Autor Wątek: Kolcolist (ang. gorse) - czy coś z tego można zrobić?  (Przeczytany 4751 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Kolcolist (ang. gorse) - czy coś z tego można zrobić?
« dnia: Grudnia 19, 2009, 18:36:11 »
Moja koleżanka od kilku lat zwiedza Irlandię w celach absolutnie nieturystycznych, z dość marnym wynikiem finansowym i zdrowotnym.
Dostęp do ziół w Irlandii jest zerowy. Tableteczki, nawet torebeczki, ale wszystko już zapakowane i certyfikowane, żadnej samowoli mieszania.
Tam podobno rosną głównie dwa zielska: bluszcz i kolcolist.
Nawet dzikiej róży nie ma, aby oberwać do herbaty.
Co można zrobić z bluszczu napisał nasz Gospodarz.
W angielskiej Wikipedii napisano, że po zmiażdżeniu (kolców?) młode pędy były paszą dla bydła. Wychodzi na to, że są nietrujące, a pewnie i odżywcze.

Czy ktoś wie, co można zrobić z kolcolistu?

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
Odp: Kolcolist (ang. gorse) - czy coś z tego można zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 19, 2009, 19:43:27 »
Niewielkie zastosowanie lecznicze, ale parę innych możliwości wykorzystania kolcolistu:

http://www.pfaf.org/database/plants.php?Ulex+europaeus

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 10, 2015, 01:43:23 »
Pięknie pachnie miodem jak kwitnie, jedno z niewielu ziół co pachnie w krainie deszczowców.

Podobne ma działanie jak tytoń i jest używane te zioło w terapii odwykowej. Tak samo jak złotokap zawiera cytyzynę.

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 10, 2015, 08:59:18 »
a idź z tą kraina deszczowców :( jak znajomy zaczął grzyby zbierać to go garda powinęła na dołek, bo ludzie wystraszeni byli w parku, że jakiś idiota chce się zabić, wypuścili go dopiero jak z ambasady przyrzekli, że Polacy na prawdę jedzą grzyby z lasu a nie tylko pieczarki ze sklepu :D, ja tam widziałem również pokrzywę oraz wszystkie drzewa jakie u nas rosną, ponad to sporo ciekawych roślinek widziałem w skalistych okolicach. Myślę, że sporo tego tam.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 10, 2015, 10:53:03 »
Dzięki temu dorodne grzyby rosną nawet na cmentarzach i pod blokami  :D ale  przeważnie są robaczywe