Autor Wątek: Zioła dla psów  (Przeczytany 71549 razy)

Offline Stella

• Nowy
  • *
Odp: Zioła dla psów
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 13, 2014, 10:01:05 »
Mówił, że po usunięciu gruczołu trzeba ją wysterylizować.
Będę to jeszcze konsultować z innym wet.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 13, 2014, 10:37:51 »
Dlaczego po a nie jednocześnie? Wg mojego weta cięcie sterylizacyjne jest mniej inwazyjne niż wycinanie ( u mojej zmiana na listwie była zbyt duża by ją wyłyżeczkować, suka miała wyciety kawałek przewodu)  przewodu mlecznego. Masz sukę z nadwagą? To jest duży problem.

Ogólnie dużo strachu miałam a w sumie wet mnie tak pokierował że nie wspominam tego czasu jako traumy. Suka lat 10. Waga 30kilo ( im większy pies tym więcej kosztował zabieg) . Trzeba się liczyć z kilkoma wizytami na sprawdzanie i ściaganie szwów. Po zabiegu sa spore problemy z chodzeniem. Tu przydaje się atomizer z rywanolem. Wacikiem się bałam żeby nie zostawić nic w szwie a zresztą, atomizer lepiej pokrywa duuuży fragment skóry. Wiedzy o ziołach nie miałam na ten temat, może ktoś coś doradzi. Ja sunię zawsze rywanolem wyciagam z takich opresji.

Ogólnie na piersze 2-3 dni radzę wziąść urlop lub weekendowo jakoś kombinować. Dla psa jest to duży stres bo raz że coś ciagnie i załatwić się tego nie da, a dwa że kołnierz z którym pies musi się zaprzyjaźnić.

Jakby co to tel masz, mogę podzielić się naszymi doświadczeniami. I głowa do góry  :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2014, 16:13:29 wysłana przez jolkaj »
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 22, 2014, 22:41:46 »
Pies może być nie w kondycji na jednoczesne usunięcie listwy mlecznej i sterylke, mogę to zrozumieć. Po zabiegu przydają się jednorazowe podkłady Seni z apteki - dobrze wchłaniają, na legowisko. Do tego Octenisept w spraju, u nas tez używaliśmy Chitopan [o ile nie pokrecilam nazwy] i wodę z nadmanganianem do przemywania ran PRZED psikaniem octaniseptem lub chitopanem. Tylko to była bardziej zawiła sprawa bo suka miała 14 lat i źle się goiła, ale dało radę. Do jedzenia po miękkie rzeczy - rosół, puszki, itp, żeby się nie napinała bardzo przy załatwianiu się. Też bym kombinowała z wolnym albo kimś kto posiedzi z psem i popilnuje żeby nie dłubał w szwach..

Offline ankawiniarska

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 04, 2014, 22:29:53 »
Znacie może coś na wypadanie sierści? Mój piesek ma dopiero 2 lata, a już się pojawiły siwe włoski, a miejscami widzę, że sierść wypada.Weterynarz rozłożył ręce i powiedział, że czasami psy tak mają...

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 05, 2014, 18:14:07 »
Tran, olej lniany, laveta super (preparat witaminowy) . Jak wygląda skóra?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 05, 2014, 21:09:33 »
To reklamiarz, szkoda fatygi...

Pozdrowienia :-)

Offline znachorka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 23, 2015, 15:17:12 »
Mam 9 letniego boksera z niewydolnoscia nerek.Pies dostal nn po operacji.Szostego dnia od zabiegu dostal kroplowke 500ml NACL i 250ml roztworu Ringera ,pobrano krew do analizy.Wyniki koszmarne.Wskazniki watroby zle.ASTpowyzej normy ALTponizej ALP Fosfotaza alkaliczna 409 norma do 170 ,kreatynina 5,87 norma do 1,7 mocznik 275,7 norma do 30.Wet powiedzial ze nic sie nie da zrobic szkoda psa meczyc to kwestia kilku dni.Zaczelam podawac psu strzykawka papke z ziemniakow ,zeby zmniejszyc poziom mocznika i kretyniny,przez 4 dni byjy to jego jedyne posilki.Aby poprawic funkcjonowanie watroby i nadnerczy a takze by pozbyc sie toksyn po lekach podawalam mu napar z uczepu lyzka suszu na 1 szkl wody ,dawka na dobe przez 4 dni ,przez kolejne 3 po pol szkl.Do tego ziola na nerki nawloc susz jasnota biala kwiat susz i przytulia czepna swieza plaska lyzeczka do herbaty kazdego na 300ml wody dawka na dobe dla psa o wadze 30kg podawane strzykawka dzien i noc co godzine przez 2 tygodnie. pozniej ziola na nerki podawalam tylko w dzien z 8 godzinna przerwa nocna. pies ma diete niskobialkowa.Dostaje gotowane kurze mieso ,ryz i warzywa.Pietruszke i seler gotuje osobno, odlewam wode ,potem dodaje do miesa ryzu i marchwi.Daje mu 3 posilki dziennie,do kazdego dodaje pol utluczonego ziemniaka.Ziola na nerki podzielilam na 7 porcji,pol godz.przed jedzeniem i godzine po daje po 30ml a ostatnia dawke 20 ml ok 23 ej.Pies dostaje 200ml ziol stezenie jak na poczatku.Po 8 tyg.powtorzylam badania .Morfologia i wskazniki watroby w normie kreatynina 1,18 mocznik 22,5.Pomyslalam,ze pies wyzdrowial,ale dalej dawalam mu 200ml ziol na nerki,a kilka dni temu ,zeby urozmaicic mu jedzenie dodalam mu lyzke lososia /ryby sa zabronione  przy nn/ Po ok.3godz.piesek poczul sie zle,dalam mu interwencyjnie 100ml ziol na nerki,plus pol lyzeczki do herbaty szwedzkich ziol do picia i wysmarowalam szwedzkimi ziolami nerki i pecherz jakos przeszlo ,ale zostal slad ropa w oczach i brzydszy zapach z paszczy.Bardzo potrzebuje pomocy.Czy mozna poprawic stan nerek mojego psa,czy powinnam wrocic do ilosci naparu z poczatku choroby,czy dodac jasnote gajowca swieza do 3 ziol,a moze zamienic w naparze jasnote biala na gajowca.Korzystalam z receptury Marii Treben i tam sa uwzglednione obie mozliwosci zamiana i dodanie jasnoty gajowca.badania robilam 29.10.2014.i 20.12.2014.Bede wdzieczna za pomoc i przepraszam za pisownie bo na kompie ledwo umiem pisac

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 23, 2015, 19:33:37 »
Ogółem gratulacje, że jednak zwierzątko żyje

Aby poprawic funkcjonowanie watroby i nadnerczy a takze by pozbyc sie toksyn po lekach podawalam mu napar z uczepu lyzka suszu na 1 szkl wody,

Może daj trochę kozieradki, może być to trochę proszku w paszy, chociaż przez kilka dni. Pierwszą moją myślą była lukrecja, ale jej nie wolno przy problemach nerkowych.

Pietruszke i seler gotuje osobno, odlewam wode ,
Dlaczego? Trochę szkoda witamin i minerałów
Spokojnie mogłabyś gotować z resztą mięsa i warzyw i zachować wodę.
Wiem, że nerki moga podrażnić nasiona pietruszki i selera, ale korzenie są raczej nieszkodliwe.
Dla psów może być szkodliwa cebula

dodalam mu lyzke lososia /ryby sa zabronione  przy nn/

Jeśli ten łosoś, to był norweski produkt przemysłowy, to jego składniki mogły być szkodliwe.
Może tłuszcz mu zaszkodził? Jak zwierzątko znosi tłuszcze?
Myślę, że normalne, gotowane ryby nie poowinny być bardziej szkodliwe, niż te kurczaki

ale zostal slad ropa w oczach i brzydszy zapach z paszczy.

A czy zwierzątko dostaje probiotyki psie? W tym wieku ogółem warto dodawać zwierzętom probiotyki, by utrzymać prawidłowe trawienie i utrzymać grzyby w granicach tolerancji.
Ta zmiana zapachu z mordki wskazuje na problemy trawienne. Pewnie po tych wszystkich przejściach w kiszkach ma masakrę.

Kup u weterynarza lub w internecie polski Biogen-P i dodawaj do tego selera i pietruszki w paszy - akurat będzie dobre podłoże i nie wylewaj wody po gotowaniu. Jeśli masz kontakty w Rosji, to kup Laktobifadol (Лактобифадол) w wersji dla koni na podłożu z otrąb, to wyjdzie duża (1 kg) i dość tania paka.

a moze zamienic w naparze jasnote biala na gajowca.

One działają praktycznie tak samo. Może dla zmiany daj wilżynę, połonicznik i ortosyfon.

Możliwe, że zwierzątko ma już podleczone nerki
To, co piszesz wskazuje przede wszystkim na problemy trawienne.
Spróbuj probiotyki. Do wody do picia dodaj naparu z mięty i melisy - powinno wejść bez przemocy i strzykawki

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2015, 20:37:08 wysłana przez Basia »

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 23, 2015, 19:36:09 »
Dorzucę swoje trzy grosze...
Dawaj psu napar albo odwar z rdestu ptasiego. Mój łącznie z fusami jadł na mleku gotowany z odrobiną masła.

Offline znachorka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 23, 2015, 21:26:11 »
wet powiedzial ze psy z niewydolnoscia nerek maja uposledzona funkcje wchlaniania fosforu i dlatego osobno gotuje pietruszke i seler i dlatego nie wolno dawac zadnych ryb ani koniny a brzydki zapach jest jednym z objawow niewydolnosci nerek fakt probiotyki by sie przydaly dodam mu kozieradki i sprobuje z ziolami ktore proponujecie natomiast co dotego zeby moj pies wypil ziola z miski nawet mleko rdestowe to szczerze watpie zawsze byl chimeryczny bardzo dziekuje i dam znac co z piesem

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 23, 2015, 22:46:05 »
wet powiedzial ze psy z niewydolnoscia nerek maja uposledzona funkcje wchlaniania fosforu i dlatego osobno gotuje pietruszke i seler

To się kupy nie trzyma - przecież mięso (o ile nieszczęsny kurczak na to miano zasługuje) zjada, a tam fosforu jest więcej, niż w wodzie z pietruszki i selera.

a brzydki zapach jest jednym z objawow niewydolnosci nerek

Przepraszam, ale tu już mną rzuca - gdyby sik i podogonie śmierdziały szczególnie, to bym się może zgodziła, ale morda jest połączona bezpośregnio z żołądkiem i dalej kiszkami, a nie z nerkami, a pies też może mieć grzybice, szczególnie pies po przejściach zdrowotnych. Na dodatek złe trawienie obciąża dalej nerki, bo toksyny,  które przejdą przez ścianki jelit w końcu wylądują w nerkach.

natomiast co dotego zeby moj pies wypil ziola z miski nawet mleko rdestowe to szczerze watpie zawsze byl chimeryczny

Podlej krwią z mięsa, ale nie drobiowego, to wsunie wszystko. A mleko rdestowe to może być dobry pomysł.

Piszesz, że zwierzak był zawsze chimeryczny - czy on nigdy nie zaliczył rajdu do śmietnika? Jeśli omija każdy śmietnik i koci karmik z godnością, to uwierzę ;-) Jasne, ze własna miska z nudną paszą jest niezbyt ciekawa dla szanującego się zwierzaka.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 23, 2015, 23:35:26 »
Pozwolę się wtrącić do tej rozmowy z racji doświadczeń z psiakami:)
Jesli chodzi o "ten brzydki zapach" widzę tu niedomówienie. Nie chodzi o każdy brzydki zapach z psiej mordki.Przy dużej niewydolności nerek pojawia się zapach przypominający zapach moczu.
Niestety wiem o czym mówię, bo tak było u mojego umierającego ... też boksera.
Jeżeli ten zapach jest inny, niż zapach moczu- to myślę, że to w sumie i tak lepszy prognostyk.
Trzymam kciuki, miałam w życiu 2 boksery i do dzisiaj wspominam je z łezką w oku. To wspaniałe psiaki.
Ewa

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 29, 2015, 08:13:54 »
Oczywiście że przy mocznicy może być nieciekawy zapach z ust w końcowym stadium cuchnie dosłownie całe zwierze . Takie wyniki jakie miał pies to jeszcze nie tragedia gorsze przypadki się wyciągało, problem w tym że nerki prawie wcale lub bardzo w niewielkim stopniu się regenerują więc pies musi być stale na diecie najlepiej gdyby miał podawane cały czas zioła na nerki które wypłukują nadmiar metabolitów. Standardowo w naszej lecznicy używamy standardowo używamy  nefromedik i tylko w ekstremalnych przypadkach nie udaje się wyciągnąć zwierzaka http://www.animalmedik.taubenmedik.pl/resources/s8-Nefromedik.jpg

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 29, 2015, 09:11:11 »
Jeszcze jedna rzecz z tym fosforem to nie jest tak dokładnie jak powiedział lekarz. Przy schorzeniach nerek i a tym bardziej przy podawaniu diuretyków konieczne jest badanie morfologii krwi, stężenia elektrolitów (potasu, sodu, wapnia, fosforanów, magnezu) ich stężenie może być za duże lub równie dobrze za małe.

Offline znachorka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 30, 2015, 19:42:24 »
Z moim psem jest dobrze chociaz byl grozny epizod nagle okulal jak wstawal utykal za kazdym razem na inna lapke.Dalam mu przez 3 dni po 1 szkl.uczepu.po 2 dniach przestal utykac.Zmodyfikowalam zestaw ziol na nerki daje pol lyzeczki jasnoty bialei i pol gajowca swiezego reszta bz.Pije mleko rdestowe,jedyne ziolo ,ktore pije z miski.Ilosc ropy w oczach zmniejszyla sie znacznie ,nie wyczuwam tez tzw.moczowego oddechu,jestem wdzieczna za wszystkie rady ,za dobre zyczenia i za sugestie zegy zbadac poziom elektrolitow.pozdrowienia dla wszystkich.Joanna