Autor Wątek: Zaparcia, które mijają po...alkoholu  (Przeczytany 2487 razy)

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
Zaparcia, które mijają po...alkoholu
« dnia: Sierpień 10, 2017, 20:40:27 »
Witam,
Moim problemem są zaparcia i wzdęcia. Czasem przez tydzień nie wypróżniam się. Problem mija po wypiciubalkoholu...nawet po wypiciu trzech piw, na następny dzień odwiedzam toaletę kilka razy dziennie. Próbowałam wielu rzeczy, ale nie są skuteczne, a na pewno nie tak skuteczne jak okazują się być procenty. Proszę Was o pomoc, mam nadzieję, że znajdzie się tutaj osoba, która będzie wiedziała o co chodzi w tej mojej dziwnej dolegliwości  :-[

Na jednym z wątków tego forum znalazłam post: "Próbowałeś odstawić gluten i  nabiał np. na dwa tygodnie, żeby sprawdzić czy nie masz nietolerancji pokarmowej?
Zamulenie, biegunki, wzdęcia, długi sen są typowe przy tych nietolerancjach. Mi wykluczenie pomogło. Jedną z pierwszych rzeczy które zwróciły moją uwagę była biegunka zawsze dzień po wypiciu piwa."

« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2017, 21:02:17 wysłana przez Mitra »

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: Zaparcia, które mijają po...alkoholu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 10, 2017, 21:06:38 »
Trzy piwa, to już jest całkiem spora ilość, jak na kobietę. Radzę skończyć z takimi kuracjami, bo popadniesz w alkoholizm.

Napisz coś więcej o codziennej diecie, co jadasz, w jakich porach i w jakich ilościach.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 10, 2017, 22:38:09 »
Śniadanie - kawa lub herbata zielona, jajka w różnej postaci, twaróg, ryby wędzone, bardzo rzadko bułka lub chleb (raz na 3,4 tygodnie), czasem wypijam tylko kefir lub jogurt grecki. Śniadanie jadam późno, godz. 10-11 w pracy.

Obiad - godzina 15-16, najczęściej ryby lub mięso drobiowe gotowane, pieczone lub smażone, z sałatkami różnego rodzaju, czasem do tego ziemniaki lub kasza, ryż. Rzadziej jadam zupy.

Kolacja - nie jadam kolacji jako takiej, czasem przegryzę ser pleśniowy, ser żółty.

Oprócz tego w ciągu dnia czasem zdarzy się jakaś słodka bułka, baton proteinowy, banan, słonecznik, orzechy. Piję tylko wodę, kawę lub herbatę, nie pijam napojów gazowanych i słodzonych. Wcale nie używam cukru.

Ilości - śniadanie jest skromne, 2 jajka lub pół twarogu, lub 1 bułka/ 1 kromka chleba. Za to obiad to już dość duża porcja.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2017, 22:47:52 wysłana przez Mitra »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 10, 2017, 23:05:35 »
To z tego za wiele kupy nie będzie.
Zacznij jeść chleb razowy, kasze, zieleninę, owoce, domowe kiszonki, porządne kwaśne mleko. Do posiłków dokładaj otręby.
W końcu piwo to też ferment.
Musisz mieć trochę błonnika, by to ruszyć.
Poza tym przynajmniej pij 2 litry płynów dziennie, teraz nawet więcej, bo jest gorąco.

Przy tak wysokobiałkowej diecie to stosuj dużo ziół wspomagających trawienie i wątrobę.

Dlaczego śniadanie jesz późno? Czy czujesz się z tym lepiej?

Pozdrowienia :-)

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2017, 23:16:02 »
Śniadanie jadam późno bo często nie mam ochoty rano na posiłek, wystarczy mi kawa/herbata.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 11, 2017, 20:02:57 »
Kawa i herbata działają lekko moczopędnie (odwadniająco), a lekkie odwodnienie sprzyja zaparciom. Dbaj o dobre nawodnienie organizmu.

Basia ma rację - za mało błonnika.

Możesz zrobić eksperyment. Jedz codziennie 2 jabłka ze skórką - przez tydzień. Możesz jeść po 1 jabłku i garści suszonych śliwek codziennie, jak wolisz. Po tygodniu zdaj relację, czy coś pomogło. Wg mnie już na drugi, a najdalej na trzeci dzień powinno być lepiej. Jak Ci podpasuje taka zmiana w diecie, to możesz ją wdrożyć na stałe.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 11, 2017, 21:21:03 »
Śniadanie jadam późno bo często nie mam ochoty rano na posiłek, wystarczy mi kawa/herbata.

A ile jesz? Czy aby nie jesteś niedożywiona?
Dieta bez węglowodanów może spowodować wychudzenie i to dla nas nic dobrego.
Eskimosi mają inne wątroby, niż my, a wbrew pozorom, oni nie są okazami zdrowia, szczególnie po dołożeniu alkoholu.

Pozdrowienia :-)

Offline Mitra

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2017, 22:44:49 »
Z pewnością nie jestem niedożywiona :) Wkrótce zrobię eksperyment z jabłkami i dam znać czy podziałal.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2022, 19:47:02 »
Na zaparcia świetnie działa kompot z suszu (suszone jabłka, śliwki, gruszki). Pić zamiast wody ok. 1,5 l dziennie. Do tego świetnie nawadnia organizm.
Ale to raczej nie rozwiązuje przyczyny. Prawdopodobnie masz jakieś nietolerancje pokarmowe, lub jakieś leki które bierzesz powodują zapacia.