Autor Wątek: Osy - sposoby na nie  (Przeczytany 11788 razy)

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
Osy - sposoby na nie
« dnia: Sierpień 13, 2011, 16:06:56 »
czy znacie sposoby na to by odstraszyć osy, bo wciąż tu jakieś podlatują, a ja jestem alergikiem. I jak złagodzić ewentualne ukąszenia?
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline Alchemik

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Osy - sposoby na nie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2011, 16:23:24 »
Osy rzadko kąsają. Zwykle żądlą.
Ogólnie osy uwielbiają wiele produktów spozywczych. Ja zwykle radzę sobie poprzez ubijanie. Spotkałem dziś w sklepie plasterek cytryny z powtykanymi goździkami. Podobno pomaga. Ja zaleciłem olejek eterycny bazyliowy i lawendowy.
Do tego zmieszać cytrynowy, jałowcowy, goździkowy, kolendrowy albo cyprysowy.
Uwaga! mogą uczulać skórę - lepiej zawczasu zrobić zmiejsza ilość i przetestować.
Ja sie o dziwo przyzwyczaiłem. I raczej nie gryzą już. Poza tym juz się robi chłodniej, więc dopiero w okolicach południa wzmagają aktywność owady - komary koło 21 juz też niskiej aktywności zaznają na dworze.

Alchemik
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2011, 18:13:21 »
Jeśli juz użądli:

-aspiryna- Miejsce użadlenia zwilzamy i wcieramy roztarta aspirynę która zneutarlizuje(kwas acetylosalicylowy) zwarte w jadzie  substancje o działaniu zapalnym
-amoniak- 2,3 krople na miejsce użądlenia
-błoto- jesli nie mamy nic pod reka robimy mieszanine ziemi gliniastej z woda nakładamy obwijamy i czekamy do całkowitego wyschniecia ( tego sposobu nauczył mnie stary kumplel-komandos)
wegiel aktywowany- kilka kapsułek mieszamy z mała iloscia wody i tworzymy papke która nakładamy na rankę(węgiel działa najlepiej kiedy jest wilgotny). Owijamy bandażem lub folią(pasta weglowa wyciągnie jad natychmiast i unikniemy bólu i opuchniecia)
soda oszyszczona- robimy papke i postepujemy jak w powyzszaych papkach  :)

Profilaktyka:

Niewiele o niej wiem ale z pewnościa:
-osy i pszczoły nie lubia ciemnych ubrań (dlatego strój pszczelarza jest zwykle biały)

-nie perfumujmy sie zbytnio co tez znacznie powoduje agresje u owadów
-pomysł z pomarańczą nadzianą goździkami stosuje w domu , działa takze na muchy.
Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2011, 22:57:38 »
U mnie użądlenie wywołuje wstrząs anafilaktyczny i zaraz ląduję w szpitalu.
Tłuc nie lubię, bo to też żywe stworzenie  więc nie ma powodu by zabijać.
Pomimo tego, że nie mam na wierzchu nic co by je przywabiało wciąż jakieś wlatują do domu. Może gdzieś jakieś gniazdo jest, nie wiem, w ogroodzie jest śliwka i na pewno spady je przywabiają. Ale w domu ich nie chcę. Dlatego szukam czegoś co je odstraszy, np zapach, ktory ominą dużym lukiem.
W poniedzialek wypróbuję tę cytrynę z goździkami. Dzięki
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2011, 05:29:14 »
Wczytałem sie w temat i na jednym z pierwszych miejsc jest terpentyna , której ponoc pszczoły nie toleruja całkowicie.... Mniej humanitarny jest sposób na "zwabiacza" ; lejesz do butelki cos słodkiego i osy poprostu się tam topią ,ale Ty zabijać ich nie chcesz..

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2011, 07:15:23 »
Woda z cukrem w słoiczku gdzie w nakrętce są stosowne dziurki działa cuda. Kiedyś tak robiłam, ale jakoś dziwnie mi gdy potem wylewam je martwe.
Terpentynę na wszelki wypadek też jutro kupię i dzięki za zainteresowanie tematem. I ciekawe rady
I założę własny.
www.ezodar.pl

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 16, 2011, 10:05:15 »
Zwykła babka szerokolistna i wąskolistna pomaga dość szybko na użądlenie. Najlepiej przeżuty na papkę liść babki. Po kilku minutach mija ból, obrzęk też dość szybko znika.

Pozdrawiam :)

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 23, 2011, 16:05:00 »
Dzięki za informacje.
I założę własny.
www.ezodar.pl