Autor Wątek: Zioła na wyregulowanie zbyt długich cykli  (Przeczytany 2235 razy)

Offline Henio

• Średnio Pisze
Zioła na wyregulowanie zbyt długich cykli
« dnia: Września 13, 2017, 09:35:16 »
Jakie zioła proponujecie na mocno przedłużający się okres? Nawet o 3 tygodnie. Kobieta młoda, przed 20-tką. Dziewica. Ginekolog oczywiście przypisał hormony do wyregulowania, co na razie oczywiście zostało odsunięte na bok.

Opóźniający się okres jest tylko z jednego jajnika, tzn. co drugi cykl jest opóźniony. USG nic nie wykazało. Wszystko wg normy. Ponadto, spóźniający się okres, jak już się pojawi, jest bardzo bolesny.

Ja myślałem o następującej mieszance. Tylko podpowiedzcie czy dobrze, czy nie za dużo:

1. Czarna Malwa (2)
2. Przywrotniki (2)
3. Oregano (2)
4. Pokrzywa (1)
5. Krwawnik (1)
6. Rumianek (1)
7. Dziurawiec (1)

Wszystko pite raz na dobę, przed snem, 7 dni przed pożądanym ( wywołanym ) okresem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła na wyregulowanie zbyt długich cykli
« Odpowiedź #1 dnia: Września 13, 2017, 10:52:48 »
Ja bym dała 2 mieszanki: "regulującą" i "interwencyjną".

Do regulującej bym dodała do Twojego miksu przede wszystkim bylice (co się nawinie), rdest ptasi, babkę.
Niech dziewczyna wsuwa przetwory z aronii i kaliny na ogólną poprawę krzepliwości krwi i stabilizację naczyń krwionośnych.
To wszystko trzeba pić niezależnie od fazy cyklu.

Do "interwencyjnej", czyli na wypadek krwotoków  bym dała liście kasztana, dębu, orzecha włoskiego, krzeń rdestu wężownika, 7pałecznik błotny, liście kaliny, kaszana - zioła poprawiające krzepliwość krwi. Jesli to spowoduje zaparcie, to trzeba dodać krochę kory kruszyny lub liści senesu dla ruszenia przewodu pokarmowego lub sól gorzką, ale tylko, jeśli będzie trzeba.

Na bóle miesiączkowe trzeba pokombiować, co zadziała: napar lub nalewka z jaskółczego ziela, szelężnika, pszeńca, przetacznika, trędownika - coś powinno zaskoczyć. Zwykle, jeśli są zaparcia, to bóle są większe, ale gwarancji nie ma.

Suplementować trzeba magnez, bo bóle, to zwykle skurcze mięśni, a to się wiąże często z niedoborami magnezu.

Jeśli jest anemia, to trzeba zrobić coś w tym stylu:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2095.msg25629#msg25629

Pozdrowienia :-)

Offline Henio

• Średnio Pisze
Odp: Zioła na wyregulowanie zbyt długich cykli
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2017, 15:52:13 »
Wszystkim paniom o przypadłości ZBYT DŁUGIE CYKLE polecam Malwę Czarną. Rewelacja! Podana pacjentce już na 4 dzień pokazał swoją moc. I to sama Malwa, bez innych dodatków. Tak, ostatecznie, eksperymentalnie, podałem tylko Malwę. Dwa razy na dobę - rano i na noc. Oto przepis:

4 kwiatki wrzucić do wody. Wody 2 szklanki. Zagotować. Wyłączyć. Poczekać 20 min i ponownie zagotować i tym razem gotować przez 3 min. Pod przykryciem oczywiście gotujemy i na wolnym ogniu. Następnie poczekać aż ostygnie i porządnie naciągnie. Wypić połowę rano i resztę na na noc i tak aż do wywołania okresu. Jak ten już się pojawi, picie Malwy odstawiamy. Pijemy ją na 7 dni przed spodziewanym/wywołanym okresem.