Autor Wątek: Zapalenie gruczołów potowych  (Przeczytany 3769 razy)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
Zapalenie gruczołów potowych
« dnia: Lipca 18, 2017, 16:14:09 »
Gulka pod pachą mi się zrobiła,  bałam się że węzeł chłonny ale lekarz mówi że zapalenie gruczołu potowego. Że można sodą okladac, a jak się zaostrzy to antybiotyk. Oczywista ani mi w głowie antybiotyki. Czym okladac takiego cusia?  Póki co posmarowałam mascia wg receptury Doktora Różańskiego, co ją córce zrobiłam kiedyś na ropne wypryski. Ale na pewno można czymś więcej. Wrotycz? Czytam w necie że to może być gronkowiec albo inne paskudztwo. Poradzicie?

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Zapalenie gruczołów potowych
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 18, 2017, 17:40:21 »
Oliwa magnezowa

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 18, 2017, 19:31:18 »
Jest przeciwbakteryjna? Nie wiedziałam. Mam chlorek magnezu w domu. Zaraz sobie doczytam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 18, 2017, 22:02:06 »
Cebula?

Pozdrowienia :-)

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 18, 2017, 23:31:15 »
Okłady z cebuli ? Wytłuką bakterie? Brzmi ciekawie, tylko ten zapaszek ... ;)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2017, 08:07:54 »
Żyworódka na dzień, maść ichtiolowa na noc. Żyworódka pomoże wytłuc bakterie, a maść pomoże w ujściu treści ropnej na zewnątrz.

Jak nie ma ropy, to może być wrotycz, glistnik, szałwia, a nawet apteczny septosan. Cebula też dobra.

Jednak żyworódkę zastosowałabym na pewno. Urwij liść, zdejmij skórkę z jednej strony, podziabaj plastikowym nożem i przyklej tą stroną do gulki na cały dzień, potem następny na noc i.t.d.
« Ostatnia zmiana: Lipca 19, 2017, 08:14:01 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Daenerys

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 19, 2017, 12:54:53 »
Ożarowski pisze o cebuli pieczonej (mniej intensywny zapach) oraz o okładach z papki siemienia lnianego na noc - tyle zdążyłam doczytać rano przed pracą, potem napiszę co jeszcze.

Offline anavilma

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 19, 2017, 23:37:34 »
Już trochę lepiej, gulka mniejsza i mniej bolesna. Smaruję oliwą magnezową, spróbowałam okładu z żyworódki, ale przytwierdzenie okładu do pachy na dłużej przekracza niestety moje umiejętności.  :D Okłady więc na krótko, bo plastrów nie zniosę. Ale jestem w domu, więc nie ma problemu, mogę często je zmieniać. Siemię lniane też chętnie wypróbuję.Dzięki!