Autor Wątek: zioła na zatrucie alkoholowe  (Przeczytany 10750 razy)

Offline mięta

• Nowy
  • *
zioła na zatrucie alkoholowe
« dnia: Kwiecień 04, 2010, 20:46:35 »
Chce poruszyć problem ,z którym każdy z nas się boryka w okresie świątecznym i nie tylko .Wypija się z przyjemnością lampkę wina ,lub innego napoju  akoholowego i niestety następnego dnia już nie jest tak przyjemnie.Właśnie dowiedziałam się z lektury że głównym sprawcą kaca jest najprawdopodobniej aldehyd octowy.Teoretycznie można przyśpieszyć proces trzeżwienia, zwiększając ilość ADH.Może ktoś zna skuteczny sposób na tą dolegliwość?

Offline bapona

• Średnio Pisze
Odp: zioła na zatrucie alkoholowe
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2010, 18:09:33 »
Czytając ostatnio nt działania ziół szwedzkich (przepis wg Marii Treben), znalazłam taki zapis:
"Zażycie dwóch łyżek nalewki pomaga pijanemu wytrzeźwieć".
Nie próbowałam :). Może pomoże...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2010, 18:42:41 »
Mądrzy ludzie mówią dużo dobrego o soku z kwaśnych ogórków i kwaśnym mleku.
Nie wiem, na ile obecnie dostępne w handlu zakwaszone produkty mączno - białkowe odpowiadają definicji mleka, ale można spróbować :-)

A poza tym, (jestem abstynentką, czyli osobą nieuprawnioną do osądu) to można nie pić. Wiem po sobie - łatwiej jest po prostu nie pić, niż próbować ograniczać picie, kiedy się już zaczęło.
Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2010, 20:42:17 »
Achmedow:
Na Rusi uważano, że w przypadku ostrego alkoholowego zapicia, otrzeźwienie przynosi wodny wywar z dziurawca.

Zapobiega kacowi picie po zażyciu naparu i odwaru z pigwy.

Offline mięta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2010, 19:20:28 »
Chodzi mi o to że jeden może wypić więcej, drugi po lampce wina choruje.Bardzo lubię smakować dobry trunek, zwłaszcza gdy zrobię go sama.Pigwówka pita w dobrym towarzystwie
to przyjemność .Ale jeśli komuś trzeba pomóc bo ma kaca to ja parzę herbatkę z kocanki.
Dzięki za porady.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2010, 22:28:54 »
Zupełnie logiczne - kocanka remontuje wątrobę.

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2010, 21:55:51 »
Przeglądam sobie wątki na forum i widzę, że umknął mi jeden szczegół - jeden z największych
problemów "luckości", a tylko sześć wypowiedzi...  ::) ::) ::). Dorzućmy zatem i my swoje trzy
grosze, aby opłacić orkę na ugorze niewiedzy i rozjaśnić mroki poranka the day after...
Znałem gentlemana, który na dzień dobry stosował kwas bursztynowy w tabletkach 400 bądż
500 mg prod. rosyjskiej (jantarnaja kisłota - ichnia nazwa). To, co można kupić w naszych
aptekach np. środek o nazwie 2KC czy jakoś tak, zawiera 100 mg kwasu bursztynowego. Na-
leży dodać, iż gentleman ów był niczym Leon- Zawodowiec w dyscyplinie, której nazwę skrzęt-
nie pomijamy ze względu na młode pokolenie forumowiczów i środek 2KC czy jakoś tak, omi-
jał szerokim łukiem jako skuteczny w przedziale wiekowym do lat 7. I żeby było wszystko jas-
ne - cytowałem tu jego opinię...
Inny pomysł, też wypróbowany to wsypać zawartość 2 kapsułek mleczka pszczelego liofilizo-
wanego pod język i zamilknąć na 15 minut...Myślę, że to ostatnie nie będzie trudne...Miałem
na myśli oczywiście milczenie...  8). Pozdrawiam, życzę zdrowia...

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 05, 2010, 17:28:05 »
Przeglądając Postępy Fitoterapii w celu udzielenia Śpiochowi wytycznych na nową drogę życia,
znalazłem w PF nr 4/2009 artykuł, który zainteresuje niewątpliwie wszystkie Wysokie Strony.
Temat: Możliwości zastosowania produktów pszczelich i roślin zielarskich w zatruciu alkoholem
etylowym. Autorzy: Bogdan Kędzia i Elżbieta Hołderna-Kędzia. Przyjemnej lektury życzę...

Offline Global

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2010, 10:15:38 »
Na wywołanie alkoholowstrętu dobry jest kopytnik. Tylko nie wiem jak z dawkowaniem, bo kopytnika nie należy przedawkowywać, bo efekt będzie... jak po nadmiernym spożyciu alkoholu, czyli "zwrotny"  :) Sam się przekonałem o zniechęcającym działaniu tego ziółka - po zażyciu dwóch tabletek Azariny mogłem zapomnieć o piwie. Nawet sam wygląd "pienistego" wywoływał niechęć.
U Doktora można poczytać o kopytniku: http://rozanski.li/?p=1369
« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2010, 10:19:39 wysłana przez Global »

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2010, 16:33:53 »
Global, Kolego, aż tak daleko w tym wątku bym się nie posuwał  :o. Ja rozumiem, że Dzień Po...
przynosić może różne doznania natury psychofizycznej, ale żeby od razu Wstręt  ::) :o ???
i kopytnik ?! Może spróbujmy Global łagodniej na początek... Kudzu ?

Offline Elured

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 15, 2010, 23:03:27 »
Zetknąłem się gdzieś z tym (nie wiem na ile są to potwierdzone informacje), że na upojenie alkoholowe pomóc może napar z ziela glistnika połączony z kwiatem czarnego bzu. Nie próbowałem, czy działa, ale może ktoś mógłby się do tego ustosunkować i wypowiedzieć się na ten temat? :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 17, 2010, 18:46:24 »
Zaszkodzić to nie może - jedno jest żółciopędne i chroni wątrobę, drugie jest moczopędne.
A jak spowoduje wymioty, to też na zdrowie wyjdzie ;-)

Offline Elured

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2010, 22:00:06 »
Zaprawdę dyplomatyczna to odpowiedź ;)