Autor Wątek: Pobudzanie tarczycy.  (Przeczytany 3968 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Pobudzanie tarczycy.
« dnia: Wrzesień 20, 2017, 17:02:39 »
Zrobiłem ostatnio mały przegląd niektórych surowców pod kątem pobudzania tarczycy. Wykracza to poza samo hashimoto więc nowy wątek. Generalnie przyczyn niedoczynności może być kilka np. mała nienadążająca z produkcją tarczyca, braki w surowcu do produkcji - jodu, zaburzenia na osi tarczyc przysadka lub samej przysadki, zaburzenia na osi przysadka podwzgórze albo samego podwzgórza, no i jeszcze wszystkie inne hormonalne poplątania z nadnerczami na czele, w końcu hormony to taki popętłany kłębek - wszystko ze wszystkim...
No więc wracając do tych pobudzających ziół, dobrze wiedzieć jak działają, czy przez przysadkę, czy wprost na tarczycę itp.

- Witania Ospała (Ashwaghanda), pobudza na drodze przysadkowej  poprzez TSH - klasyczny mechanizm tarczycowy.

- Pokrzywka Brazylijska (Coleus), ma cały szereg mechanizmów, ale co ważne są tropy wskazujące na to, że natychmiast i bezpośrednio stymuluje sekrecję hormonów tarczycy (pytanie czy tylko tych zgromadzonych czy stymuluje też produkcję?) Polepsza konwersję T4-->T3

- Gumożywica Guggul, w dużych dawkach pobudza bezpośrednio tarczycę i polepsza konwersję T4-->T3. Ale znam też opinię, że działa poprzez przysadkę.

- Surowce bogatojodkowe (wszelakie glony typu listownica, morszczyn, solanka), dostarczenie jodu do organizmu powoduje przyspieszanie metabolizmu tarczycy, która ma w takiej sytuacji coraz więcej peroksydazy tarczycowej, która to pozwala na obróbkę jodu do hormonów, proces ten pobudza bezpośrednio tarczycę, ale przysadka ma nad tym pieczę żeby się to pobudzanie nie wymknęło spod kontroli. Jest tylko jedno ale. Przy rozkręconej autoagresji (hashimoto) występują przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej, zatem wzrost jej poziomu może nasilić autoagresję stąd pojawiają się zalecenia unikania jodu przy hashi, a co najmniej na etapie wysokich p.ciał.

- Rzęsa Wodna, też kumuluje jod, poza tym ma działanie odżywcze, immunostymulujące, regenerujące i podobno regulujące na gospodarkę hormonalną.

- Rzepień, zioło konkret, Gospodarz podaje, że stosuje się przy niedoczynności z niedoborem jodu, a zatem poza jego innymi działaniami znów jod.

- Pięciornik Biały, na pewno też sprawy jodkowe, ale trzeba by dobrze sprawdzić co tu jeszcze gra role. Basia wiesz może?

- Tymianek, Dr pisał kiedyś, że u świń (a w końcu świnia też człowiek) podawany doustnie i wcierany w okolice tarczycy tymol pobudza tarczycę. Mechanizm nieznany, ale raczej na pewno nie przysadkowy, bo przysadka zanim coś pomiesza minąć muszą dni i  tygodnie a tu nie spodziewam się że tak to by miano stosować.

- Lukrecja, wydaje mi się, ze ona działa głównie dzięki pobudzaniu nadnerczy co pogania cały układ hormonalny :-)

To tak gwoli pobudzaczy, bo to ze czasem trzeba najpierw inne rzeczy posprzątać, poukładać, zreperować to juz kwestia tego z czym mamy do czynienia, a to już temat omawiany w innych wątkach, ot choćby tym długaśnym hashimotowym.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Pobudzanie tarczycy.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2017, 22:38:23 »
Hym. Adam info o witanii tak szerzej możesz zamieścić?

Robię test na sobie. Mam wole i nie mam hashi. Naturopatka zaleciła bym piła napar ze świeżego, kwitnącego oregano i suszonego rozmarynu. Efektów brak. Nie mam kompletnie żadnych objawów wysycenia jodem. Do testów jodid 100 odstawiłam na początku września. Im dłużej nie przyjmuję tabsów tym bardziej mi zimno i mam wieczorami dreszcze. Tak myślę, że dam jeszcze z tydzień tej mieszance i jeśli nie będzie poprawy to poleci kelp 200j. Czy tymianek będzie się inaczej zachowywał?

Mam na działce i pokrzywkę, i rzepień. Kompletnie nie mam na nie ochoty. Za to na aksamitkę i miodunkę rzuciłam się dzisiaj prawie z kosą :)

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2017, 23:26:54 »
Ogółem rośliny wargowe mniej lub bardziej uspokajają tarczycę. Akurat i rozmaryn, i oregano by tak mogły zadziałać w Twoim przypadku. One bywają w składzie mieszanek pobudzających tarczycę, ale raczej jako element pobudzający trawienie i czynności wątroby, a nie jako główny element, który miałby działać.

Adaś, muszę sprawdzić, co z tym pięciornikiem białym, jakie są badania na jego temat tego, dlaczego działa.

Mama (nasza, czyli Aga) kiedyś opowiadała, że jej tarczycy pomogły wody mineralne bromowo-jodowe, oprócz oczywiście różnych innych pomysłów.

Pozdrowienia :-)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2017, 10:54:23 »
Jola,
badałaś sobie poziom selenu?
Ten film już jest na forum, ale link podaję jeszcze raz.
Lubiński mówi, że nie sposób leczyć zaburzeń funkcjonalnych tarczycy bez uzupełnienia poziomu selenu. W filmie: między 14 a 15 minutą:
https://www.youtube.com/watch?v=C6SARWOJFuo

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2017, 11:25:32 »
Hym. Adam info o witanii tak szerzej możesz zamieścić?

Tu jest: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296437/ ale jak mnie pognębisz to przerobię to z angielskiego na polski i z polskiego na nasze

Nie mam kompletnie żadnych objawów wysycenia jodem. Do testów jodid 100 odstawiłam na początku września. Im dłużej nie przyjmuję tabsów tym bardziej mi zimno i mam wieczorami dreszcze. Tak myślę, że dam jeszcze z tydzień tej mieszance i jeśli nie będzie poprawy to poleci kelp 200j.

Tradycyjnie na kumulację jodu można zalecić rutisol czyli intrakt z gryki (wiesz co sugeruję :-P)

Czy tymianek będzie się inaczej zachowywał?

Sam tymianek to mało, ale jestem sobie w stanie wyobrazić go jako dodatek do mieszanek.

Mama (nasza, czyli Aga) kiedyś opowiadała, że jej tarczycy pomogły wody mineralne bromowo-jodowe, oprócz oczywiście różnych innych pomysłów.

Jod to wiadomo, ale ten brom jest tu ciekawy, bo właściwie zgodnie ze wzrostem reaktywności fluorowców w układzie okresowym pierwiastków jest sabotażystą gospodarki jodem. Ale okazuje się, że ludzie z hashimoto po bromkach się czują lepiej vide Aga, czytałem też o kimś co po soli emskiej (tam jest bromek sodu) też lepiej się czuł. Pytałem o to kiedyś Gospodarza podczas pościgu za nim w rzece i konkluzja jest taka, że może mała dawka działa odwrotnie - czyli pozytywnie, albo brom w ostrej fazie (wysokie p.ciała) blokuje miejsce jodowi co powoduje, że organizm nie ma czego atakować i w efekcie się uspokaja. W każdym razie można próbować :-)

Pozdrawiam,
A.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2017, 11:27:39 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2017, 14:34:06 »
Solanki. o których piszecie działają znacząco. Sama używałam. Teraz na etapie testów odstawiłam i je. Co ciekawe, czułam się po nich mniej wychodzona niż po jodynie nasmarowanej na skórze. Jodyna przyjęta doustnie daje za to szybkie rozgrzanie.

Ewo selenu nie badałam. Za to niedawno robiłam przeciwciała tarczycowe i są niskie. Selen jednak czasami przyjmuję jako kompana do jodu. Mam kilka form selenu i żadnej dobrze nie trawię. Brazylijskie kończą się świądem.

Adaśko Ty chcesz mi dać nalewkę  8)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 22, 2017, 19:56:47 »
Borowiki są bardzo dobrym ( zwłaszcza w sosie albo z jajkiem, mniam...) źródłem selenu.
Podsłuchałam tę rozmowę na pościgu, doktor jeszcze wspomniał o ile pamiętam że organizm bierze to co potrzebuje. Z tym wypieraniem są podzielone zdania jaka prawda. To samo tyczy wapna i magnezu, selenu i cynku itd.

Niedawno rozmawiałam z klientką, która pod opieką lekarki odstawiła eutyroks po zażywaniu przez 4 miesiące preparatu Thyroid Complex (tam jest wszystko w jednej kaspułce: jod, selen, cynk, ekstrakt z oliwki i wit. z gr B), niestety nie dopytałam czy ma hashimoto. Ale zapewne wróci bo opakowanie starcza jej na 2 mies.

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2018, 14:33:30 »
Klientka nie ma zdiagnozowanego Hashimoto tylko niedoczynność. Nadal od marca bez euthyroxu.
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/