Autor Wątek: Skrzyp - Herba Equiseti - u dzieci  (Przeczytany 8419 razy)

Offline Tajga

• Nowy
  • *
Skrzyp - Herba Equiseti - u dzieci
« dnia: Grudzień 05, 2017, 18:39:26 »
Od jakiego wieku można podawać dzieciom odwar skrzypu? Mąż pije odwar z suszonego ziela skrzypu (niestety kupowanego, także jego moc zapewne jest mniejsza - zwietrzały?) i uważa, ze łyżeczka -dwie dziennie dla 16-miesięczniaka jest ok. Ja nie jestem pewna,ale brakuje mi rzetelnej porady... poproszę o pomoc:)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Skrzyp - Herba Equiseti - u dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2017, 19:31:22 »
Pytanie po co małemu dziecku podawać skrzyp? Jest jakiś problem, co konkretnie?
Dla dzieci dawki dawno temu opracował nasz Gospodarz dla skrzypu wygląda to tak:
krzyp - Equisetum (Equisetaceae).

Opis.
1.     Skrzyp polny – Equisetum arvense – roślina wieloletnia dorastająca do 30 cm wys., średnio 15-20 cm. Pędy zarodnikowe: łodygi soczyste, żeberkowane, żółtobrunatne lub czerwonawe; pochewki wokół łodygi są 8-9-ząbkowe, brunatnawe; na szczycie kłosy zarodnikonośne. Pędy asymilacyjne: dorastają do 20-30 cm wys.; zielone, wokół łodygi pochewki 6-18 czarne ząbki, biało obrzeżone. Ulistnienie okółkowe. Liście właściwe są zrośnięte we wcześniej wspomniane pochewki, czyli liście są drobne, ząbkowane. To, co ludzie zwykli nazywać liśćmi jest w rzeczywistości odgałęzieniami pędu głównego. Odgałęzienia są więc wąskie, równowąskie, kanciaste, szorstkie, ułożone okółkowo, barwy zielonej. Zwiększają one powierzchnię asymilacyjną pędu.
2.     Skrzyp łąkowy – Equisetum pratense – roślina wieloletnia, dorastająca do 30-35 cm wys. Pęd zarodnikowy – żółtawy, pochewki w węzłach łodygi są 10-15-żabkowe, biało obrzeżone. Pędy asymilacyjne szarozielone, wąskie odgałęzienia nieco zwisłe, w okółkach, 3-kanciaste.
3.     Skrzyp leśny - bylina do 60 cm wys.; pędy asymilacyjne jasnozielone z licznymi  rozgałęzionymi,  wiotkimi, zwisającymi w dół, długimi  gałązkami;  gałązki w przekroju poprzecznym mają kształt równoramiennego krzyża,  podobnie jak u skrzypu polnego. Rośnie w lasach,  w zaroślach, na zrębach,  nad wodami, przy łąkach podmokłych,  na polanach, zawsze jednak w miejscach cienistych i przy drzewach.

Surowiec.
Surowcem jest  ziele - Herba Equiseti, które zbiera się od czerwca do sierpnia i suszy w otwartym piekarniku ogrzanym do temp. 60-70o C. Suche  ziele jest bardzo kruche,  ma miły,   sianopodobny zapach. Należy je zmielić  i przesypać do szczelnego naczynia. Herba Equiseti   (FP I, II,III, IV i V)  - w sprzedaży w aptekach i w sklepach zielarskich.

Skład chemiczny.
Ściany komórkowe skrzypów są przesycone krzemionką – ok. 5-6%, rzadko 10%, która rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu, czyli przechodzi  do rozpuszczalnika i  jest przy przyswajalna dla naszego organizmu. Skrzypy ponadto zawierają flawonoidy - galuteolinę,   ekwizetrynę, luteolinę,  kwercetynę, izokwercytrynę, kemferol i apigeninę;  saponiny ok. 3-5% (ekwizetoninę), indanonowce,  kw. akonitynowy, kw.  szczawiowy, kw.  jabłkowy,  karotenoidy,   alkaloidy (nikotynę, trójmetoksypirydynę, palustrynę, palustrycynę), tiaminazynę czyli antyaneurynę,   kw.  kawowy, garbniki i in.

Działanie.
Wyciągi ze skrzypów działają moczopędnie, przeciwobrzękowo, odtruwająco,  przeciwkamiczo  (zapobiegają powstawaniu kamicy moczowej),  przeciwmiażdżycowo,  przeciwrakowo,   lekko żółciopędnie; uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, stabilizują błony komórkowe   (wpływ przeciwwysiękowy), regulują przemianę materii, utrzymują prawidłową elastyczność skóry i błon śluzowych, a przez to zapobiegają powstawaniu zmarszczek, zwiększają krzepliwość krwi,  ułatwiają organizmowi przyswojenie wapnia; likwidują drobne krwawienia,  wzbogacają organizm w niezbędną krzemionkę,  jony K  (potas)  i Mg (magnez).

Wskazania:
skąpomocz, obrzęki, gruźlica, choroby pęcherza moczowego, dróg moczowych i nerek  (stany zapalne,   krwawienia,   kamica),   skaza dnawa (artretyzm),   trądziki,   żylaki,  łuszczyca,  rany,  pryszcze,   łojotok,   reumatyzm, krwotoki  z nosa (+ liść kasztanowca),  nadmierne krwawienia menstruacyjne, ciąża, laktacja, podeszły wiek, profilaktyka, kaszel, zaburzenia przemiany materii, wszelkie choroby zakaźne, nieżyt jelit i żołądka, choroby wątroby, hemoroidy, kuracja  odmładzająca, złamanie kości (fractura), zapalenie okostnej,  wybroczyny na siatkówce,  pękanie naczyń krwionośnych, teleangiektazje, rany, oparzenia, opryszczki,  upławy, zapalenie przydatków, choroby błon śluzowych, stany zapalne spojówek i gałki  ocznej, nadciśnienie,  choroby uszu,   krwawiączka,  choroby paznokci  i włosów, schorzenia dziąseł  (krwawienia, stany zapalne), zatrucia.

Przeciwwskazania:
brak lub niedobór wit. B1, rwa kulszowa, postrzał, zapalenie korzonków nerwowych,  bradykardia, rzucawka ciążowa, mięśniobóle,  przykurcze mięśni.

Uwaga !!! Osoby pijące przetwory ze skrzypu powinny jednocześnie zażywać wit.  B1 - 1 razy dz. po 1 tabl. 25 na 2 h przed wypiciem preparatu skrzypowego.

Napar: 2 łyżki ziela zalać 1-2 szkl. wody wrzącej; parzyć pod przykryciem 30 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 100-150 ml lub 2 razy dz. po 200 ml; niemowlęta ważące 3-4 kg - 1 łyżeczka,   3-6 kg - 2 łyżeczki, 7-8 kg - 3 łyżeczki płynu 3-4 razy dz.;  dzieci ważące 9-10 kg - 2 łyżki, 15-20 kg - 40 ml,  25-30 kg - 50 ml,  35-40 kg - 75 ml,  45-50 kg - 85-90 ml, 3-4 razy dz.

Odwar: 2 łyżki ziela zalać 2 szkl. wody; gotować 10 minut; uzupełnić brakującą Ilość wody; przecedzić. Pić jak napar.

Nalewka skrzypowa  (skrzypówka)  - Tinctura Equiseti:   1  szkl.  suchego ziela zalać  500 ml wódki lub spirytusu; wytrawiać 14 dni; przefiltrować.  Zażywać 3 razy dz. po 1-2 łyżeczki lub 2 razy dz. po 1  łyżce w 50 ml wody. Nalewka nie zawiera krzemionki.

Intrakt skrzypowy - Intractum Equiseti; pół szkl. świeżego zmielonego ziela zalać 300 ml alkoholu 40-70% o temp. wrzenia;  wytrawiać 10 dni; przefiltrować. Zażywać jak nalewkę.
W przypadku chorób skórnych, ocznych i błon śluzowych stosować przemywanie odwarem lub nalewką, okłady, pędzlowanie i płukanki. Zawiera krzemionkę. Cenny w leczeniu trądziku różowatego, sterydowego i dermatozy okołoustnej.

Pozostaje podstawowe pytanie po co?

Pozdrawiam :-)
A.
:-)

Offline Tajga

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 06, 2017, 17:25:29 »
Dziękuję:) Te wiadomości już znalazłam na stronie dr Różańskiego.
Po co skrzyp? Hm. Mój mąż znalazł informację, że zapobiega on odkładaniu się aluminium w organiźme... i skoro jest ono zrzucane w postaci oprysków (chemitrails), mąż obawia się, że synek, choć mały, i tak dużo tego aluminium przyjął podczas spacerów itp. I dlatego uważa, że skrzyp dla niego jest konieczny. Nie wiem, co o tym myśleć, brak mi wiedzy nt. ilości przyswajanego aluminium przez organizm opdczas normalnych czynności na dworze:/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2017, 18:20:20 »
Ja nie wierzę w chemitralsy, natomiast nie podlega wątpliwości, że prawdziwych syfów spalinowych (w tym lotniczych), przemysłowych mamy w powietrzu sporo. Ale nie można popaść paranoję i siedzieć w domu bo to jest dopiero szkoda dla zdrowia.
Skrzyp nie mam pojęcia czy chelatuje aluminium, ale na pewno może się przyczyniać do niedoborów witaminy B1. Dałbym wiec dziecku spokój, dorosły może skrzyp pić nawet dość długo (choć złota zasada zaleca zmienianie ziół, mieszanek). Skrzyp jeśli nie wyczyści domniemanego aluminium to potencjalny piasek w nerkach już całkiem możliwe że tak.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 06, 2017, 18:56:56 »
Do Adasia dodam jeszcze to, co jest wykonalne: nie używać tzw folii spożywczych, z aluminiowymi na czele i tzw samoprzylepnych. Co innego, jak już zawiną w sklepie, co się od razu wyrzuca do odpowiedniego baniaka na śmieci, co innego kupować rolki folii na użytek własny.

Metale i wiele innych trucizn z przewodu pokarmowego wiąże mleko - to jest tradycyjna odtrutka na nieomalże wszystko. Nawiążcie kontakt z opiekunami normalnej krowy chodzącej po łąkach.
Dość dobrą odtrutką jest czaga.

Jeszcze inna sprawa, to rozpowszechnienie związków aluminium w przyrodzie w Polsce: nie darmo polska nazwa tego pierwiastka, to glin, od gliny. Związki aluminium trzymają do kupy wiążący cement, a w materiałach ściernych jest korund, czyli tlenek glinu.
Jest tego więcej w pyle unoszących się z ziemi, niżby mogło spaść ze wszystkich spalin samolotów
Jeśli nasi przodkowie nie wymarli z tego powodu, to i my przeżyjemy.

Ze spalin bym się bardziej bała tlenków azotu i siarki, które obiektywnie są truciznami.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2017, 19:15:52 »
Dziękuję:) Te wiadomości już znalazłam na stronie dr Różańskiego.
Po co skrzyp? Hm. Mój mąż znalazł informację, że zapobiega on odkładaniu się aluminium w organiźme... i skoro jest ono zrzucane w postaci oprysków (chemitrails), mąż obawia się, że synek, choć mały, i tak dużo tego aluminium przyjął podczas spacerów itp. I dlatego uważa, że skrzyp dla niego jest konieczny. Nie wiem, co o tym myśleć, brak mi wiedzy nt. ilości przyswajanego aluminium przez organizm opdczas normalnych czynności na dworze:/

Aluminium jest wszechobecne - niepotrzebne są chemitailse, żeby być wystawionym na jego działanie. To czego się obawiacie, to neurotoksyczność aluminium - tu art.: http://www.igya.pl/wszystkie/104-test/test/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium - żeby nie wpadać w panikę - spożywanie pokarmów zawierających krzem zabezpiecza przed odkładaniem się aluminium .
 Krzem dla dzieciaka jest ważniejszy z innych powodów - organizmy rosnące, młode potrzebują krzemu do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej - art.: http://phytomedica.pl/pdf/krzem.pdf , krzem potrzebny jest przy wszelkiej regeneracji, wraz z wit. A i wit. B2 potrzebny jest do utrzymania w dobrej kondycji śluzówek - u dzieciaka choroby oskrzeli, płuc to standard.
Żeby podać krzem niekoniecznie musi to być skrzyp - są inne zioła krzemionkowe np. przytulia, miodunka plamista, bardzo dużo krzemionki ma topinambur - teraz na niego pora, sporo krzemu jest w ogórkach.

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2017, 19:23:36 »
Nie podawać 16 miesięcznemu niemowlęciu, ani starszemu dziecku żadnych ziół, jeśli nie jest chore i jeśli nie zlecił tego wykwalifikowany, doświadczony fitoterapeuta!!! Zioła to są leki a nie cukierki.
Niemowlę i dziecko powinno pić tylko wodę lub/i świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne rozcieńczone wodą.
Młody organizm rośnie i rozwija się w tylko sobie wiadomym tempie. Nie wolno mu w tym przeszkadzać, bo to może powodować nieprzewidziane zaburzenia rozwojowe.

P.S. Byłoby dobrze, gdyby komentujący wnikliwie traktowali temat i własne odpowiedzi a nie lecieli na gwiazdorstwo, czyli: - Aha krzem! A to wszystko co wiem i  nawet czego się domyślam... Dużo jest teraz na forum nowych osób niezorientowanych w temacie ziołolecznictwa - robicie im wodę z mózgu!
W tym przypadku chodzi o 16 miesięczne niemowlę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2017, 19:32:51 wysłana przez Klara2 »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 06, 2017, 19:45:24 »
Klara - mów konkretnie - nie strasz. Ludzie się pytają, po to, żeby się czegoś dowiedzieć. Wiesz coś konkretnego - powiedz. A krzem jest niezbędnym mikroelementem w naszej diecie - poczytaj sobie - choćby zielarzy - Różańskiego, Ożarowskiego - i Twoje zdanie tego nie zmieni.
Tu art. o krzemie http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/silicium.htm
 http://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/krzem-si-wlasciwosci-i-zastosowanie-krzemu-objawy-braku-w-organizmie,17868,1.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2017, 07:20:47 wysłana przez leo »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2017, 21:53:09 »
Adaś.

Z tobą to trzy światy - w chemitrails nie wierzy, chyba podobnie jak w biorezonans, w vit C Zięby też chyba nie?
Co z Tobą?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2017, 22:46:27 »
To czego się obawiacie, to neurotoksyczność aluminium - tu art.: http://www.igya.pl/wszystkie/104-test/test/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium

Ja z tego artykułu ni-jak nie rozumiem pojęcia monomerycznego aluminium.
Dla mnie monomerem dla polietylenu jest etylen, dla polistyrenu - styren, ale dla glinu?

Z artykułu powinno wynikać, że w Polsce powinno być więcej przypadków Alzheimera koło Gdańska, niż w okolicach Częstochowy. Czy ktoś robił takie badania?

Prawdą jest, że u osób z Alzheimerem (choroba jest do potwierdzenia w zasadzie tylko u nieboszczyków) w mózgu jest więcej aluminium, niż u zdrowych ludzi. Jednak ciągle nie wiemy, czy to jest przyczyna, czy objaw problemu - dlaczego chory mózg zbiera związki glinu?

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 07, 2017, 06:48:59 »
To czego się obawiacie, to neurotoksyczność aluminium - tu art.: http://www.igya.pl/wszystkie/104-test/test/428-zwipzek-choroby-alzheimera-z-aluminium

Ja z tego artykułu ni-jak nie rozumiem pojęcia monomerycznego aluminium.
Dla mnie monomerem dla polietylenu jest etylen, dla polistyrenu - styren, ale dla glinu?

Glin ma właściwości amfoteryczne - pewnie chodzi o związki, gdzie występuje w postaci kationu - wspomniane jest zatrucie wodą z siarczanem glinu. Kwas krzemowy z takim glinem (aluminium ) daje połączenia nierozpuszczalne w wodzie.

Offline kardamonek

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 07, 2017, 07:09:18 »
Klara w mojej rodzinie od pokoleń, które ogarniam swoją pamiecią zawsze byly ziola. Uzywano ich od niemowlaka do babci czy dziadka. Czytając to co napisano tu na forum a także idac śladami tych wpisów można dotrzeć do wiarygodnych informacji, że niektóre, zaznaczam zioła dla niemowlaków są wręcz wskazane. Jesli juz nie im to ich mamom, by przez swoje mleko dostarczały swym dzieciaczkom dobroczynnych substancji zawartych w np. koperku włoskim, anyżku, kminku czy czarnuszce. Dodam na koniec, że jak do tej pory, mimo stalej obecności ziól w mojej rodzinie nigdy nikomu nie zrobiły żadnej krzywdy -przeciwnie były często pomocne :)

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 07, 2017, 08:46:38 »
Dobrzy by było czytać i rozumieć.
1. Napisałam, że zdrowemu  niemowlęciu zioła do niczego nie są potrzebne w jego rozwoju.
To co napisałam nie oznacza, że nie możecie poić swoich niemowląt ziołami, bowiem każdy sam odpowiada za siebie i rozwój swojego dziecka.
Ja, nie wyobrażam sobie bym miała milczeć, gdy mam zastrzeżenia w temacie a Wy róbta co chceta nadal, ale ze swoimi dziećmi i sami ze sobą. :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2017, 09:00:01 wysłana przez Klara2 »

Offline Klara2

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 07, 2017, 08:55:14 »
Klara - mów konkretnie - nie strasz. Ludzie się pytają, po to, żeby się czegoś dowiedzieć. Wiesz coś konkretnego - powiedz. A krzem jest niezbędnym mikroelementem w naszej diecie - poczytaj sobie - choćby zielarzy - Różańskiego, Ożarowskiego - i Twoje zdanie tego nie zmieni.
Tu art. o krzemie http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/silicium.htm
 http://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/krzem-si-wlasciwosci-i-zastosowanie-krzemu-objawy-braku-w-organizmie,17868,1.html

Leo. Powiedziałam konkretnie i powtórzę po raz trzeci - zdrowemu niemowlęciu zioła nie są do niczego potrzebne, nawet gdyby miały (zwłaszcza wtedy) cudowne właściwości.

Czy ja wypowiadałam się na temat właściwości skrzypu?
Czy forum służy do wymiany poglądów, doświadczeń, czy jest kółkiem wzajemnej adoracji?
Czy mogę mieć inne poglądy na zdrowie  niż Ty, Leo? Tak? - dziękuję. Miłego dnia. :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 07, 2017, 09:39:35 »
Nie podawać 16 miesięcznemu niemowlęciu, ani starszemu dziecku żadnych ziół, jeśli nie jest chore i jeśli nie zlecił tego wykwalifikowany, doświadczony fitoterapeuta!!! Zioła to są leki a nie cukierki.
Niemowlę i dziecko powinno pić tylko wodę lub/i świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne rozcieńczone wodą.
Młody organizm rośnie i rozwija się w tylko sobie wiadomym tempie. Nie wolno mu w tym przeszkadzać, bo to może powodować nieprzewidziane zaburzenia rozwojowe.

P.S. Byłoby dobrze, gdyby komentujący wnikliwie traktowali temat i własne odpowiedzi a nie lecieli na gwiazdorstwo, czyli: - Aha krzem! A to wszystko co wiem i  nawet czego się domyślam... Dużo jest teraz na forum nowych osób niezorientowanych w temacie ziołolecznictwa - robicie im wodę z mózgu!
W tym przypadku chodzi o 16 miesięczne niemowlę.

Klara - żeby zrozumieć co ja Tobie odpowiedziałem - przeczytaj ze zrozumieniem co Ty napisałaś. Tajga zapytała o stosowanie wywaru ze skrzypu i wyjaśniła w jakim celu. Więc moje wyjaśnienie było - nie chodzi konkretnie o skrzyp, a krzemionkę w nim zawartą temat rozwinąłem, podparłem linkami - wszystko w temacie - do tego masz zastrzeżenia? Po co te wycieczki osobiste? Przeczytałaś w ogóle o czym mowa?