Autor Wątek: Geranium uspokaja?  (Przeczytany 5336 razy)

Offline Henio

• Średnio Pisze
Geranium uspokaja?
« dnia: Lipiec 12, 2017, 18:10:10 »
Jak to jest z tym Geranium? Bo czegoś nie rozumiem. Właśnie czytam wszystkie prace Pana doktora Henryka Różańskiego i w jednej z nich http://www.rozanski.ch/fitoterapia1.htm pisał, że geranium uspokaja, a geranium jest przecież dodawane do przedtreningówek jak stymulant. Sam osobiście kiedyś spróbowałem geranium i mnie bardzo mocno pobudziło. Nota bene wcale mi się to dzikie pobudzenie nie podobało, bo i poziom lęku wzrósł, chaos w głowie, ciśnienie na maksa i w ogóle syf. Nie tylko mnie połudził, bo i sanepid na to położył łapę ( chyba dobrze zrobił, bo by ktoś wylewu dostał ) http://www.sfd.pl/Dlaczego_wycofano_GERANIUM_-t880637.html Czyli nie rozumiem. Geranium wg doktora Różańskiego uspokaja?, czy to chodzi o jakieś inne garanium? Chcę poznawać i zgłębiać wiedzę zielarską i muszę mieć stuprocentową pewność, że dobrze czytam. Nie wyobrażam sobie jakby ktoś przypisał geranium komuś z nadciśnieniem lub psychozą jako zioło uspakajające.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2017, 20:29:43 wysłana przez Henio »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Geranium uspokaja?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2017, 18:46:02 »
Legendarne "geranium"  występujące w odżywkach przedtreningowych nie miało nic wspólnego z rośliną. Było pochodną amfetaminy i zostało zakazane.

Offline Henio

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2017, 18:50:30 »
@ zielarz polski,
Dzięki za szybko odpowiedź. Czyli wszystko gra. Zanurzam się dalej w wiedzę Pana Doktora :)

Offline morana

• Nowy
  • *
  • Lettre à mon âme malade
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2017, 22:53:17 »
w domu mam rosline - geranium cytrynowe, zwane tez anginka, po zaparzeniu lisci i po wypiciu, natychmiast robie sie dziwnie spokojna, powooolna i przymulona...
po melisie nie mam takich efektow jak po geranium

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2017, 22:31:00 »
a można geranium przy karmieniu piersią?

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2017, 23:02:29 »
a można geranium przy karmieniu piersią?

Jest bardzo mało źródeł naukowych które opisują wpływ ziół na kobietę w okresie ciąży i laktacji. Najrozsądniej i najbezpieczniej jest stosować praktykę "skoro to nie jest powszechne, to się tego wystrzegać, chyba że nauka mówi inaczej".
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2017, 00:49:33 »
 Niestety, nie potrafie odpowiedziec na to pytanie. Geranium, znam z dawnych lat, pamietam, jak babcia kazala wachac podczas kataru lub wkladac do ucha przy zapaleniu ucha. To wszystko. Po dluzszym czasie odkrylam geranium z zupelnie innej strony, Co moge powiedziec, co zauwazylam? To, ze w Hiszpanii, liscie geranium sa jak najbardziej jadalne, wykorzystuja je w postaci naparow, dodaja rowniez do drzemow, do sosow, do ciast. Wytwarzane sa rowniez produkty kosmetyczne, masci i pasty do zebow. W Maroku dodaja przewaznie do roznych wypiekow, ciast, zaparzaja tez z dodatkiem zielonej herbaty.
Jakis czas temu pisalam z jedna starsza Pania z wyspy Reunion (nie wiem czy ta wyspa tak sie pisze po polsku?) - powiedziala, ze geranium od bardzo dawna stosuja jako rosline lecznicza w tradydycjach Reunion, Stosuja tam przy zapaleniu oka, na stany zapalne gardla, migdalki, przy dlawicy piersiowej (napary, wywary). Bardzo polecaja w walce z niepokojem, nerwowym wyczerpaniem. I podobno, zadnych przeciwskazan, ani skutow ubocznych nie odnotowano, znaczy, ze roslina jest bezpieczna.
Voilà, tyle wiem.... ale gdyby ktos mial jakies inne informacje, to chetnie poczytam.

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2017, 01:22:19 »
To jeszcze raz ja,

przed chwila znalazlam taka, oto informacje :

" W diecie karmiacej mamy piersia nalezy unikac geranium, mowi sie, ze roslina moze zmniejszyc poziom laktacji."

Nie moge nigdzie znalezc konkretniejszej informacji, przykro mi.

Offline vibana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 18, 2017, 12:11:47 »
jest to jedyny wątek na tem geranium z r 17 i mam pytanie, czy jako zioło działa tylko geranium "anginka", czy także inne geranium np zwykły ogrodowy bodziszek?

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 18, 2017, 12:40:24 »
 Jest jeszcze drugi watek na temat geranium, wiem bo przypadkiem tam trafilam i czytalam, ale nie wiem jak odszukac? Jestem tu nowa i kompletnie zielona^^

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2017, 13:20:16 »
U góry strony na pasku masz zakładkę "szukaj" - wejdź, wklep co szukasz - wyskoczą wyniki - gdzie słowo było użyte.

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2017, 13:24:22 »
Robilam tak, ale mi nic nie wyskakuje... byc moze, dlatego, ze w kompie nie mam polskiej czcionki z é,à,è i wyszukiwarka nie lapie hasla?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 18, 2017, 13:30:45 »
Wejdź jeszcze raz - wklep w okienku geranium (w tym nie ma polskich znaków) i kliknij szukaj

Offline morana

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 18, 2017, 13:41:27 »
Leonie, zrobilam, wbilam 'geranium' i wyskoczyl ten tu watek. Innych watkow nie widze.
 Albo ja slepa jestem, albo nie wiem co? Jestem pewna, ze jest jeszcze inny watek 5-6 stron, bylam tam i czytalam.   

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 18, 2017, 14:13:43 »
Wklep - geranium anginka rozyndla - wyskoczy tylko 1 wątek - więcej tylko na temat nia znalazłem.