Autor Wątek: Skrzyp polny na surowo czy odda mi choć trochę krzemionki?  (Przeczytany 5632 razy)

Offline Szyszymor

• Nowy
  • *
    • Medytuje i polecam ową medytację
Skrzyp polny na surowo czy odda mi choć trochę krzemionki?
« dnia: Sierpień 23, 2017, 08:41:39 »
Bo bardzo mi brakuje krzemu w organizmie i wiem ze trzeba go gotować ,ale z braku czasu zastanawia mnie czy jedząc go na surowo odda mi choć trochę tego cennego minerału. Stąd moje pytanie czy choć trochę go dostane jedząc go na surowo?
Co kryje się pod pojęciem "Zioła"?

Nie dość słowo z widzenia znać. Trzeba
Wiedzieć , jaka wydała je gleba ,
Jak zalęgło się , rosło , pęczniało ...
                               ( J .Tuwim )

Offline nevergiveup

• Średnio Pisze
Odp: Skrzyp polny na surowo czy odda mi choć trochę krzemionki?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 23, 2017, 09:17:38 »
Jedzenie skrzypu jest na pewno mniej wygodne od spożywania ziemi okrzemkowej:) polecam!
http://www.wtwoimdomu.com/?276,ziemia-okrzemkowa-3-kg
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2017, 09:20:13 wysłana przez nevergiveup »

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2017, 10:07:36 »
Krzemionka ze skrzypu jest trudno ekstrahowalna. Surowy skrzyp jej nie odda praktycznie, poza tym niektóre surowe skrzypy są trujące. Poza tym surowy skrzyp będzie wyraźnie powodował niedobory B1.

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2017, 21:31:07 »
Dlaczego masz problemy z pogotowaniem garnka z sieczką przez 20-30 minut? Możesz zagotować duży garnek i nadmiar zamrozić w porcjach na cały dzień.
Adaś ma rację o wypłukiwaniu witaminy B1 przez skrzyp, przytulię zresztą też.

Chyba najbardziej spożywcza krzemionka jest w zielu ogórecznika - w końcu to jest tradycyjne warzywo.

Na surowo skrzyp polny będzie robić za źródło błonnika - po prostu większość w stanie niezbyt naruszonym przejdzie pod spłuczkę.

Pozdrowienia :-)

Offline Szyszymor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2017, 21:53:07 »
Bo brakuje mi czasu przez pracę.
A co z kasza jaglana?

( J .Tuwim )

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2017, 23:03:02 »
Bo brakuje mi czasu przez pracę.
A co z kasza jaglana?

Kasza jaglana na surowo też rozluźni kupkę najwyżej.
Nie masz czasu nawet pół godziny na kuchnię co kilka dni? To w takim razie za kilka lat będziesz potrzebować nie tylko krzemu, ale bardzo dużo więcej.
Proponuję bardzo poważnie się zająć życiową logistyką.

Offline Szyszymor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2017, 12:47:37 »
Dziękuję Basiu.masz rację ,bo głupio gadam.  To raczej może też lenistwo. Od poniedziałku biorę się za siebie . A co myślisz o wodzie z zanurzonym krzemieniem w niej ?
Dziękuję

( J .Tuwim )

Offline Szyszymor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 25, 2017, 13:22:19 »
Pani Basiu ja juz zgłupiałem, bo słuchałem teraz uczennicy Profesora Tuszynskiego która mówi że z gotowanego skrzypu polnego jednak się nie uwalnia krzem tylko w zielonych roślinach?

https://youtu.be/B0fyQ_iKFd8

( J .Tuwim )

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 25, 2017, 21:18:21 »
Tylko bez pań mi tu proszę :-P

Odsłuchałam i trochę mi zazgrzytało w zębach. Ona się zajmuje przede wszystkim kosmetykami i opowiadała o uwodnionej krzemionce, czyli kwasie ortokrzemowym.

Ta pani powiedziała, że krzem nie występuje w postaci pierwiastkowej - występuje, przecież cała nasza zabawa w zaawansowaną elektronikę jest oparta na kryształach krzemu. Dalej, powiedziała, że nasze zapotrzebowanie na tlen jest 21%, a na krzemionkę 16% (cytuję z pamięci). Nie jestem chemiczką, ale książeczki Stefana Sękowskiego "Chemia dla ciebie" kiedyś pochłaniałam z zapałem i myślę, że procenty nie są jednostką zapotrzebowania na cokolwiek.

Wniosek: ona autorytetem nie jest, nawet, jeśli jest sfilmowana na YouTube.

Powiedziała, że krzemionka jest we wszystkich roślinach zielonych. To jest prawdą, tyle, że w jednych jest jej dużo, w innych mało. Zjedzenie surowego skrzypu polnego najprawdopodobniej przeskrobie jelita i rozluźni kupkę, ale krzemionka najprawdopodobniej się nie wchłonie.

Kiedyś, w Międzyborowie, nasz Gospodarz do przeszczotkowania jelit polecał surówkę z młodej przytulii czepnej, jednak wcale nie twierdził, aby to służyło jako suplement krzemowy.
Kiedyś powiedział, że żywokost bulwiasty ma łatwo wchłanialną krzemionkę.

Zostaje postępować ortodoksyjnie, czyli pogotować jakiś czas, by się dwutlenek krzemu uwodnił, a błony komórkowe go wypuściły do roztworu. Zmikronizowanie surowca bardzo wspomoże ten proces.

Offline zielarz polski

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 25, 2017, 21:59:56 »
Jedna uwaga.
A nie jest przypadkiem tak, że krzem w formie pierwiastkowej w naturze nie występuje?
Co najwyżej w formach krzemionek i ich odmianach polimorficznych. Czy jakoś tak.

Bo kryształy krzemu stosowane m.in.w elektronice to uzyskuje się w sztucznym procesie monokrystalizacji.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2017, 23:12:51 »
Bo kryształy krzemu stosowane m.in.w elektronice to uzyskuje się w sztucznym procesie monokrystalizacji.

Gdyby kobieta powiedziała o "zwykle w warunkach warunkach naturalnych", to bym stolerowała ;-).
W angielskiej i rosyjskiej Wikipedii są wspomniane znaleziska pierwiastkowego krzemu w przyrodzie, np:

"Pure silicon crystals are very rarely found in nature, but notable exceptions are crystals as large as to 0.3 mm across found during sampling gasses from Kudriavy volcano on the Kamchatka Peninsula."

Blachy transformatorowe zawierają między innymi krzem pierwiastkowy rozpuszczony w żelazie.
Nikt nie narzeka, że mu się procesor czy tranzystor utlenił, czyli jest dość trwały..

Po prostu kobieta nie powinna się wypowiadać na tematy, o których nie wie, bo są takie wpadki. Mogłaby opowiadać o doświadczeniach ze swoimi kosmetykami

Basia

Offline Szyszymor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 26, 2017, 00:54:30 »
Bardzo mnie irytuje w internecie to że każdy mówi że krzem jest bardzo potrzebny, ale tak naprawdę nie do końca wiadomo w jaki sposób go najlepiej wchłania nasz organizm. Hm skoro go ciężko dostarczyć i mamy braki to koncerny się cieszą bo ludzie choruja.
Cały czas mnie nurtuje tek skrzyp .Rośnie pieknie piękny ba kupie żwiru u moich znajomych na budowie .
Wiec skoro ma on go w sobie to chyba jak go dobrze zmiele z pokrzywa i zrobię koktajl to jakiś procent dostane chyba tego krzemu?
Bo mam go bardzo mało z badania wlosa wyszło mi ze mam minus 66 %

( J .Tuwim )

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2017, 08:50:33 »
Zmiel, wygotuj duży gar, podziel na dzienne porcje i zamróź.
I nie marudź, że brakuje Tobie pół godziny w życiorysie i że koncerny są wredne.

Alternatywą sa suplementy, o których tak na prawdę nie wiesz nic, oprócz tego, że kosztują.

Offline Szyszymor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 27, 2017, 04:59:02 »
Dziękuję Pani Basiu za zdrowy opierdziel.
Znalazłem fajny opis ...

Warto jeszcze raz wrócić do skrzypu, który jest najbogatszym źródłem krzemu – właściwie składa się głównie z tego pierwiastka. Skrzyp sprzyja wydalaniu zbędnych złogów i śluzów z organizmu ludzkiego i zapewnia detoksykację. Jednocześnie mineralizuje tkankę łączną i zwalcza komórki nowotworowe. Skrzyp jest ważnym lekiem ziołowym działającym profilaktycznie przy schorzeniach dróg oddechowych. Francuska klasyfikacja ziół najwyższej mocy leczniczej stawia skrzyp na pierwszym miejscu pośród dwudziestu roślin obdarzonych nadzwyczajnymi właściwościami.

( J .Tuwim )

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 19, 2017, 15:08:07 »
Sok odciśnięty ze świeżego skrzypu będzie wartościowy bo to przecie sok komórkowy (succus) bogaty w "trutki rozmaite". Niestety krzemu w nim nie będzie bo ten jest budulcem ścian komórkowych i nie wypływa z sokiem - trzeba gotować. Świeży skrzyp zmielony i wygotowany bywał kapitalny w kąpielach, np. w połączeniu z wrotyczem.
Różnice, głupcze!