Autor Wątek: nerwica lękowa  (Przeczytany 5725 razy)

Offline jaga mała

• Nowy
  • *
nerwica lękowa
« dnia: Styczeń 06, 2017, 18:51:22 »
Witam , jestem nowa i serdecznie proszę o porady , przepisy ziołowe na nerwicę lękową z którą zmagam się od kilkunastu lat.Może znajdzie się osoba która to przeczyta i zechce mi pomóc.Za wszystkie rady bardzo dziękuję ! ;)

Offline red

• Średnio Pisze
Odp: nerwica lękowa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2017, 19:26:56 »
Witam , jestem nowa i serdecznie proszę o porady , przepisy ziołowe na nerwicę lękową z którą zmagam się od kilkunastu lat.Może znajdzie się osoba która to przeczyta i zechce mi pomóc.Za wszystkie rady bardzo dziękuję ! ;)

Polecam wyciagi alkoholowe z dziurawca, (nie tabletki)  u mnie znacząco poprawił samopoczucie po tygodniu stosowania. Miałem kiedys trudny okres w życiu i naprawdę mi pomógł. 8) Dobry też jest różeniec górski, ale chyba nie można go brać razem z dziurwacem, bo w jednej i drugiej roslince składniki są inhibitorami monoaminoksydazy co ma wpływ na poziom serotoniny w organizmie.  Podczas terapi zaleca się  unikać pokarmów bogatych w tyraminę (żółty ser, czekolada, śledzie, czerwone mięso i wino), mogą  zwiększać ciśnienie krwi w organizmie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2017, 19:43:32 wysłana przez red »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2017, 20:10:29 »
Dziurawiec raczej nie pomoże w nerwicy, a alkohol może pogłębić problem...

Zerknij na opis kokoryczy u Doktora: Kokorycz – Corydalis w fitoterapii

Dobrze działa medytacja, ale to głębszy temat...

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2017, 21:19:47 »
Dziurawiec raczej nie pomoże w nerwicy, a alkohol może pogłębić problem...

Zerknij na opis kokoryczy u Doktora: Kokorycz – Corydalis w fitoterapii

Dobrze działa medytacja, ale to głębszy temat...

Nie zgadzam sie z tobą, znam parę osób którym dziurawiec pomógł w nerwicy, a przyjmowany intrakt  rozcieńczony np w letniej herbacie 3x5ml dziennie nie wpłynął w żaden znaczący sposób na pogorszenie choroby, oczywiście mówię tu o przyjmowaniu wyłącznie dziurawca bez innych leków mogących wchodzic w interakcje. Inhibitory MAO stosowane są  w leczenie depresji z lękiem oraz depresji atypowej. Najlepszym lekarstwem na nerwice jest psychoterapia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2017, 00:30:33 wysłana przez red »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2017, 23:11:22 »
Nalewka z dziurawca jest w sprzedaży, olej byłby lepszy i bez promili, ale to by trzeba prosić po ludziach lub czekać do czerwca na kwiaty.

Czy rzeczywiste problemy, które spowodowały nerwicę zostały rozwiązane? Lub przynajmniej, czy już nie masz z nimi kontaktu?

Inne alternatywy uspokajające to jakiś wariant starego Cardiosanu lub Nervosanu.

Z rzeczy aptecznych: krople Mentowal.

Pozdrowienia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 07, 2017, 09:57:26 »
Dawniej mawiano, że zmartwienia leżą kamieniem na wątrobie.
Nowoczesne wyjaśnienia, to skurcze naczyń krwionośnych i złe ukrwienie narządów wewnętrznych. W związku z tym bierz wszystko, co wspomaga watrobę, trzustkę, jelita, probiotyki, domowe kiszonki, surowiznę.

Na ile możesz, to ruszaj się na świezym powietrzu.

Offline morana

• Nowy
  • *
  • Lettre à mon âme malade
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 15, 2017, 00:59:39 »
 Ludzie z nerwica, to  ludzie bardzo wrazliwi, wiele banalnych sytuacji powoduja u takich ludzi silne konflikty wewnetrzne, po czym czlowiek 'rozpada sie na kawalki', zaczyna czuc niepokoj, strach, przyspieszone bicie serca, dusznosci, skurcze brzucha biegunki itp...  i powstaje bledne kolo napedzajac strach, lek i panike.
Nie poradze zadnych ziol, ani lekarstw bo uwazam, ze to nie zalatwi problemu. Poradze natomiast nauke prawidlowego oddychania.  Podczas napadow paniczno-lekowych, skup sie na swoim wdechu i wydechu, a zauwazysz, ze intensywnosc Twoich negatywnych mysli zmaleje, dotlenisz komorki w organizmie, rozluznisz miesnie. Skupiajac sie na oddechu odwrocisz uwage od strachu. Moge tez poradzic, sluchania muzyki na wyciszenie i spokoj, za kazdym razem kiedy zaczynasz odczuwac lekki niepokoj, wluz sluchawki na uszy i wsluchuj sie w muzyke, albo posluchaj zasypiajac pozna pora. Pomysl o zmianie diety, odzywiaj sie zdrowo. Dobrym tez sposobem dla nerwicowcow jest zakup psa, ktorym trzeba sie opiekowac,trzeba codziennie wyprowadzac. Koncentrujac sie na zwierzeciu, nie bedziesz miala 'czasu' nakrecac sie, myslec o stachu. Niektore rasy psow potrafia wyczuc i sygnalizowac zblizajacy sie atak choroby, to moze byc bardzo pomocne.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 16, 2017, 11:19:20 »
Dobrym tez sposobem dla nerwicowcow jest zakup psa, ktorym trzeba sie opiekowac,trzeba codziennie wyprowadzac. Koncentrujac sie na zwierzeciu, nie bedziesz miala 'czasu' nakrecac sie, myslec o stachu. Niektore rasy psow potrafia wyczuc i sygnalizowac zblizajacy sie atak choroby, to moze byc bardzo pomocne.

Pod jednym warunkiem: że pies sam nie będzie zbytnio nerwowy, bo wtedy jeśli opiekun się będzie bać, to pies oczywiście też może być przestraszony i będą się nakręcać. Na dodatek, przestraszony pies może ze strachu sprawiać wrażenie, że jest agresywny.

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 16, 2017, 21:27:24 »

Bardzo sluszna uwaga. Zakup psa trzeba dokladnie przemyslec, trzeba dokladnie przejrzec liste ras o lagodnym temperamencie, potem wysyla sie takiego pieska na odpowiednie szkolenie .... osoba z nerwica lekowa, czy nawet z agorafobia, bedzie czuc sie bezpieczniej i bardziej komfortowo w towarzystwie czworonoznego opiekuna.

Dziekuje, i rowniez pozdrawiam :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 16, 2017, 22:12:33 »
Bo ja wiem... lepiej chyba szczenięta po znanej spokojnej i nielękliwej matce, rasa czy mieszanka ras obojętna.
No i by się jednak przydał ktoś, kto zwierzątku zapewni bezpieczeństwo.
Psy doskonale znają emocje opiekunów, samo szkolenie nie wystarczy. Chociaż... gdyby tak tą osobę nerwową podszkolić razem z psem ;-)

Mam po sąsiedzku nerwowych ludzi z dwoma nerwowymi pieskami. Psy się szarpią, ludzie szarpią psy - przykro patrzeć, a przecież widać, że wszyscy się starają. Całej rodzinie by się przydało szkolenie.

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2017, 13:34:52 »
Czesc Basia.
Bycie nerwowym, drazliwym, latwo wpadajacym w irytacje, nie znaczy, ze ktos  cierpi na nerwice. Nerwowosc, a zaburzenia lękowe to dwie rozne rzeczy. Nerwica lękowa krotko mowiac to, to ze czlowiek  miewa ataki paniki, podczas ktorych wystepuje dusznosc, przyspieszone bicie serca, omdlewanie, skursze zoladka, strach, ze podczas ataku nikogo nie bedzie w poblizu, i ze nikt nie udzieli pomocy, strach przed smiercia. Po czym nastepuje mechanizm blednego kola, czyli lęk przed lękiem, chory martwi sie na zapas, boi sie o nastepne ataki paniki.
Nie wydaje mi sie, ze ludzie z nerwica lękowa beda krzyczec i szarpac psemem - ci ludzie sa raczej lękliwi, strachliwi, wstydliwi, czesto zamknieci w sobie.

Pogodnego dnia.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 17, 2017, 20:06:40 »
Chyba masz rację...