Autor Wątek: Picie głogu a branie tabletek na nadcisnienie  (Przeczytany 7807 razy)

Offline Marcel

• Nowy
  • *
Picie głogu a branie tabletek na nadcisnienie
« dnia: Czerwca 24, 2017, 13:24:47 »
Witam. Od 2 lat biorę lek Lacipil 2 mg na nadciśnienie. Ostatnio znowu wieczorem pojawia się wyższe ciśnienie. Chce spróbować  rano brać lek, a wieczorem chce pic napar z głogu, ktory ponoć obniża ciśnienie. Mam pytanie. czy ktoś się zna i wie czy można pic zioła biorąc lek na nadciśnienie. Bo nie chce brać większej dawki leku.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
Odp: Picie głogu a branie tabletek na nadcisnienie
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2017, 09:23:35 »
Przy opisie głosu dr Różański nie pisze o interakcjach z lekami więc nie powinno być problemu.
Kiedy włączyłam M. zioła na nadciśnienie przyjmował je wg wskazań Doktora tzn w dawkach i czasokresie podanym przy opisywanym ziółku.
Gdy zioła zadziałały uległa zmniejszeniu dawka leku na nadciśnienie.

Pamiętaj, że żadnego leku nie wolno odstawić tylko zmniejszamy dawkę.
Dzisiaj M. nie bierze już syntetycznych leków na nadciśnienie.
Tyle, że problem nadciśnienia jest szerszy i nie ogranicza się do wysokiego wyniku pomiaru ciśnienia krwi. Poczytaj na forum
Pozdrawiam

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2017, 00:38:53 »
Przy opisie głosu dr Różański nie pisze o interakcjach z lekami więc nie powinno być problemu.

To, że doktor Różański nie pisze, to nie znaczy że nie istnieją. Proszę czytać więcej publikacji innych autorów, najlepiej aktualnych.

Istnieje interakcja głogu z lekami na nadciśnienie.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2017, 08:47:50 »
To, że doktor Różański nie pisze, to nie znaczy że nie istnieją. Proszę czytać więcej publikacji innych autorów, najlepiej aktualnych.

Chętnie o tym poczytamy. Pewnie jesteś w stanie podać źródło do tego tekstu.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2017, 12:15:51 »
Proszę czytać więcej publikacji innych autorów, najlepiej aktualnych.

hmmm... nieskromnie się przyznam, że czytuję aktualnym autorów (jak rozumiem wg Ciebie Doktor należy do nieaktualnych) i szczerze przyznam, że nie kojarzę artykułów  interakcjach kwiatu głogu z lekami na nadciśnienie. Na ogół podaje się surowiec jako bezpieczny. Jeśli jesteś  w posiadaniu materiałów mówiących inaczej - zarzucaj obowiązkowo na forum.

W swoim czasie pojawiały się spekulacje, że działanie głogu "przypominające" działanie napartnicy, może mieć negatywny wpływ na farmakokinetykę alkaloidów naparstnicy.
Ale przeprowadzone badania na interakcję digoksyny i preparatów z głogu (a monitorowano m.in. pracę serca i ciśnienie krwi) nie wykazały wpływu surowca na parametry farmakokinetyczne digoksyny, w tym średnie czasy wchłaniania czy czas wystąpienia maksymalnego stężenia leku.

Więc jeśli takie artykuły posiadasz, to wrzucaj koniecznie, bo jak pisałem, surowiec traktowany jest jako bezpieczny.

Oczywiście absolutnie nie zwalnia to nikogo z powiadomienia lekarza o wprowadzeniu preparatów z głogu do terapii.
No i trzeba brać pod uwagę, że nalewki (ze względu na obecność alkoholu i gównie z tego powodu) mogą już jakieś interakcje wywołać.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 26, 2017, 23:41:58 »
Nie napisałem że to negatywna interakcja. Nie każda interakcja jest antagonistyczna.
Br J Gen Pract, 2006, 56, 437
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2017, 08:41:21 »
Ale w tym badaniu jest wniosek:
" No herb-drug interaction was found and minor health complaints were reduced from baseline in both groups."
Czyli wynika - jak na mój kulawy angielski -  że nie znaleziono interakcji.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2017, 09:32:55 »
Opracowanie te wziąłem z innej książki o interakcjach zioła-leki, napisanej później od daty tych badań, przez co dane były nieco dokładniejsze. Istnieje bardzo mały efekt synergistyczny, oscylujący ciut ponad błąd statystyczny

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2017, 09:58:01 »
Jaki? Zwiększenie/zmniejszenie obniżenia poziomu cukru?
Bo jeśli wystąpiło obniżenie ciśnienia w stosunku do grupy placebo, to raczej oczywiste.

Czytałem kiedyś raport FDA o bezpieczeństwie stosowania głogu (niestety nie podawali owocu czy kwiatu) i były tam zastrzeżenia raczej natury przypuszczającej, na zasadzie:
(własna interpretacja)

Głóg może zwiększać skuteczność beta-blokerów, bowiem podobnie jak te leki  obniża ciśnienie krwi.

Głóg może zwiększyć siłę działania blokerów kanałów wapniowych w kierunku obniżenia ciśnienia krwi.

Itd., itd.

Pamiętam, że wyraźnie wskazywali na osłabienie działania preparatów na potencje dla mężczyzn, co spowodowane było rzecz jasna obniżeniem ciśnienia w wyniku przyjmowania preparatów z głogu.

Offline Henryk Rozanski

• Administrator
  • Mało Pisze
    • Medycyna dawna i współczesna
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 27, 2017, 16:03:14 »
Miał Pan Vereinigten nie pisać na tym Forum, proszę się nie udzielać tutaj i założyć własne forum - uprawiając tam nowoczesne i aktualne "zielarstwo" i pisząc info "typu jabłka wchodzą w interakcje z lekami"...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 05, 2017, 23:57:56 »
Marcel, ja sobie popatrzyłam na Twoje wiadomości i widzę, że masz dużo problemów na raz, ale je rozstrzeliaś w różnych wątkach. Wiem, że trochę to ma sens, o tyle, że nadciśnieniem nie zajmuje się człowiek od Twojej astmy, a szkoda.

Jeśli chodzi o interakcje leków i ziół, to raczej nas przeceniasz.
Tutaj tylko kilka osób, z Adminem i jego ostatnio ulubionym oponentem - Vereingtenem na czele mają dostęp do w miarę aktualnych wyników badań tego typu. Ale, w praktycznie każdej większej miejscowości znajduje się apteka i tam mają, a przynajmniej powinni mieć dostęp do informacji na temat znanych interakcji między różnymi lekami, zdecydowanie lepszy i aktualniejszy, niż większość z nas. Akurat głóg jest nieźle przebadany, więc wiadomości są.

Z dyskusji nam wyszło, że głóg będzie wzmacniał działanie leków, a to będzie oznaczać, że trzeba z czuciem ustalić właściwą dawkę leku lub głogu, by nie wpaść w niedociśnienie. Procedurę ustalania dawki omów z lekarzem, bo jak wiemy, masz dość problemów i zdalne rady rostrzelane w kilku wątkach mogą nie uwzględniać wszystkiego.

Możliwe, że z czasem odstawisz leki i zostaniesz na ziołach. Często się zdarza, że rozsądne włączenie ziół powoduje, że leki chemiczne zaczynają nareszcie działać zgodnie z opisem.

Ale - porozmawiaj w aptece i porozmawiaj z lekarzem. Potem napisz, czego się dowiedziałaś.

A tak na marginesie męskich wzmacniaczy, to wbrew pozorom głóg do nich też należy, bo ogólnie poprawia ukrwienie narządów.

Pozdrowienia :-)

Offline Marcel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 09, 2017, 12:39:17 »
Witam
Dziękuję za Wasze rady,  Basiu, to, że na innym watku pisalam o astmie, to nic zlego. Przeciez mozna miec astmę i nadcisnienie. A  poza tym o astmie pisalam 2 lata temu a o nadcisnieniu tydzien temu, i jak mialam o astmie pisac w watku o chorobach krążenia ? Przeciez musialam napisac w innym watku. Nie widze zwiazku z tym co piszesz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 09, 2017, 19:24:13 »
Oczywiście, to nic złego, by mieć astmę i nadciśnienie.
Jednak ja mam słabą wyobraźnię i wydaje mi się, że bez porządku z astmą ciśnienia krwi się nie ureguluje - to idzie zwykle niestety w parze, dlatego przymarudziłam, że nie przypomniałaś o astmie.
Przepraszam, jeśli uraziłam

Jeszcze inna sprawa, to podział forum na działy.
Kiedyś była tylko fitoterapia, potem Paweł się napracował by to szczegółowo podzielić. Wielu osobom to się bardzo podobało, chyba nawet większości, ja byłam sceptyczna, bo są ludzie z bogatymi zestawami problemów, jak na przykład Ty. Ja potem ten podział nieco dostosowałam do mojego gustu, ale on został w zasadzie w formie zaproponowanej przez Pawła.

Pozdrowienia :-)