Nie tylko z olejem sojowym jest źle. Z pozostałymi olejami też (nota bene, gdyby nawet olej sojowy był nie GMO, to i tak jest dla człowieka niezdrowy i nie powinien być stosowany, ale to inny temat).
Wracając do olejów i tłuszczów, swojego czasu bardzo zgłębiałam ten temat. Pozwolę sobie przekleić swój post z forum raka prostaty.
Kilka prawd na temat przetworzonych tłuszczów i olejów
Żródło:"Pożegnaj się z chorobami" autor:Raymond Francis,Kester Cotton (obaj są biochemikami)
"Obecnie w społeczeństwach zachodnich panuje mylne przekonanie, że zdrowie zapewnia dieta niskocholesterolowa, niskotłuszczowa lub beztłuszczowa. Tymczasem potrzebujemy tłuszczów i olejów, ale tylko tych odpowiednich, nie zaś przetworzonych, w które obfituje nasza dieta.Mimo powszechnej obsesji na punkcie tłuszczów i olejów oraz związanych z nimi obaw, odgrywają one niezwykle istotną rolę w zdrowym sposobie odżywiania.
Każdą z miliardów komórek ludzkiego ciała otacza przepuszczalna błona, której głównym budulcem są tłuszcze i oleje. Błony spełniają istotną funkcję, ponieważ przez nie przechodzą wszystkie potrzebne komórkom substancje odżywcze oraz toksyny, które trzeba usunąć.Jeżeli spożywasz właściwe rodzaje tłuszczów i olejów, to twoje błony komórkowe sprawnie regulują przepuszczanie cząsteczek.Natomiast pod wpływem nieodpowiednich tłuszczów i olejów błony komórkowe zwracają się przeciwko tobie.Kiedy nie działają one prawidłowo, komórki stają się niewydolne, co może objawić się każdą możliwą chorobą.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to termin określajacy "właściwe rodzaje" tłuszczów i olejów. Są one niezbędne, ponieważ organizm ich potrzebuje, ale nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć, w związku z czym trzeba je dostarczyć z pożywieniem.Cząsteczki nienasyconych kwasów tłuszczowych mają specyficzny kształt, który decyduje o sposobie, w jaki uczestniczą one przy tworzeniu błon komórkowych.Można wyobrazić je sobie jako idealnie pasujące do siebie cegiełki, z których powstają ściany komórek. Do opisania takiego naturalnego, zdrowego kształtu cząsteczek niezbędnych kwasów tłuszczowych chemicy używają określenia "izomery cis kwasów tłuszczowych".
Podczas ogrzewania olejów do temperatury powyżej 200 stopni (tak jak w przypadku większości olejów z supermarketów) cząsteczki kwasów tłuszczowych cis zmieniają kształt i powstają z nich toksyczne tłuszcze trans, których kształt uniemożliwia budowę sprawnych błon komórkowych. Te nieodpowiednio uformowane "cegiełki" tworzą nieszczelne ściany. Błony komórkowe powstałe z kwasów trans "przeciekają" (substancje w komórce mogą wydostawać się na zewnątrz i odwrotnie) oraz sa kruche - zamiast elastyczności balonika mają właściwości skorupki jajka. Jeśli komórki w twoim ciele staj?ą się przepuszczalne i kruche, zaczynasz mieć problemy zdrowotne.
Sposób przetwarzania olejów powoduje, że kwasy tłuszczowe trans (oraz inne toksyny) są obecne niemal w każdym rodzaju oleju dostępnym w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością, między innymi w oleju rzepaklowym, kukurydzianym, krokoszowym, słonecznikowym, z nasion bawełny, sojowym oraz w produktach zawierajacych tłuszcze nasycone, na przykład w margarynie i tłuszczach roślinnych do pieczenia. Zauważ , jak dużo produktów ma w składzie owe toksyczne oleje:dressingi do sałatek, płatki śniadaniowe, krakersy, czekolada, cukierki, chipsy ziemnaczane i produkty smażone, na przykład frytki.
Co możemy zrobić? Spożywać niezbędne (właściwe) tłuszcze i unikać tłuszczów utwardzonych i innych (szkodliwych) tłuszczów trans.
Kolejna dawka chemii niezbędna dla zdrowia to dwa najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (kwas tłuszczowy omega-6 oraz kwas alfa-linolenowy (kwas tłuszczowy omega 3). Jeżeli pragniesz cieszyć się dobrym zdrowiem, dostarczaj organizmowi tych kwasów tłuszczowych w odpowiednich ilościach i proporcjach.Ze statystyk wynika, że 60 % naszej populacji spożywa zbyt dużo kwasów tłuszczowych omega-6, natomiast ok. 95 % - za mało kwasów tłuszczowych omega-3. Ów brak równowagi działa chorobotwórczo. Unikaj przetworzonych olejów z supermarketów i produktów spożywczych z takimi olejami, gdyż dodatkowo zburzają one równowagę.Ponadto włącz do diety suplementy zdrowych olejów, które zawierają właściwe proporcje kwasów tłuszczowych.
Pionierzy badań medycznych leczą wiele przewlekłych schorzeń (takich jak ; depresja, choroby serca czy nowotwory), podając pacjentom odpowiednie rodzaje tłuszczów i olejów.Jednak większość ludzi nie zdaje sobie sprawy ze szkodliwego i chorobotwórczego wpływu złych tłuszczów i olejów na błony komórkowe i zapewne dlatego nie domagają się upowszechnienia korzystnych dla zdrowia ich zamienników.
Podobnie jak w przypadku wielu współczesnych produktów żywnościowych, stworzyliśmy technologie zorientowane na szybką produkcję olbrzymich ilości jak najtrwalszych olejów z wykorzystaniem jak najmniejszej ilości surowców (nasion, fasoli, ziaren). Siłami napędowymi całego procesu sa czas i pieniądz, ale nie zdrowe odżywianie. W dzisiejszych czasach oleje uzyskuje się przy użyciu ogromnych pras o dużych mocach, które generują wysokie temperatury. Połączenie ciepła i tlenu powoduje utlenianie olejów, przez co jełczeją i stają się toksyczne. A jednak takie produkty mogą nadal być określane mianem "tłoczonych na zimno", ponieważ podczas tłoczenia nie oddziaływano na nie wysokimi temperaturami. Ciepło jest jedynie niezamierzonym skutkiem ubocznym procesu ekstrakcji przy wysokim ciśnieniu. Właśnie dlatego określenie "tłoczone na zim,no" jest samo w sobie pozbawione sensu i nieprzydatne przy wyborze tego, co należy jeść, a czego lepiej unikać" Do uzyskania oleju używa się agresywnych rozpuszczalników, których resztki w nich zostają.Substancje te niszczą również składniki odżywcze zawarte w oleju. Ponadto przetworzone oleje są z reguły klarowane i dezodoryzowane, czego efektem jest utrata kolejnych substancji odżywczych i powstawanie toksyn.Aby wprowadzić do swojej diety zdrowe oleje, spożywaj wysokiej jakości oliwę z oliwek i olej lniany.Dobroczynne kwasy tłuszczowe można znaleźć również w ekologicznych, świeżych, nieprzetworzonych produktach w naturalnej postaci, takich jak surowe nasiona i pestki, orzechy i awokado.Źródłem dobrych kwasów tłuszczowych są też wysokiej jakości jaja, mięso i ryby.Pamiętaj jednak, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo się psują. Dostępne obecnie produkty nie dostarczają właściwych tłuszczów i olejów. Dlatego, aby uniknąć przewlekłych chorób i spowolnić procesy starzenia się, nalezy koniecznie uzupełnia ć dietę niezbędnymi kwasami tłuszczowymi.
Pozbądź się przetworzonych olejów i tłuszczów, zwłaszcza utwardzonych, bądź częściowo utwardzonych oraz produktów na ich bazie. Jako zamienników używaj przede wszystkim wysokiej jakości oliwy z oliwek, masła ekologicznego i oleju lnianego
*Autor jest przeciwnikiem używania mleka i jego przetworów. Dopuszcza do użycia tylko ekologiczne masło. Powody, dla których odradza mleka opisałam w jednym z wcześniejszych postów.