Autor Wątek: Zapalenie błony śluzowej żoładka  (Przeczytany 4596 razy)

Offline Luu

• Średnio Pisze
Odp: Zapalenie błony śluzowej żoładka
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 11, 2021, 08:26:03 »
Żywokost czyni cuda! Nie powiem, że już mi nic nie dolega, ale po wypiciu wywaru, odczułam znaczącą ulgę, w zasadzie przestało dokuczać! Dziś dzień zaczęłam od szklaneczki zalanego wczoraj wieczorem siemienia, parzę pozostałe zioła i się nie denerwuję :) na obiad mus jabłkowy na ciepło i sączenie soku z kapusty. Zamówiłam w aptece porost i ślaz, bo nie mam, więc dopiero dziś zrobię mieszankę do termosu. Miłego dnia! Pozdrawiam :)

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 06, 2022, 15:43:35 »
Szczerze to różnie, co prawda zaprzestałam regularnego picia ziółek, jak i dieta ostatnio szwankuje, więc jakoś szczególnie nie oszczędzam się, ale zauważyłam, że po kawie (piję parzoną bez mleka, z łyżeczką cukru) go czuję. Równocześnie od jakichś 2 miesięcy regularnie codziennie piję swojskie zsiadłe mleko i serwatkę, nie kupuję w ogóle nabiału, masło też mam swojskie, z zsiadłego mam śmietanę. Coś niesamowitego, polecam takie doświadczenie powrotu do normalności :) No i zauważyłam, że nie mam już takiego kaszlu porannego (przypuszczam, że to na pleśń, z którą ciągle trzeba walczyć), a i żołądek nie doskwiera jak wcześniej. Czy to możliwe, że zmiana nastąpiła po niekupnym nabiale? Dziękuję za pamięć :)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 07, 2022, 12:38:55 »
Sorki, ale skasował mi się post, a chciałam edytować. :)

Odnośnie kawy...
Zauważyłam u siebie, że jak piłam robustę, to żołądek się odzywał. Po arabice 100% nie mam problemów. Te dwie odmiany (gatunki?) kawy różnią się składem. Robusta ma w sobie coś, co podrażnia błony śluzowe przewodu pokarmowego. W biedrze jest najtańsza arabica,  jaką można kupić. Wychodzi niecałe 30zł/kg.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2022, 12:41:20 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.