetyl-cysteine
Witamina C
ALA podobno chelatuje ołów
To też warto poczytać:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3391623?dopt=AbstractAluminium powinno się traktować jak minerał - chodzi o jego transport po organizmie (inaczej niż metale ciężkie podobno).
Sprawa jest zagmatwana i ryzykowna, niech się to cholerstwo w mózgu osadzi przy tej chelatacji i co wtedy?
Ja nawet zrobiłem sobie kiedyś takie kapsułki z malic acid, ale nie mam jakoś odwagi i przekonania żeby to przetestować :-)