Autor Wątek: Niedoczynność tarczycy w okresie jesiennym i anemia  (Przeczytany 7637 razy)

Offline czarnamewa

• Nowy
  • *
Niedoczynność tarczycy w okresie jesiennym i anemia
« dnia: Grudzień 04, 2017, 18:06:25 »
Około 7 lat temu (mam teraz 25lat) zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy - mój wynik TSH wtedy to między 5-6. Nie mam Hashimoto. Z badania USG wyszło, że moja tarczyca jest za mała.  Przez 5 lat brałam euthyrox (lekarz co chwilę podnosił dawkę, stanęło chyba na 125mg). W badaniu USG nie stwierdzono nieprawidłowości, rozmiar tarczycy w normie (nie wiem jak to możliwe? Urosła?)  Następnie przestałam brać leki, bo nie czułam wielkiej różnicy, a nawet czułam się lepiej bez leków.  Po kilku miesiącach od ostawienia leków zrobiłam ponownie badanie TSH, wynik 5,37( jesień/zima) + z morfologii lekka anemia, nie czułam się wtedy najlepiej -chroniczne zmęczenie, spadek nastroju. Nadal jednak nie brałam leków. Na wiosnę zmieniłam miejsce zamieszkania i udałam się do innego lekarza na wizytę kontrolną. Wynik TSH niższy 3,20 Pani doktor powiedziała, że jeśli nie występują objawy z takim wynikiem można normalnie funkcjonować i nie jest konieczne branie leków nawet jeśli TSH będzie około 5 (chyba że zajdę w ciąże, wtedy mogłyby wystąpić  problemy z jej utrzymaniem przy tak wysokim TSH). Tydzień temu robiłam  badania, bo nie czuje się najlepiej (sucha skóra, wypadające włosy, ciągłe zmęczenie, zaburzenia miesiączkowania) - TSH 6,20, morfologia -lekka anemia. Tym razem lekarz zapisał receptę na euthyrox. Nie za bardzo chciałabym znowu to brać, ponieważ uważam, że nie wiele to daje, organizm się przyzwyczaja, a leczenie polega na ciągłym zwiększaniu dawek i nie ma końca.

Co może być przyczyną takiej sezonowej niedoczynności?
Jak najlepiej  wspomóc tarczyce w tym okresie, żeby ustąpiły uciążliwe objawy ?
Czy ma to jakiś związek z anemią?
Może problem tkwi gdzie indziej, jeśli tak, to gdzie szukać i jakie dodatkowe badania wykonać?

EDIT:
Wyczytałam właśnie, że jedną z funkcji tarczycy jest termoregulacja temperatury ciała, w związku z tym w miesiącach zimowych musi ona pracować ciężej, co powoduje wzrost TSH i występowanie objawów niedoczynności.
 Może więc problem wynika z zaburzeń termoregulacji?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2017, 19:40:05 wysłana przez czarnamewa »

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Niedoczynność tarczycy w okresie jesiennym i anemia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2017, 07:00:10 »
Pojawił się teraz taki stonowany artykuł o jodzie: http://naturalneleczenie.com.pl/ - może sobie przeczytaj. Autor swoje tezy podpiera wynikami badań i stara się nie wpadać w skrajności.
Wychodzi, że powinnaś sobie zmierzyć poziom jodu w moczu - taka obiektywna ocena, czy się ma niedobór. W przypadku gdy się chce mieć dzieci - to ważne. W zasadzie rola tarczycy sprowadza się do produkcji hormonów odpowiedzialnych za produkcję energii (m.in. z jodu) - jeżeli jodu będzie za mało, to i tych hormonów tak samo - ze wszystkimi skutkami - logiczne.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2017, 08:41:55 »
Około 7 lat temu (mam teraz 25lat) zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy - mój wynik TSH wtedy to między 5-6.
Był to jedyny wskaźnik do pobierania euthyroxu?
Sprawdź ten poziom jodu jak zaleca leo, to może być klucz do zagadki.

- przy problemach z tarczycą należy badać następujące hormony:
TSH, fT4, fT3, rT3 (odwrotna T3), (TSH nie jest hormonem tarczycy, ale hormonem przysadki, który ona wysyła do tarczycy),
oraz hormony nadnerczy: DHEA-S, Testosteron, Estrogen, Progesteron, Kortyzol (poziom kortyzolu mocno się zmienia w czasie dnia, najlepiej byłoby go badać 4-krotnie: o 8, 12, 16 i 20 godz.)
- leczenie tarczycy należy zacząć od leczenia nadnerczy
- Euthyrox to sztuczny hormon fT4 - przy podawaniu eythyroxu lekarz musi wyrównać stan kortyzolu i ogólnie nadnerczy
- Wartość TSH jako parametr diagnostyczny sprawdza się w około 5%,
- w organizmie człowieka największą kumulację witaminy C osiągają nadnercza

Tu jest ciekawa strona gościa, który praktycznie walczy z tematem:
 http://zdrowietarczycy.pl/2015/02/09/boraks-suplement-poprawiajacy-prace-tarczycy/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2017, 10:48:34 wysłana przez grzegorzadam »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2017, 09:30:43 »
czarnamewa mądra i wnikliwa z Ciebie Babka :)
Badanie jodu może być mocno zafałszowane. W dobowej zbiórce mam jodu pod kokardkę a telepie mnie z zimna bo tarczyca go nie wychwytuje. Ot we krwi mam go sporo. To że urosła Tobie tarczyca może być efektem wczesnego wola. Od razu napiszę, że lekarzem nie jestem, wróżką też nie. Nie spotkałam się nigdy z tym by tarczyca regenerowała się w ten sposób. Ona może zwyczajnie puchnąć. U mnie jest sytuacja inna. Tarczyca jest znacząco powiększona w stosunku do jej prawidłowych wielkości. Wole nie wylewa mi się po szyi. Chowa się podmostkowo.

Temp mam przeważnie od 34 do 35 z małym hakiem. Przy 36 czuję się jak z gorączką. Spróbuj suplementować kelp. Ile? nie wiem. Zacznij od dawek minimalnych zalecanych przez producenta. Tak co tydzień dokładaj. Obserwuj siebie. Inną sprawą jest to, że miesiączkowanie nie ułatwia oglądania organizmu. Podlegamy tak wielu przemianom że znaleźć punkt o nazwie " jest mi dobrze na tym a tym poziomie" to prawie cud.

Długi temat. Powodzenia

grzegorzadam o jakiś myk na nadnercza poproszę. Lukreśkę lubię z witaminą C mam kłopoty w stałej suplementacji a czuję że jej mocno potrzebuję.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 05, 2017, 10:02:45 »
No to jeszcze art o nadnerczach (zmęczonych) : https://www.ajwendieta.pl/cms/wp-content/uploads/ff-4_nadnercza.pdf

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 05, 2017, 10:04:10 »
"Dominacja esrogenu może wywołać objawy przypominające niedoczynnośc tarczycy. Wowczas poziom T3 i T4 jest normalny , natomiast poziom TSH jest podwyższony. Progesteron działa synergistycznie w stosunku do hormonow tarczycy, natomiast estrogen antagonistycznie. Prawidłowy poziom progesteronu normalizuje wydzielanie hormonow tarczycy, podczas gdy niedobor progesteronu (co wiąże się automatycznie z zespołem dominacji estrogenu) powoduje zmniejszenie aktywności hormonalnej tarczycy, a nawet powiększenie gruczołu tarczowego. Daje to objawy przypominajace niedoczynnośc tarczycy. Z drugiej strony niedoczynność tarczycy prowadzi do zespołu dominacji estrogenu. Podanie NATURALNEGO progesteronu często przerywa to błędne kolo..."

"Lepsze zdrowie dla każdej kobiety"-Tomasz Nocuń

http://www.nocun.info/

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 05, 2017, 10:41:49 »
jakiś myk na nadnercza poproszę. Lukreśkę lubię z witaminą C mam kłopoty w stałej suplementacji a czuję że jej mocno potrzebuję.
Tu raczej nie ma myków.
Rozregulowanie systemu endokrynologicznego na pewno zaburzają pobierane latami
środki antykoncepcyjne (tarczyca, przytarczyce), ksenoestrogeny, praktycznie wszędzie,
chemia domowa, pestycydy, ''kosmetyki''.
http://sekrety-zdrowia.org/ksenoestrogeny-czym-sa-jak-ich-unikac/
Pigułki antykoncepcyjne obniżają poziom hormonów tarczycy. Proszę pamiętać, że choroba Hashimoto, to nie tylko promieniowanie jonizujące.
http://biotalerz.pl/dr-jerzy-jaskowski-zabojcze-pigulki-antykoncepcja-depopulacja/

Dość spójną i ciekawą teorię leczenia chorób przewlekłych przedstawia A. William,
mistrzu co leczy aktorów-pajaców z hollyłudu.
Czyli eliminacja wirusów i odpowiednia naturalna dieta z umiejętną suplementacją.
Żeń -szeń, cynk, wit.C, melisa, spiorulina , GABA, magnez, miłorząb japoński.
Jak nie czytałaś mogę podesłać na emila.

Przepis na zdrowe nadnercza
http://zdrowiehormonalne.blox.pl/2009/03/Przepis-na-zdrowe-nadnercza-8211-Czesc-II.html

Jakie masz stężenie wit.D?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2017, 10:47:33 wysłana przez grzegorzadam »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 05, 2017, 17:13:51 »
Badanie D3 miałam we wrześniu i wyszło 14j norma od 30-50. Staram się brać około 10tys ale nie zawsze mi się to udaje. Wg różnych rozpisek powinnam na okres do 3 miesięcy brać ilość rzędu 15 tys do 20. Ogólnie powinnam się lać w pupkę za takie olewcze podejście.
Hormony takie z kapsów nie miały miejsca w moim życiu. Raz nalepiłam plaster ale kolejny już został zapomniany a i Młody się zapowiedział  ;D Mam świadomość że ilości hormonów jakie spożywamy są na tyle znaczące, że wcale nie muszę łykać nic z apteki. Na tarczycę nie brałam nigdy hormonów. Wola się tak nie leczy. Były jakieś zakusy żeby mi podać dla dobrego samopoczucia. Ech

Może mało medycznie ale się mocno sprawdza http://www.towsrodku.pl/jak-podwyzszyc-progesteron/ Moj organizm to jota w jotę info z artykułu. Do tego świetnie reaguję na niepokalanek, wir c. Z temperaturą zgadzam się na 100%.

No ale starczy o mnie.
Czarnamewa jak to widzisz u siebie?

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline czarnamewa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 05, 2017, 22:41:16 »
Dziękuje wam bardzo za wszelkie odpowiedzi.

- przy problemach z tarczycą należy badać następujące hormony:
TSH, fT4, fT3, rT3 (odwrotna T3), (TSH nie jest hormonem tarczycy, ale hormonem przysadki, który ona wysyła do tarczycy),
oraz hormony nadnerczy: DHEA-S, Testosteron, Estrogen, Progesteron, Kortyzol (poziom kortyzolu mocno się zmienia w czasie dnia, najlepiej byłoby go badać 4-krotnie: o 8, 12, 16 i 20 godz.)
- leczenie tarczycy należy zacząć od leczenia nadnerczy
- Euthyrox to sztuczny hormon fT4 - przy podawaniu eythyroxu lekarz musi wyrównać stan kortyzolu i ogólnie nadnerczy
- Wartość TSH jako parametr diagnostyczny sprawdza się w około 5%,
- w organizmie człowieka największą kumulację witaminy C osiągają nadnercza

Z tych badań nie miałam  sprawdzanego kortyzolu i DHEA-S. Postaram się jak najszybciej znaleźć te wszystkie badania, jakoś je sensownie poukładać i wtedy będę wiedziała dokładnie jakie tam były poziomy. Sprawdzę też czy miałam kiedyś sprawdzany poziom jodu, bo tego nie pamiętam.

Moj organizm to jota w jotę info z artykułu. Do tego świetnie reaguję na niepokalanek, wir c. Z temperaturą zgadzam się na 100%.
Moj organizm to jota w jotę info z artykułu. Do tego świetnie reaguję na niepokalanek, wir c. Z temperaturą zgadzam się na 100%.

Objawy się zgadzają, kiedyś już na to wpadłam i suplementowałam niepokalanek w tabletkach, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Jakieś dwa opakowania wtedy zużyłam, ale nie widziałam znaczącej różnicy. TSH akurat wtedy nie oznaczałam, a być może jego poziom był niższy. Spróbuje może jeszcze raz. Może z jakimś innym progesteronoprzyjaznym zielskiem.

Przy 36 czuję się jak z gorączką.

To ja tak przy 37. Ogólnie bardzo rzadko mam gorączkę. Ostatnio może z 6 lat temu. Jak byłam dzieckiem to miałam drgawki gorączkowe, majaki i tym podobne historie przy wysokiej temperaturze. Dlatego też zastanawiałam się nad tą termoregulacją.
"Dominacja esrogenu może wywołać objawy przypominające niedoczynnośc tarczycy. Wowczas poziom T3 i T4 jest normalny

Jak znajdę teczkę z wynikami to sprawdzę jak to u mnie z tym T3 i T4. To tez jakiś trop, dzięki !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2017, 23:04:19 wysłana przez czarnamewa »

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 05, 2017, 23:09:26 »
Ogólnie bardzo rzadko mam gorączkę.
To może byc niepokojące, goraczka to w końcu naturalny objaw
terapeutyczny..

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 06, 2017, 12:11:40 »
Jolkaj ma rację: przy niedoczynności tarczyca może się powiększać - organizm próbuje wytworzyc więcej komórek wydzielniczych.
Bywa, że problem jest nie w tarczycy, ale w sterownikach tarczycy, czyli przysadce lub podwzgórzu.

Poczytaj sobie tutaj inne wątki tarczycowe - gotowych rozwiązań nie ma, ale materiał do przemyśleń jest.
Osoby dające gwarancje w endokrynologii zwykle albo świadomie kłamią, albo nie wiedzą, co robią.

Moje propozycje: wszelkie zioła jodowe i krzemionkowe, czyli rokitnik, wszelkie glony morskie, porosty typu chrobotki lub płucnica, rzęsa, rzepień, rdest ptasi, gwiazdnica, przytulia czepna. Dodatkowo lukrecja.

Z ziół przeciwanemicznych szczególnie proponuję lucernę, bo zawiera miedź, która wpływa na odpowiednie wbudowanie w krwinki żelaza z innych pokarmów.
Jedz przetwory z kaliny, czeremchy, aronii, jeżyn, dzikiej róży, irgi, berberysu, czarnych porzeczek - one mają wiele minerałów i witamin. Dzięki poprawie ukrwienia narządów może wszystko jakoś zaskoczy.

Procesy krwiotwórcze pobudzają mniszek, czaga i eleuterokok.

Na podbicie temperatury stosuj typowe zioła napotne, czyli lipa, maliny itp.

Jeśli funkcjonujesz bez leków, to staraj się to utrzymać, by się tarczyca nie rozleniwiała.
Jeśli masz jakieś zaburzenia trawienia, to musisz je usunąć, w szczególności usunąć wzdęcia i zaparcia czy podobne sensacje.

Pozdrowienia :-)

Offline czesiu69

• Ekspert forum
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 06, 2017, 13:03:33 »
Nic nie zastąpi jodu w pokarmie, lepiej się skupić na jedzeniu, dorsz i makrela, jedna zwiera w 100g około 110 mikrogram jodu druga zawiera 40 i 160 mikrogram selenu, do tego można dopiero zacząć pić zioła; morszczyn, liść podbiału, kwiat z liściem oraz owoc głogu, liść orzecha włoskiego, kwiat czarnego bzu, pozdrawiam.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2017, 14:20:47 »
Nic nie zastąpi jodu w pokarmie, lepiej się skupić na jedzeniu, dorsz i makrela, jedna zwiera w 100g około 110 mikrogram jodu druga zawiera 40 i 160 mikrogram selenu,
Prawda, ale im większa ryba tym więcej rtęci niestety, to już nie są żarty.
Najbezpieczniejsze małe ryby, sardynki, sardele, szproty, śledzie.

Mercury in Fish
http://educate-yourself.org/cn/sircusmercuryinfish05sep05.shtml

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 06, 2017, 14:53:04 »
Uzupełnienie jodu w zupełności wystarcza na podbicie temperatury. To jest bardzo wymierny objaw. 

Ciekawostką dla mnie okazała się chlorella. Po łyżeczce miałam znacząco spuchnięty przełyk. Może kwestia osobnicza. Jod występuje w pestkach z jabłek.
Jeszcze wracając do jodu. Kelp odczuwam średnio a posmarowanie jodkiem potasu pod kolanem daje wymierne i silne rozgrzanie całego organizmu. Jeszcze jedno. Testowo zrobiłam mazak z jodku na wysokości obojczyka. Plamę po 3 dniach mam nadal widoczną.

Offline czarnamewa

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2017, 22:22:47 »
A wino morszczynowe ? Byłoby  odpowiednie dla uzupełnienia jodu ?