General Category > Fitoterapia = ziołolecznictwo

Bezpieczne i skuteczne zioła na bezsenność

<< < (2/7) > >>

kuneg:
A tarczycę sprawdzałeś?

Dodatkowy trop, to czy w organizmie nie tli się w ukryciu jakiś stan zapalny. U mnie tak bywa, że przed choróbskiem typu grypowego mam problem ze spaniem na jakieś 2-3 dni przed pojawieniem się pełnych objawów. Pomaga mi mieszanka łącząca działanie przeciwzapalne z uspokajającym.

Jest wiele ziół działających uspokajająco i nasennie. Idź do apteki, są gotowe preparaty na bazie kozłka lekarskiego, chmielu, wspomnianej melisy, męczennicy, magnolii, czy innych ziół. Może idź do lekarza u Bonifratrów. Może on na coś wpadnie.

zielarz polski:
povc12 a magnez i cynk bierzesz jako suplement czy lek?
Bo to może mieć znaczenie, dlatego, że z suplementami różnie bywa jeśli chodzi o rzeczywistą zawartość substancji czynnej.

U mnie sprawdzał się zestaw na noc przed snem:
- magnez w postaci mleczanu Magne B6 x 5szt
- Zincas 5,5mg x 2szt

Basia:
Czasem suplementy magnezowe to tylko węglan wapnia, który się słabo przyswaja, bo to zmielona skała. Sprawdź, jaki masz związek w swoim suplemencie.
Powinien być związek organiczny - mleczan, octan, cytrynian czy coś podobnego. Chlorek wapnia się też wchłania.

Pozdrowienia :-)

jolkaj:
Odkąd piję glistnik z lawendą nie wybudzam się w nocy. Glistnik oprócz właściwości spazmolitycznych działa nasennie. Lawenda wycisza.
Popieram poszperanie za właściwymi formami suplementów wkładanych do naszego organizmu. Zastanawiam się czasami czy rynek suplementów nie powinien być bardziej rzetelnie kontrolowany. Taki przytoczony tutaj węglan magnezu.

Uciekaj od antydepresantów zapisywanych przez psychiatrów. Masz obok Bonifratrów to działaj. Często spotykam się z osobami, które do psychiatrów trafiają z przemęczeniem, nerwowością czy zaburzeniami snu a potem pojawiają się niewyobrażalne lęki i uzależnienie od tabletek.

Klara2:
Związek magnezu z bezsennością mam udowodniony na sobie. Już wiele lat temu, będąc w ciąży, nie mogłam spać - makabryczne odczucie... Pewnie tak bym się meczyła do dziś, ale wówczas wyladowałam w szpitalu (z innych powodów) a tam po badaniach jedyny lek jaki mi wówczas podano to był magnez w kroplówce Kroplówka schodziła kilka godzin. Pamiętam do dziś tę noc gdy się wspaniale wyspałam! Potem dostałam jeszcze dwie takie kroplówki, czyli razem 3 przez 3 dni. Nie miałam później żadnych problemów ze snem, przez całe lata. Ostatnio zaczęły sie problemy z zasypianiem, mimo, że od lat suplementuję magnez. Co wówczas robię? - nacieram nogi oliwą magnezwą (podudzia głównie, gdyż tam przebiegają duże żyły) i... zasypiam w ciągu 20 minut.

Suplementy z magnezem (jest ich wiele) są kiepskiej jakości a dodatkowo mogą być problemy z wchłanianiem. Ja już stosowałam conajmniej kilka różnych preparatów - słabe efekty, bądź żadne. Co na mnie działa: Magne B6, SlowMag, ale dopiero ostatnio zastosowany Magnez Chelat z Solgar  - 2 tabletki/dzień z posiłkiem (a zalecają newt 4 tabletki/ dzień) zadziałał skutecznie. Mimo tego, co jakiś czas  nie mogę zasnąć, wówczas świetnie sie sprawdza i szybko, oliwa magnezowa, jak pisałam wyżej.

Jak ktoś ma duże niedobory magnezu to wysycenie komórek magnezem może trochę potrwać - do miesiąca, moim zdaniem, ale jakaś mała poprawa powinna być widoczna szybko, jak zastosuje się magnez doustnie + olej + moczenie stóp ( teraz w upały swietna sprawa).

Dodam, że ja dodatkowo biorę do tej zwiększonej podaży magnezu - potas. Ja biorę Kalipoz (1 tab/dzień) najtańszy i skuteczny stary lek, tyle, że tylko na receptę. Jest w sprzedaży aptecznej Potazek, bez recepty i też jest ok.

Po co bierzesz ten wapń? Jak masz niedobory magnezu to wapń jako antagonistą magnezu jest w nadmiarze a to skutkuje wszelkiego rodzaju kamicami i uwapnieniami w organizmie.

Zioła na bezsenność - dobra rzecz i należy zastosować, żeby nie męczyc się, ale to problemu nie rozwiązuje, bo problem leży gdzie indziej - albo w  dużych niedoborach magnezu, albo jakimś stanie zapalnym, jak napisała Kuneg. Zacznij od magnezu - nie zaszkodzi a na wiele problemów zdrowotnych może pomóc.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej