butylohydroxytoluen, ale z toluenem nie ma on nic wspólnego.
Taki jest system generowania nazw chemicznych. Ma też inne nazwy chemiczne, mniej popularne. Jest znanym konserwantem żywności o oznaczeniu
E 321 dopuszczonym bardzo dawno do stosowania w USA przez FDA, w większości krajów również, ale są nieliczne wyjątki.
Chyba od 3 lat zakazany w unii...
Toksyczność tej substancji jest niewielka LD50 = 2 g / kilogram wagi, sól kuchenna ma ponad 4 gramy, a zjadamy tysiące o wiele bardziej toksycznych substancji, o lekarstwach nie mówiąc.
O jego "zdrowotnych" zastosowaniach powstało kilka niezbyt wielkich prac po angielsku z których jedna książka jest dostępna za friko pod linkiem:
http://www.projectwellbeing.com/wp-content/uploads/2011/02/BHTbook-StevenWmFowkes-100903.pdfWarto ściągnąć i mieć, można pociąć na fragmenty i przetłumaczyć automatycznie interesujące zapisy.
Istnieje przynajmniej jedna grupa dyskusyjna na Yahoo, na temat leczenia żółtaczki zakaźnej typu C - z sukcesami. Oczywiście też po angielsku, link:
http://groups.yahoo.com/neo/groups/THE_BHT_CURES_CHAT_GROUP/infoCóż takiego jest w BHT, że jest interesujący dla przywracania zdrowia?
BHT jest najbardziej potężnym antyutleniaczem dla nas dostępnym o niskiej toksyczności.
Dlatego jego terapeutyczne dawki są bardzo małe, zwykle od 150 mg do 1 g na dobę. Co potrafi?
Likwiduje wirusy: żółtaczki typu C i wszystkie innych wirusów, które chowają się w otoczce tłuszczu i są trudne do wyeliminowania jak np. wirus "opryszczki seksualnej" jak to ładnie nazwano w pewnym filmie, a chodzi ogólnie o wirus HPV - brodawczaka.
W tej grupie mamy też HIV, SARS, Ebola, wszystkie nowe typy influenzy, czyli grypy ptasie, świńskie itd.
BHT jest znany również z szybkiego niwelowania stanów zapalnych w organizmie, np. potrafi wyleczyć "chroniczne" zatoki w 3 dni.
Zastosowany w chorobie nowotworowej zapobiega przerzutom.
Z tą dostępnością nie jest tak prosto już teraz.
W Gdańsku ta substancja kosztuje teraz koło 1800 zł/kg.