General Category > Sprzęt i urządzenia do przyrzadzania leków
jak się produkuje olejki?
joannac:
Znalazłam taką stronę:
http://magia-urody.pl/aromaterapia.olejki.terapeutyczne.single
Ceny olejków są kosmiczne...
Czy wiecie w jakiej technologii są produkowane takie olejki?
Chciałabym zrobić taki olejek z rdestu japońskiego :) albo ze szczeci :)
Asia
Vereinigten:
Na masową skalę? Chemią i to taką raczej ciężką. Straty byłyby zbyt duże, aby używać ekstrakcji z parą wodną. Rozpuszczalniki a potem żmudny proces wyrywania olejków tym rozpuszczalnikom. Po drodze oczyszczanie, kolejne straty - nic dziwnego, że wychodzi aż tyle. Choć można kupować hurtowo przez firmy z odczynnikami, wychodzi o wiele taniej - raptem kilka-kilkanaście tysięcy złotych za kilogram.
Olejek z rdestu albo szczeci? Zdaję sobie sprawę z istnienia olejków eterycznych w wielu roślinach, ale tutaj Cię droga Asiu ponosi fantazja. Rozmawiamy o rzeczach niezmiernie maleńkich, podejrzewam, że nieosiągalnymi w aparatach do oznaczania o.e.
joannac:
Dziękuję Vereinigten za odpowiedź :) Wiesz, po czym można poznać, które zioła nadają się, by można z nich zrobić olejki? A które się nie nadają? Czy jest jakiś parametr, po którymś można to poznać?
Vereinigten:
Nie zrobisz olejku eterycznego, gdy roślina go nie zawiera. To jedyny parametr :) Oczywiście możemy rozszerzać sprawę szerzej, idąc w żywice, czy aromatyczne drewna, ale skupiając się na o.eterycznym - w Polsce najwięcej mamy roślin Lamiaceae i Asteraceae. Ogólnie to te, które pachną. Mięta, melisa, tymianek, rozmaryn, kurdybanek... Z drzew olejek brzozowy, terpentynowy... Z korzenie fiołka, kłącza irysu germańskiego i florentyńskiego, żywice drzew liściastych, mech drzewny... Och, jest tego dużo!
Jak dużo i nie jest ściśle związany - ekstrakcja z parą wodną. Jak niewiele, lub uparty - rozpuszczalniki.
joannac:
Nawet nie chodzi mi o olejek eteryczny, czyli jak ja to rozumiem taki, który zawiera zapach ???. Chodzi mi o to, że jeśli z oregano da się wyciągną olejek to ze szczeci chyba też 8)? A może da się wyciągnąć ekstrakt z rdestu albo ze szczeci i rozrobić w olejku? Chodzi o to, żeby pozyskać ekstrakt z tych roślin i podać go w jakiejś formie bez alkoholu? :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej