Autor Wątek: Zioła działające na Babesję - polskie i zagraniczne  (Przeczytany 9190 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła działające na Babesję - polskie i zagraniczne
« Odpowiedź #15 dnia: Października 09, 2017, 14:33:37 »
Kurkumę można sypać do posiłków, pod warunkiem, że będą zawierały tłuszcze, może jeszcze na dodatek pieprz. Bez tłuszczu, ew. promili to tylko przeleci.

Kurkuma sama niczego nie zabija, ale regeneruje i wspomaga wątrobę w sprzątaniu organizmu.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 09, 2017, 18:53:56 »

Kurkuma sama niczego nie zabija, ale regeneruje i wspomaga wątrobę w sprzątaniu organizmu.

Pozdrowienia :-)

Kurkuma jednak formalnie jest źródłem fitoncydów i hamuje rozwój bakterii i grzybów. Tak pisze Gospodarz. Ale to pewno nalewka, proszek to albo spłuczka albo z olejem hepatoprotekcja i trawienie. W sumie mało jest takich środków bójczych co jednocześnie są dobre na wątrobę i konkretnie biją nieproszonych gości itp. tu by można się tego dopatrywać, ale też nie uważam żeby kurkuma była "antybiotykiem" ostrego rzutu.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Października 10, 2017, 01:15:42 »
Więc doprecyzowuję  :)  Kupiłem kurkumę w proszku z Rafexu jako przyprawę i mieszam ją mieszankami które piję - nie wiem czy to dobrze  I moje drugie pytanie czy możecie polecić mi jakiś przepis na nalewkę z kurkumy  - jak ją wykonać i z jakiego surowca zielarskiego - z proszku który kupuję w kilogramowych torebkach  czy konieczny jest świeży korzeń
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2017, 01:20:08 wysłana przez Martinez »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 10, 2017, 08:37:01 »
Spokojnie możesz użyć proszku, który masz (mam nadzieję, że nie z Chin). Alkohol 75-80%, proporcja 1:5.

Kiedyś był w aptekach i zielarskich świetny preparat Solaren ale niestety zniknął z półek. Nie wiem czy się nie sprzedawał i zrezygnowali z produkcji, czy też skończyła się rejestracja i firma nie zdecydowała się na przedłużenie.

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Października 22, 2017, 18:57:47 »
Jeszcze raz  serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi  Mam jeszcze pytanie o nalewkę z korzenia arcydzięgla - czy wykazuje ona działanie na babeszję  i jej pochodne -pytam ponieważ rózne opinie słyszałem o działaniu tego zioła