Autor Wątek: Kasztanowiec i pokrzywa  (Przeczytany 1923 razy)

Offline Patrycja2603

• Nowy
  • *
Kasztanowiec i pokrzywa
« dnia: Lipiec 04, 2017, 20:10:38 »
Mam pytanie czy zastosowanie w celach pielęgnacyjnych olejowych wyciągów z kwiatów kasztanowca oraz z pokrzywy będzie się wzajemnie wykluczać? Bo jak wiadomo escyna zawarta w kwiatach kasztanowca pobudza przepływ krwi i przeciwdziała powstawania zakrzepow.  Natomiast pokrzywa działa przeciwkrwotoczno,  ale podobno również usprawnia przepływ krwi. Czy łączenie ich razem mocno się wyklucza?  Czy może działałoby  tak, ze ich połączenie z jednej strony usprawnia przepływ krwi a z drugiej zapobiega uszkodzeniu  naczyń krwionośnych? Czy wręcz przeciwnie ich połączenie może być szkodliwe dla osób z "słabym" przeplywie krwi.   Z góry dziękuję za wszelkie rady i opinie  :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Kasztanowiec i pokrzywa
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2017, 20:35:26 »
Nie martw się, one działają w inny sposób, nie powinny się wzajemnie wykluczać. Zupełnie inna sprawa, co przejdzie do wyciągów olejowych i co się w związku z tym wchłonie do skóry - tego do końca nie wiem.

Ale, jeśli są problemy z krążeniem i stanem naczyń krwionośnych, to oznacza problem dla organizmu, nie tylko dla włosów, i bez ziół do picia za daleko się nie dojdzie.
Proponuję się zainteresować rozkwitającą gryką, młodymi listkami jabłoni i poczytać o dawnym Rutisolu.
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=799.msg7953#msg7953

Poza tym trzeba suplementować pełny alfabet i całą numerację witamin lub rozszerzyć dietę tak, by solidnie pouzupełniać braki.
Do rozważenia: parzone drożdże i inne grzyby, pełne ziarna zbóź, zielone, świeże zboża, porządne jajka i nabiał prosto z gospodarstwa, porządne różne oleje. No i oczywiście cała letnia surowizna.

Pozdrowienia :-)

Offline Patrycja2603

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2017, 20:50:19 »
Oo dziękuję.  Bo chciałam zrobić krem natłuszczające a w zanadrzu mam owe maceraty to pomyślałam,  ze będzie dobra opcja i dla natłuszczenia skóry i zarazem dla wzmocnienia żył i przepływu krwi.  Jednakże teraz mam wątpliwości co do działania tego połączenia  ???

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2017, 22:45:38 »
Po prostu spróbuj i pamiętaj o masażu dla ukrwienia.
To przecież są tradycyjne środki - kasztan na skórę, a pokrzywa na włosy.
Zioła nie są sumą składników a mieszanka nie jest sumą dwóch grup składników.
Nie martw się na zapas.

Pozdrowienia :-)