Autor Wątek: komonica  (Przeczytany 4580 razy)

leśna polanka

• Gość
komonica
« dnia: Czerwca 27, 2017, 18:26:42 »
http://rozanski.li/2537/kwiat-komonicy-flos-loti-jako-zrdlo-flawonoidw-i-sedativum/

Raczej zapomniana w ziołolecznictwie roślina. Na forum niewiele o niej jest, a warto używać.
Jako że ostatnimi czasy dość często spotykam ludzi, którzy mają problemy z oczami, to bardziej zwracam uwagę na zioła ku temu pomocne.
Również stany nerwicowe i bezsenność to dzisiejsza plaga. Czasem już nie wiadomo co polecić komuś na te sprawy - chce leczyć się tylko ziołami, głóg i kozłka już używał w lekach aptecznych i mówi, że słabo na niego działają, rumianek - nie, bo to słabe, na jelita dla dzieci lub inne tego typu wypowiedzi.
Dlaczego by nie spróbować komonicy. Dla kobiet w okresie przekwitania również jak znalazł.

Ja na pewno spróbuję, bo znalazłam solidną dziką łączkę nad zalewem.

Offline ewawiszniewska

• Mało Pisze
  • **
Odp: komonica
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 28, 2017, 19:37:32 »
Dziękuję za przypomnienie . Wiedziałam że jeszcze czegoś mi brak do szczęścia w tegorocznych zbiorach.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2017, 11:00:29 »
Doktor polecał komonicę w maści na różne zmiany skórne, w tym atopowe. Sam nie testowałem ale myślę, że może być nie gorsza od wyki która jest kapitalnym ziołem na skórę (zwłaszcza w kąpieli).
Różnice, głupcze!

Offline raflezja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Września 04, 2017, 21:15:25 »
A jak odróżnić komonicę od lucerny? Dla mnie są takie same, a zależy mi właśnie na komonicy. 

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2017, 22:07:57 »
Raflezja, no coś Ty! komonica i lucerna akurat sporo się różnią. Komonica  ma takie delikatne kwiatostany, kwiatki jakby lekko rozproszone po czubku rośliny i się trzepoczą przy wietrze :-) natomiast lucerna ma kwiat chm ... podobny do koniczyny, taki zbity.

Zobacz zdjęcia w necie i porównaj, powiedziała bym że większym problemem jest odróżnić komonice od groszku ale groszek ma wąsy a komonica nie :-)

Offline raflezja

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2017, 22:21:14 »
Ale np. lucerna sierpowata czy chmielowa wygląda identycznie. Właśnie siedzę w internecie i sprawdzam i już sama nie wiem co nazbierałam.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Września 06, 2017, 10:33:20 »
Komonica ma znacznie większe kwiaty, niż lucerna, kwiatostan jest w zasadzie płasko-kulisty, strąki są czarne, prawie jak igły i układają się w gwiazdy. Lucerna ma kwiatostan bardziej wydłużony, mniejszy, niż komonicy.
Komonica ma kwiaty wyłącznie żółte, lucerna ma całą gamę od żółtych przez niebieskie do brązowych.
Lucerna potrafi pociągnąć pędy nawet i na metr od korzeni, komonica jest bardziej skupiona.

Pozdrowienia :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 28, 2018, 22:46:11 »
Nazbierałe ostatnio komonicy, już pomieszałem pod jedną mieszankę i odkryłem że nie wiem czy to nie był jednak groszek żółty zamiast komonicy. Zostawić czy wywalić, jak jest z groszkiem niby krewniak z komonicą, ale jak z właściwościami?

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 29, 2018, 10:55:25 »
Nie wiem, czy coś pomogę, ale moja Babcia mieszała groch żółty (górną część ziela), kwiatostany głogu i chmiel na kołatania serca w menopauzie.
Innych zastosowań niestety nie znam.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 29, 2018, 11:37:31 »
Koniec końców to tylko jeden składnik. Ciekawa mieszanka, w sumie wskazywałby na komonicopodobny profil grochu. Jak coś ciekawego mi z tego wyniknie to dam znać. Dzięki :-)

Pozdrawiam,
A.
:-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 29, 2018, 14:27:47 »
Jeśli odrzucałeś strąki, to się nic nie powinno stać. Komonica ma kwiaty drobniejsze niż groszek, ale w zwartych kwiatostanach, groszek ma kwiaty zdecydowanie pojedyncze i czepne wąsy

Pozdrowienia :-)