Klara 2: Aliness ma skład prawie identyczny jak np. Solgar i wiele innych.
Istotne różnice to niacyna na miejsce niacynoamidu, który w większosci przypadków jest bardziej pomocny przy problemach z lękami czy depresją. Jest w składzie PABA - ok., ale mamy też B12 w formie cyjano- i malej dawce, biorąc pod uwagę maleńki % (0,1) przyswajalności, niewiele biotyny.
Wiem, że zakup jednego opakowania gdzie "mamy wszystko" jest wygodne, ale nie jest to dobre rozwiązanie dla wszystkich, zwlaszcza gdy mają konkretny problem medyczny. Zwykle nie myślimy o tym, że witaminy mogą dawać skutki uboczne w pewnych sytuacjach. Na przykład istnieje całkiem spora grupa ludzi z mutacją genu MTHFR, który zarządza konwersją B6, B9 i B12 do form aktywnych w organizmie. Ekspresja tego genu rozkłada B6 we krwi, tworząc toksyny (mgła mózgowa, szpilki bólowe w nogach i stopach, niepewny chód, zmniejszone czucie) na dodatek w tym samym czasie można mieć symptomy braku B6.
W niektórych przypadkach pomaga wtedy dobra dawka B2, która aktywuje B6
B12 w formie metylo- czy hydroxy- transdermalnie lub podjęzykowo daje efekty porównywalne z zastrzykami i omija problem braku tzw. czynnika Castle`a w żołądku.
Adampupka wskazuje dobry kierunek myślenia - nie zawsze dużo znaczy dobrze.
Gdyby zrobić ranking ważności/przydatności witamin z grupy B pod kątem własnych symptomów i potrzeb, dla każdego skład spersonalizowanej B-complex byłby inny a dawki mogłyby się mocno różnić.
Nie da się porównać nerwowego faceta 120kg do np. kobiecej kruszynki 45kg mającej lęki czy depresję.
Jedząc garść zielonych liści dziennie, problem braku B9 mamy z głowy, ale kto tak robi?
B3 - niacyna lub niacynamid - bardzo różnią się działaniem i przeznaczeniem.
Był czas, gdy testowałem różne "kosmiczne" metody podawania transdermalnego wielu substancji i mogę tylko powiedzieć, że można się ciężko zdziwić co potrafi wciągnąć skóra i bardzo trzeba uważać w codzienności na to co trzymamy w rękach, co nakładamy na skórę.
Klara2 jeszcze raz ;-) :
Metformina wymiata wszelkie ilości B12 z organizmu i w tym przypadku B12 podjęzykowo (transdermalnie) należy stosować ją stale i zawsze z B9 (foliany lub zielone liście).
To samo właściwie dotyczy wszystkich po 55 roku życia, nawet bez metforminy;-)
Swoją drogą metformina wydłuża życie cukrzyków o przeciętnie 9-10 lat (pigułka długowieczności?)
1/2dni oznacza umiar w stosowaniu mocnych B-complexów czyli 1 tabl. na 2 dni albo nawet rzadziej.
Adampupka - oprócz niewielu przeciwskazań ja tam metylowałbym wszystko ;-)
Dawcami grup metylowych mogą być np MSM, DMSO, betaina (buraczki) i wiele innych, co może być bardzo pomocne dla osób z bardzo niskim poziomem cholesterolu w celu poprawy siły i funkcjonalności mięśnia sercowego.