Autor Wątek: Zioła działające na Babesję - polskie i zagraniczne  (Przeczytany 9187 razy)

Offline Martinez

• Nowy
  • *
Zioła działające na Babesję - polskie i zagraniczne
« dnia: Października 01, 2017, 23:24:58 »
Witam Serdecznie  Poszukuję ziół które mogą pomóc w leczeniu babesjozy - jako koinfekcji boreliozy  Na Babeszjozę działają na pewno Artemisia annua  a z polskich Kropidło wodne którego ze świecą można szukać i kubić bardzo ciężko  Z tego powodu kieruję do Was moje pytanie - Jaki zioła polskie działają jeszcze na Babeszję

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła działające na Babesję - polskie i zagraniczne
« Odpowiedź #1 dnia: Października 02, 2017, 06:18:37 »
Witam Serdecznie  Poszukuję ziół które mogą pomóc w leczeniu babesjozy - jako koinfekcji boreliozy  Na Babeszjozę działają na pewno Artemisia annua  ...
Mam w ogrodzie kilkanaście krzaków a.annua  lada moment zakwitnie wtedy chętnie sprzedam świeże kwitnące gałązki . 

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 02, 2017, 08:24:31 »
Babeszjoza jest bardzo wrażliwa na alkaloidy berberysowe. Zatem przydatne tu będą gałązki lub korzeń berberysu (pospolitego) lub mahonii. Nalewka 1:10 60% alkohol zakwaszony o,5% kwasu cytrynowego lub jabłkowego lub bursztynowego: 2-4 ml 3 razy dziennie.

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Października 02, 2017, 11:33:20 »
Ok rozumie że musi być nalewka - Gotowany korzeń berberysu z glistnikiem nie wystarczy  ponieważ inne związki przechodzą do odwaru a inne do nalewki Dobrze rozumie  ?

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 02, 2017, 14:01:01 »
Berberyna nie rozpuszcza się w wodzie. Rozpuszcza się w alkoholu i w innych rozpuszczalnikach organicznych.

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Października 02, 2017, 16:55:30 »
Dzięki z całego serca za odpowiedz Słuchaj ja nie mam tak dużej wiedzy chemicznej Czy można żeby nalewka działała wystarczy zalać korzeń berberysu alkoholem  40 procentowym  Myślę o nalewce z samego korzenia berberysu oraz nalewce z glistnika z berberysem Czy taka nalewka będzie działać

Offline Grażyna Gozdal

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 02, 2017, 19:48:45 »
Można zalać alkoholem 40% (też zakwaszonym, co ustabilizuje alkaloidy) w stosunku 1:10 ale wtedy trzeba zażyć 10-15 ml 3 razy dziennie. Glistnik też ma berberynę. O tej porze roku to lepiej zastosować korzeń. Poczekaj troszkę do momentu gdy księżyc będzie w nowiu. Wtedy korzenie mają najwięcej substancji czynnych. Pozdrawiam :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 02, 2017, 22:49:48 »
Odsłuchaj wykład Janka Oruby o babesjach:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=5544.msg73195#msg73195

Pozdrowienia :-)

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Października 03, 2017, 02:26:48 »
Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedz Słuchaj jak widać z moich wypowiedzi nie mam dużej wiedzy o ziołach dlatego chciałem dopytać  bo słyszałem różne opinie na temat wpływu pełni księzyca na moc ziół i substancji w nich zawartych Czytałem  że to właśnie w pełni zioła  z zbierane mają największą moc Czy rzeczywiście tak jest  czy jest to przekłamanie

leśna polanka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 03, 2017, 10:55:05 »
Zioła zielne (część nadziemna) najlepiej zbierać po nowiu, kiedy księżyc się dopełnia, aż do pełni.
Części podziemne roślin (kłącza, cebule, korzenie) najlepiej zbierać po pełni i im bliżej nowiu, tym lepiej.
To tak w skrócie, bo całym cyklu księżycowym są szczególne dni, kiedy najlepiej zbierać liście, kwiaty, owoce, korzenie. Mniej więcej przypadają po 4  dni dla każdej części rośliny w miesiącu - 2 przy księżycu dopełniającym i dwa przy ubywającym.
Szerszą wiedzę na ten temat polecam zdobyć z książki "Ogród tętniący życiem" Johanny Paungger.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 05, 2017, 13:06:33 »
Ciąg dalszy dyskusji o księżycu itp jest w wątku:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=6226.0

W tym wątku skupmy się na babesjach

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 05, 2017, 16:18:14 »
Klasycznym i niezaprzeczalnym środkiem na pierwotniaki wewnątrzerotrycarne (malaria/zimnica/babesja) jest kora chininowca. Lek silny, jednocześnie niestety mocno obciążający nerki i mający wpływ nasercowy, można nim zapewne namieszać w pozytywnym i negatywnym tego słowa znaczeniu. Dr opisywał m.in. tu (strony 4 do 8 ): http://espz.pl/materialy/intestinalia.pdf

Kora jesionu i szyszeczki olchy bywały nazywane polską chininą, pytanie na ile o działaniu przeciw babesji? Można o tym poczytać tutaj na forum.

Pozdrawiam,
A.
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2017, 18:48:11 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline Martinez

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Października 08, 2017, 13:48:36 »
Dzięki za odpowiedz  Słuchaj a co z Kurkumą kiedyś przeczytałem że działa on również na babeszję ale nie wiem czy to sprawdzona informacja Czy można taką zakupioną ze sklepu  Kurkumę dodawać do ziół np dosypywać w formie sypkiej do pitych ziół i czy ma to sens

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 09, 2017, 09:47:40 »
Kurkuma w proszku to jedzenie, można :-) Nalewka ponoć ma widoczne działanie bakteriobójcze, ale czy na babesję wpływa to nie wiem.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Października 09, 2017, 10:07:29 »
Doprecyzowałbym - w proszku to zioło czy przyprawa ale nalewka naprawdę działa bdb przy wszelkich odkleszczówkach.