Autor Wątek: Uciążliwa biegunka  (Przeczytany 2141 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Dużo Pisze
Odp: Uciążliwa biegunka
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 14, 2021, 12:04:13 »
Człowiek ma wywalony woreczek żółciowy, czyli ogółem ma zupełnie nowy zestaw problemów w porównaniu ze stanem poprzednim. Czy on miał tylko kamienie, czy coś poważniejszego? W sumie teraz to nie jest wazne dla niego.

Środki żółciopędne odpadają, bo część problemów może wynikać z podrażnienia wątroby przez rozlewającą się żółć. Do picia proponuję przywrotnik: ma mnóstwo garbników, jest przeciwzapalny i nie jest żółciopędny.

Tak ogółem, to w przypadku zwykłej kamicy żółciowej, bez komplikacji należy się domagać leczenia zachowawczego, a po wyjściu ze szpitala pić ziółka żółciopędne z kurdybankiem na czele, by powoli rozpuścić kamienie. Oczywiście, to już nie dotyczy znajomego Abiela.

Pozdrowienia :-)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2021, 12:42:15 »
Leo i Basia dzięki serdeczne. Przy taurynie wyczytałem, że jest  niewskazana przy chorobie psychicznej. Czy potwierdzacie to? Znajomy ma schjzofrenie... :(

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 14, 2021, 13:40:20 »
Taurynę każdy sobie musi wyprodukować w ilości ~4g/ dobę - to jest substancja naturalna w organizmie. Też spróbowałem poszukać od tej strony i znalazłem np. to: https://pl.lipsumtech.com/what-is-taurine-how-can-it-improve-psychosis-523126
Cytat: "
Nasze wyniki pokazały, że ludzie otrzymujący taurynę znacznie poprawili ogólne objawy zdrowia psychicznego, w tym psychozy, w porównaniu z tymi, którym podawano placebo. Ludzie, którym podawano taurynę, wykazywali również poprawę objawów depresji i ogólnego funkcjonowania społecznego i zawodowego.",
a więc w drugą stronę  - po prostu może spróbować. To nie jest jakieś chemiczne świństwo, to jest aminokwas, którego potrzebujemy. Jedyne zastrzeżenie - nie jest do jedzenia w dowolnych ilościach - dawka jak na ulotce.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 14, 2021, 16:41:00 »
Stulidupka, czyli pięciornik kurze ziele, jest niezwykle skuteczna przy biegunkach.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 14, 2021, 16:57:02 »
Super. Leo dziękuję. A powiedz mi jaką firmę polecasz? Jak wiadomo produkt produktowi nie równy. Jedne działają inne nie...

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 14, 2021, 17:04:13 »
Może być np. to: https://strefamocy.pl/pl/tauryna/357-now-foods-tauryna-500mg-100-kaps.html
Jeszcze o dawce - piszą, że dawka bezpieczna to 3g/ dzień.
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2021, 17:08:36 wysłana przez leo »

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 22, 2022, 15:43:02 »
a co myślicie o taurynianie magnezu? to byłoby ciekawe połaczenie..