Autor Wątek: Nieklasyczny przerost kory nadnerczy  (Przeczytany 1885 razy)

Offline nalia

• Nowy
  • *
Nieklasyczny przerost kory nadnerczy
« dnia: Lipiec 13, 2017, 18:38:35 »
Dzień dobry, endokrynolog podejrzewa u mnie tę chorobę. Od 2 miesięcy bardzo wypadają mi włosy. Wyszedł testosteron 1.62 (norma do 1.42) i dhea-s 359 (norma do 390). Czekam jeszcze na wyniki 17-oh-progesteronu i andosredonu. Generalnie wiem, że z tym schorzeniem do końca życia sterydy. Chciałabym tego uniknąć. Dodatkowo staramy się z mężem o dziecko. Mam owulacje i regularne cykle, więc te hormony nie wpływają na ten obszar. Bardziej się boje o donoszenie ciąży i ewentualnie czy choroba zagraża dziecku. Jakie zioła można pić na obniżenie androgenów?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Nieklasyczny przerost kory nadnerczy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2017, 10:13:03 »
Proponuję wszystkie, które równoważą cykl miesięczny: wszystkie bylice, nać szparagów, rdest ptasi, babki.

Ponieważ gospodarka hormonami płciowymi jest związana z gospodarką cholesterolową, dlatego myślę, że wszystkie zioła, które wspierają wątrobę i trawienie tu się przydadzą, z gorzkimi włącznie.
Tak na marginesie: absolutny zakaz zatwardzeń.

Pewnie zioła zawierające fitosterole warto rozważyć. To będą wyciągi olejowe z zielonych strąków wiesiołka, znamiona kukurydzy i co tam jeszcze się sensownego znajdzie.

Dodatkowo trzeba leczyć wszystko, co się pałęta po organiźmie, z zębami włącznie, bo może to jest klucz do układanki.

Jak nie wiadomo, co zrobić, to regulujemy trawienie i wydalanie.

Pozdrowienia :-)