Autor Wątek: Silne stłuczenie - ratunku  (Przeczytany 1832 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Silne stłuczenie - ratunku
« dnia: Września 12, 2017, 20:38:12 »
Wpisuję w rozmowy towarzyskie, bo nie wiem gdzie to umieścić, jak coś to bardzo proszę przestawić tam gdzie trzeba.

Córka przewróciła się kilka dni temu wysiadając z pociągu i bardzo mocno stłukła sobie tylną część uda (pod pośladkiem) o żelazne schodki. Strasznie spuchło, bardzo boli. Oczywiście nie robiła przez te kilka dni okładów, bo młodzież samodzielna jest i najmądrzejsza. Dopiero od dziś mam ją "w swojej władzy", czyli w domu. Noga dalej bardzo boli. siniak jest ogromny czarno-żółty, jak chodzi to jej puchnie. Pręga od uderzenia, otarcie skóry ale bez rany.
Na pierwszy rzut co miałam pod ręką czyli traumeel z arniką - zrobiłam okłąd, bo smarować nie daje (boli). Co dalej? Czym pomóc? 

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Silne stłuczenie - ratunku
« Odpowiedź #1 dnia: Września 12, 2017, 22:08:31 »
Zetrzyjcie na tarce zwykłą białą kapustę i tak obłóżcie udo. Można delikatnie sok odcisnąć, obłożyć kapustę folią i niech tak sobie trochę poleży córka z okładem. Ściąga szybko temperaturę i opuchliznę.
Arnika jak najbardziej pomoże. Wywar w kasztanów, teraz są pod ręką.
Okłady z octu (jakbyś miała z dodatkiem bnieca czy jakiś ziół przeciwzapalnych) kilka razy dziennie na opuchliznę również pomogą. Tyle, że sprawdźcie czy ta otarta skóra ocet przyjmie.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Odp: Silne stłuczenie - ratunku
« Odpowiedź #2 dnia: Września 12, 2017, 23:08:20 »
Dzięki. O kapuście nie pamiętałam. Jutro kupię.