Autor Wątek: zanik głosu - choroba refluksowa/zapalenie krtani  (Przeczytany 5858 razy)

Offline Mel

• Nowy
  • *
zanik głosu - choroba refluksowa/zapalenie krtani
« dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:12:16 »
Witajcie,
mój Tata choruje prawdopodobnie na zapalenie krtani - ma prawie całkowity zanik głosu. Lekarze oczywiście nie są pewni, wymazu żadnego nie było, zalecili w ciemno antybiotyk, który w ogóle nie pomógł. Zbiegło się to z - nie napiszę rozpoznaniem bo takowego nie było - podejrzeniem choroby refluksowej, Tata niedawno zauważył u siebie pieczenie w przełyku, okazało się że ma tam małą rankę.
Wszystko to nie jest potwierdzone przez żadnego lekarza, mimo, że Tato odwiedził kilku z nich. Istnieje prawdopodobieństwo, że być może zanik głosu jest spowodowany refluksem przełykowym.

Jakie zioła/naturalne leki polecilibyście na zapalenie krtani biorąc pod uwagę że ma chorobę refluksową oraz na sam refluks i wygojenie się tej ranki w przełyku?

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: zanik głosu - choroba refluksowa/zapalenie krtani
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:59:26 »
Szukaj dobrego otolaryngologa, który obejrzy krtań taką kamerką. Miałem taką nadżerkę
męczyłem sie kilka lat, dopiero diagnostyka "kamerkowa" plus wiedza lekarza otolaryngologa
pozwoliła postawić diagnozę... refluks. Dieta, dieta
Czy się ślini podczas snu, czy piecze(szczypie) go czubek języka.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2011, 12:02:50 wysłana przez aqarel »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2011, 21:48:46 »
W książce "Ziołolecznictwo Poradnik dla lekarzy" jest wiele rad na temat róznych nadżerek i innych problemów z przewodem pokarmowym. Jeśli to rzeczywiście refluks, to sprawa byłaby przynajmniej zlokalizowana. Taka osoba powinna spać w pozycji prawie półsiedzącej, aby grawitacja zbezpieczała przełyk. Następnym zabezpieczeniem byłby lek "Gaviscon" - on pieniąc się w żołądku zatyka wypływ kwasów w kierunku przełyku. Jednym z głównych składników mieszanek ziołowych do picia jest malwa lub coś podobnego - ślaz, prawoślaz oraz płucnica islandzka. Warto zajrzeć do tej książki,
Innym kierunkiem eksperymentów mógłby być balsam Szostakowskiego
http://rozanski.li/?p=2264

Powodzenia :-)

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2011, 22:30:41 »
Pewnie sposób spania, pozycja , wysokość ma znaczenie, przynajmniej podczas snu człowiek sie nie zachłystywał(bezwiednie) tymi kwasami-odpada spanie na brzuchu. Mi wcześniej wyszły zmiany w płucach, pani gastrolog powiedziała , że to mogło być od refluksu. Mi o dziwo pomagała ostra dieta,czosnek,cebula,pieprz, papryka, biały ser,olej lniany...potrawy gotowane nic smażonego.