Autor Wątek: jak uregulować ciśnienie krwi ?  (Przeczytany 4783 razy)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
jak uregulować ciśnienie krwi ?
« dnia: Czerwca 01, 2017, 11:29:35 »
Mężczyzna lat 60 leczony od wielu lat na arytmię. Zażywa biosotal, aspiryn cardio, magnez, potas. Pod stałą kontrolą dobrego lekarza. Ostatni incydent przyśpieszonego bicia serca, wymagający leczenia szpitalnego miał miejsce ok 2 lata temu. Drobniejsze incydenty udaje się opanować w domu. Ten człowiek często bywa rozkojarzony, nadmiernie pobudzony albo wręcz przeciwnie bez siły do działania. Zdarzają mu się problemy z zasypianiem. Przesypia średnio 6 godzin w nocy, rzadko udaje mu się dłużej spać w nocy, za to w dzień bywa senny. Jest szczupły mimo, że ma wilczy apetyt. Odżywia się może nie idealnie ale całkiem nieźle, bez tzw fujskiego żarcia z budek, kartoników, pudełek itp, je głównie jedzenie przyrządzane w domu z podstawowych produktów lokalnych, sezonowych + przetwory domowe. Unika cukru, wieprzowiny, wędlin sklepowych, napojów. Alkoholu nie pije - jeśli jet okazja to 1/2 kieliszka wina, kawy nie pije, papierosów nie pali. Ruchu mu nie brakuje na przydomowej działce i w lecie i w zimie. Generalnie ma ciśnienie krwi poniżej 110/80 jednak jeśli spadnie poniżej 100 np 90/60 jest słaby, senny, nogi jak z waty, odczuwa mrowienie na karku.
Poradźcie, proszę,  jak wesprzeć to liche ciśnienie nie wchodząc w kolizję z leczeniem farmakologicznym ?

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
Odp: jak uregulować ciśnienie krwi ?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2017, 16:27:05 »
Najprostsza rzecz, która mi przychodzi do głowy, to czy Pan nawadnia się regularnie oraz ile soli (chlorku sodu) na codzień używa?
Jaki ma poziom elektrolitów? Czy rzeczywiście jest wskazanie do zażywania potasu?

Potas obniża ciśnienie krwi, a sód je podnosi. Może proporcje ma zachwiane lub zdarza się to okresowo?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2017, 09:06:18 »
Ten pan to mój mąż :-)
Lekarz utrzymuje, że przy leczeniu serca suplementacja potasem i magnezem jest niezbędna. Okresowe badania w tym potasu, magnezu pokazują wyniki w normie. No,  muszę sprawdzić czy był badany poziom sodu.
Z tym sodem to może być dobry trop. W domu soli używa się oględnie z naciskiem na jej ograniczenia bo ja mam nadciśnienie i teściowa też.  A że ograniczenie spożywanej soli widać na wynikach to przekonałam się na sobie.

W ostatnich dniach to niskie ciśnienie daje mu się szczególnie we znaki a jest ciepło, pracuje sporo na działce, więc się poci to i sodu ubywa. O wypijaniu sporej porcji płynu staramy się pamiętać.

I jeszcze przypomniała mi się jedna rzecz. Mój tata pracował w elektrociepłowni, tam w w porze letniej do picia pracownikom dawano słoną wodę mineralną, chyba celestynka się nazywała - uzdrowisko Ciechocinek butelkuje słoną wodę mineralną.

Dziękuje bardzo za odpowiedź.

Offline Daenerys

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2017, 10:11:31 »
Co mi przychodzi do głowy tak na szybko, wino jemiołowe i nalewka konwaliowa  dobrze tonizują pracę serca. Ja osobiście mam niskie ciśnienie i jemioła działa na mnie rewelacyjnie.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 02, 2017, 10:40:39 »
Ciekawe rzeczy piszesz. Jemioła zawsze była kojarzona z hipotensyjnym działaniem  ???
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Daenerys

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 02, 2017, 11:12:20 »
Ciekawe rzeczy piszesz. Jemioła zawsze była kojarzona z hipotensyjnym działaniem  ???

Natknęłam się już jakiś czas temu na taką informację i w tym roku zrobiłam wino jemiołowe i na mnie działa b. dobrze.
Basia pisała tak:
"Maria Treben poleca picie maceratu z jemioły - ona uważa, że jemioła tonizuje serce: podwyższa zbyt niskie ciśnienie, obniża zbyt wysokie. Warto spróbować, bo przy okazji napewno podreguluje trawienie i poprawi stan naczyń krwionośnych."
w tym wątku: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=542.0

I jeszcze mi się przypomniało, rozmaryn do picia jako napar - podnosi niskie ciśnienie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2017, 11:14:48 wysłana przez Daenerys »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2017, 11:19:09 »
Facet leczony od wielu lat na arytmię - moja mama w tym wieku tak miała, mało ze szpitala nogami do przodu nie wyszła, jak jej dobierali leki, żeby jednocześnie nie niszczyły oczu. Po wyjściu diagnoza - " taka już pani uroda - inaczej nie będzie" - mylna diagnoza - po roku z powrotem była na chodzie. Pomogła omega-3 - 5-6 kapsułek dziennie. Efekt był widoczny po paru tygodniach, po miesiącu - wróciła do normalności, po roku zostały odstawione leki na arytmię i do końca już arytmii nie miała.
Potas, magnez - analiza pewnie robiona w osoczu - jeśli tak to nie jest miarodajne - oba w większości są ulokowane wewnątrz komórek organizmu i taka analiza nie odzwierciedla rzeczywistego ich poziomu. Ogólnie zapotrzebowanie dobowe określa się na 1,5g sodu, 4,7gpotasu i 0,4g magnezu - to są duże ilości. W naszej diecie pewnie tylko sodu mamy (możemy mieć) w nadmiarze. Ponieważ sód jest w większości w płynach w organizmie - zwiększając sobie jego podaż możemy zwiększyć sobie objętość płynów w organizmie - lepiej wypełnić układ krwionośny i w ten sposób zwiększy się ciśnienie. Sama woda da odwrotny skutek - wypłucze się sód i objętość płynów się zmniejsza - organizm reguluje stężenie sodu w płynach - jak zaczyna ubywać go ze krwi równolegle zrzuca też wodę, żeby to stężenie utrzymać na stałym poziomie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 04, 2017, 20:13:36 »
W wątku o pasożytach przewinął się temat trzmieliny i wspomnień z Międzyborowa
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1712.msg20621#msg20621

Surowiec jest do zbioru teraz.
Warto spróbować.

Z rzeczy do odstawienia, moim zdaniem, aspiryna jest na czele - można by ją zastąpić innymi surowcami salicylowymi.

Pozdrowienia :-)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 04, 2017, 20:24:38 »
Ostatnio byłem na konferencji Labofarmu, gdzie poruszano temat kory wierzby. Zresztą Labofarm sprzedaje ją w tabletkach (Salicortex, 330 mg kory wierzby). Zasadniczo tendencja jest taka, aby polecać przetwory z kory wierzby, niżby salicylany. Nieco mniej działań niepożądanych, nieco skuteczniejsze, szersze spektrum. Tak więc surowce salicylowe są dostępne bez problemu, choć trzeba uczciwie zaznaczyć - nie każdemu będą one służyć.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 04, 2017, 20:49:00 »
Zażywa biosotal,

Popatrzyłam na przeciwwskazania: niedociśnienie.
Pogadajcie z lekarzami na poważnie, czy nie trzeba zejść z dawką.

Pozdrowienia :-)

Offline mysznikowski

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 05, 2017, 09:39:36 »
Biosotalu stosuje dawkę najmniejszą. Rzeczywiście, jak się czyta ulotkę to zastanawiam się czy jest to lek na serce czy wręcz przeciwnie. Jednak nie jest łatwo nakłonić pacjenta do zmian gdy jako tako funkcjonuje i boi się pogorszenia zdrowia. Utytułowanego lekarza przekonać do zmian na lepsze gdy nie jest bardzo źle też trudno, echhhh........
Spróbujemy jeszcze raz zweryfikować sposób leczenia.
A tymczasem, przez weekend, kiedy byłam w domu i sama podawałam posiłki, mężowi na talerzu nieco zwiększyłam ilość soli, nic mu nie mówiąc o tym. Efekt był taki, że przynajmniej nie skarżył się na złe samopoczucie i nie miał potrzeby sprawdzania jakie ma ciśnienie. A ja nie wyciągałam tematu na wierzch :-).
Ale dzisiaj zmierzymy ciśnienie.
Trop z ilością soli myślę, że jest dobry.
Dziękuję za wszystkie rady.
Pozdrawiam