Autor Wątek: B complex  (Przeczytany 18870 razy)

Offline Rataj

• Nowy
  • *
B complex
« dnia: Grudzień 10, 2017, 21:02:16 »
Witajcie.
Może i błahy problem ale nie znam się na tym, jaką wit b complex najlepiej zakupić?
Chodzi mi o konkretną.

Offline Darshan

• Średnio Pisze
Odp: B complex
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2017, 13:27:53 »
W Polsce prawie nie ma. Większość tanich "all in one" B-complex zawierają suche ekstrakty drożdżowe , zwłaszcza w grupie B1-B6, co dla niektórych użytkowników nie jest korzystne z uwagi na zanieczyszczenia grzybopochodne i słabe przyswajanie. Istotna jest postać  B6 (5P5), B9 (foliany nie kwas) i B12 (forma metylo- lub hydroxykobalamina).
Nie powinna zawierać żelaza w jakiejkolwiek formie.
Warto szukać w grupie potencji ( x razy dzienna dawka RDA) czyli x50 bądź x100 i suplementować nie dłużej niż 4-5 tyg, tylko 1/2dni.
Poszukaj dobrej strony porównawczej w stylu :

https://runnerclick.com/10-best-vitamin-b-complex-supplements-reviewed/

co nie znaczy, że ta jest dobra.

Ja na przykład, każdą kupuję osobno (forma i moc) i składam wg realnej potrzeby.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2017, 13:56:06 »
Darshan. A co sądzisz o B50 Aliness?
http://aliness.pl/pl/p/Witamina-B-complex-B-50-100-kaps./67
... suplementować nie dłużej niż 4-5 tyg, tylko 1/2dni.
A co w przypadku cukrzycyII, kiedy to stosowanie metforminy wymusza w pewnym sensie stosowanie Bcomplex? Czy też tylko 4-5 tygodni i jak długa ewentualnie przerwa? Co znaczy 1/2 dni?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2017, 14:00:27 wysłana przez Klara2 »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2017, 15:40:58 »
Biorę tą b-50 z alinessu od kilku miesięcy. Często mi się o nie zapomina. Do tego jem zaparzane drożdże piekarnicze.
Brałam glucophage xr ze 2 miesiące. Zrobiłam potem badania B12. Dużo poniżej normy a B12 przyjmuję w zastrzyku co miesiąc i to dawkę 1000j.
Leki zobojętniające kwas solny blokują wchłanianie B12. Nawet tego podanego domięśniowo. Ot kapryśna witaminka.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2017, 16:59:03 »
Ja tam bym nie przesadzał z tymi ą ę metylowanymi formami, no w przypadku B12 to tak, ale jak jest niedobór to i zastrzyki można od lekarza wyłudzić, a to lepsze od wszelkich tabletek. Witaminy z grupy B się nie kumulują, tradycyjnie można je podawać długotrwale i w sporych dawkach. Mam przedwojenną książkę o witaminologii, tam opisywano spektakularne efekty sporych dawek witamin b np. przy schorzeniach układu nerwowego. Preparaty drożdżowe też im się bardzo ładnie sprawdzały (tu faktycznie uwaga dla osób z candidami i innymi grzybowymi paskudami bo martwe drożdże brane dla celów witaminowych mogą być pożywką dla drożdżaków w układzie pokarmowym). Ja polecam coś co ma status leku bez recepty a nie suplementu, byłem jakiś czas temu na stażu w papierkowej robocie  w firmie farmaceutycznej  i przekonałem się, że każda partia musi być badana na zawartości substancji czynnych i mikrobiolgicznie w tym na obecność (a raczej wolność od obecności) grzybów. Z tego co wiem na pewno Teva ma witaminę Bcompositum jako lek ale w niej są B1,2,3,5,6. Biorąc B12 należy brać też kwas foliowy, pisał o tym gospodarz http://rozanski.li/2043/witamina-b12-doustnie-i-pozajelitowo/

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2017, 17:08:06 »
B12 w zastrzykach kosztuje mnie z 7zł na rok.
Większość B nie występuje w jakiś tam formach zmetylowanych
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Rataj

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2017, 19:08:49 »
Używam właśnie tej B50 Aliness ale zastanawiam się na vigantol.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 13, 2017, 09:13:21 »
Vigantol to D3 (cholecalcyferol) to czego Ty szukasz, B czy D? :D

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 13, 2017, 09:16:23 »
B12 w zastrzykach kosztuje mnie z 7zł na rok.
Większość B nie występuje w jakiś tam formach zmetylowanych

na pewno B9 jest też dostępna jako metylat. A B6 poza zwykłym chlorowodorkiem piroksydyny bywa jako fosforan 5-pirydoksalu, tak samo B2 zamiast jako zwykła ryboflawina jako fosforan 5-ryboflawiny, no i kwestia B3 jako niacyny i niacynamidu.
Jak dla mnie do zwykłej suplementacji wystarczą standardowe apteczne dostępne formy, no może właśnie poza B12, zastrzyk tu góruje.

Pozdrawiam,
A.

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 13, 2017, 11:54:50 »
Klara 2: Aliness ma skład prawie identyczny jak np. Solgar i wiele innych.
Istotne różnice to niacyna na miejsce niacynoamidu, który w większosci przypadków jest bardziej pomocny przy problemach z lękami czy depresją. Jest w składzie PABA - ok., ale mamy też B12 w formie cyjano- i malej dawce, biorąc pod uwagę maleńki % (0,1) przyswajalności, niewiele biotyny.
Wiem, że zakup jednego opakowania gdzie "mamy wszystko" jest wygodne, ale nie jest to dobre rozwiązanie dla wszystkich, zwlaszcza gdy mają konkretny problem medyczny. Zwykle nie myślimy o tym, że witaminy mogą dawać skutki uboczne w pewnych sytuacjach. Na przykład istnieje całkiem spora grupa ludzi z mutacją genu MTHFR, który zarządza konwersją B6, B9 i B12 do form aktywnych w organizmie. Ekspresja tego genu  rozkłada B6 we krwi, tworząc toksyny (mgła mózgowa, szpilki bólowe w nogach i stopach, niepewny chód, zmniejszone czucie) na dodatek w tym samym czasie można mieć symptomy braku B6.
W niektórych przypadkach pomaga wtedy dobra dawka B2, która aktywuje B6
B12  w formie metylo- czy hydroxy- transdermalnie lub podjęzykowo daje efekty porównywalne z zastrzykami i omija problem braku tzw. czynnika Castle`a w żołądku.
Adampupka wskazuje dobry kierunek myślenia - nie zawsze dużo znaczy dobrze.
Gdyby zrobić ranking ważności/przydatności witamin z grupy B pod kątem własnych symptomów i potrzeb, dla każdego skład spersonalizowanej B-complex byłby inny a dawki mogłyby się mocno różnić.
Nie da się porównać nerwowego faceta 120kg do np. kobiecej kruszynki 45kg mającej lęki czy depresję.
Jedząc garść zielonych liści dziennie, problem braku B9 mamy z głowy, ale kto tak robi?
B3 - niacyna lub niacynamid - bardzo różnią się działaniem i przeznaczeniem.
Był czas, gdy testowałem różne "kosmiczne" metody podawania transdermalnego wielu substancji i mogę tylko powiedzieć, że można się ciężko zdziwić co potrafi wciągnąć skóra i bardzo trzeba uważać w codzienności na to co trzymamy w rękach, co nakładamy na skórę.

Klara2 jeszcze raz ;-) :
Metformina wymiata  wszelkie ilości B12 z organizmu i w tym przypadku B12 podjęzykowo (transdermalnie) należy stosować ją stale i zawsze z B9 (foliany lub zielone liście).
To samo właściwie dotyczy wszystkich po 55 roku życia, nawet bez metforminy;-)
Swoją drogą metformina wydłuża życie cukrzyków o przeciętnie 9-10 lat (pigułka długowieczności?)
1/2dni oznacza umiar w stosowaniu mocnych B-complexów czyli 1 tabl. na 2 dni albo nawet rzadziej.

Adampupka - oprócz niewielu przeciwskazań ja tam metylowałbym wszystko ;-)
Dawcami grup metylowych mogą być np MSM, DMSO, betaina (buraczki) i wiele innych,  co może być bardzo pomocne dla osób z bardzo niskim poziomem  cholesterolu w celu poprawy siły i funkcjonalności mięśnia sercowego.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 13, 2017, 14:27:59 »
Adampupka - oprócz niewielu przeciwskazań ja tam metylowałbym wszystko ;-)
Dawcami grup metylowych mogą być np MSM, DMSO, betaina (buraczki) i wiele innych,  co może być bardzo pomocne dla osób z bardzo niskim poziomem  cholesterolu w celu poprawy siły i funkcjonalności mięśnia sercowego.

Pozostaje zmielić dzienną dawkę piguł z wit B, rozbełtać z buraczkami, polać dobrym olejem i wcinać często i gęsto na przestrzeni dnia. Można dodać inne ciekawe B: inozytol, B15. Zależy co komu jest i o co chodzi.

Z drugiej strony metylowane B można jednak podobno przedawkować. Koleżanka opowiadał mi o takim pacjecie/tce (nie pamiętam już) co sobie zrobił krzywdę metylowanymi B, ale to dowód anegdotyczny, nie wiem jak to jest w skali populacji.

Jak się zbiorę to przepisze tu nieco o witaminach z gr. B z tej przedwojennej niemieckiej witaminologii, oni tam rożne ciekawe interakcje miedzy witaminami podawali.

Pozdrawiam :-)
A.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2017, 14:59:18 »
Darshan intrygujący jest wpis o niskim cholesterolu. Mam na pograniczu dolnej normy. Nie łączyłam tego z niedoborami wit B. Dla mnie bardzo interesujacy temat bo mam w rodzinie osoby z padaczką, Alzhaimerem.

Offline Rataj

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2017, 19:19:21 »
Vigantol to D3 (cholecalcyferol) to czego Ty szukasz, B czy D? :D

ech przepraszam - cholerne zmęczenie;]
Niestety zdrowie nie dopisuje.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2017, 19:25:17 wysłana przez Rataj »

Offline Rataj

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2017, 14:25:10 »
A pytam o to iż chce zbijać trójglicerydy i LDL gdyż mam dosyć wysokie a zdrowie się coś sypie i wyczytałem że to daje rade.

https://zapodaj.net/905e1e93e58b1.jpg.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2017, 16:43:53 wysłana przez Rataj »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2017, 17:13:56 »
To stosuj wszystkie zioła wspomagające wątrobę, a do kompletu wybierz się do lasu na boczniaki - źródło naturalnych statyn, bez skutków ubocznych. Zimowy sezon grzybowy powoli się rozwija :-)

Pozdrowienia :-)