Autor Wątek: Maść na żylaki  (Przeczytany 22936 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Maść na żylaki
« dnia: Lipca 26, 2011, 06:08:23 »
Droga Alelen

Jesli chodzi o temat żylaków to jest to dla mnie  temat na czasie. Ptroponuje Ci poniższa maśc , którą wypróbowało już kilka kobiet z pozytywnym skutkiem. Składniki:
15 gram propolisu
15 gram wazeliny
20 gram oleju lnianego
20 gram kory kaszatanowca
10 gram kwiatów i liści kasztanowca
1 tubka maści tranowej
5 gram nasion kozieradki
Jeśli intersuje Cię sposób wykonania to daj znac na skrzynkę. W diecie warto do wewnątrz przygotować mieszanke zmielonych nasion lnu i kozieradki i popijac napar ze składników kasztanowca.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
Maść na żylaki
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 26, 2011, 08:08:44 »
Ja bym poprosila o zamieszczenie dokładnego przepisu na wykonanie tej maści. Moja mama od lat zmaga sie z żylakami, a ponieważ często w domu robię jakies kremy i mazidla własnej roboty chętnie zrobie i te maść.
Bardzo proszę o podanie tego przepisu
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Maść na żylaki
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 26, 2011, 09:15:08 »
Ja bym poprosila o zamieszczenie dokładnego przepisu na wykonanie tej maści. Moja mama od lat zmaga sie z żylakami, a ponieważ często w domu robię jakies kremy i mazidla własnej roboty chętnie zrobie i te maść.
Bardzo proszę o podanie tego przepisu
kombinowałem na wszystkie strony aby finalnie uzyskac tą maść. Proszę bardzo oto przepis:
Potrzebujemy słoik stosownej wielkośći  300ml do którego wsypiemy: korę , kwiaty , liście i nasiona kozieradki i solidnie zmieszamy ( wszystko musi byc na porzadnie zmielone , na drobnicę) i to wszystko zalewamy 150 ml rozgrzanego (55 c) oleju lnianego ( najlepiej w piekarniku) i odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni aby uzyskac wyciąg olejowy. Kiedy bedzie gotowy filtrujemy go i zlewamy do słoika do którego dodajemy maść tranową i rozgrzane (mozliwie delikatnie) propolis i wazelinę i potrzasamy słoikiem do uzyskania jednolitej konzystencji.Po wychłodzeniu maśc przechowujemy w lodówce Smarujemy rano i wieczorem ( po kąpieli). Maśc ma bardzo ładny ( typowy dla wyrobów z propolisu) zapach i łatwo sie rozprowadza i potwierdzam ze jest skuteczna. Picie naparów z liścia i kwiatu -obowiązkowe. Prysznice zaczynac najlepiej od polewania stóp i nóg chłodna wodą. Pierwsze efekty powinny byc widoczne po około 3 tygodniach.

Zdrowia- fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Maść na żylaki
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 26, 2011, 10:43:54 »
dziękuję za przepis na maść.
Czy zamiast propolisu można dać wosk? Czy to będzie miało inny efekt?

Offline Szept

• Średnio Pisze
  • Po prostu Jestem
    • Szepcząca z Gór Sowich
Maść na żylaki
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 26, 2011, 10:57:56 »
Bardzo dziękuję za przepis, juz notuję i się zabieram do roboty
Jeśli do wody, ognia, ziemi i wiatru dołożymy miłość, powstanie energia. Nazwę ją kosmosem.
I założę własny.
www.ezodar.pl
http://szept.poganko.pl/

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
Odp: Maść na żylaki
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 26, 2011, 11:32:23 »
dziękuję za przepis na maść.
Czy zamiast propolisu można dać wosk? Czy to będzie miało inny efekt?
Dobre pytanie i od razu odpowiedź: w pierwszej wersji użylem wosku i efekt był równie zdowalający.

Pozdrawiam - Robert

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 26, 2011, 11:40:12 »
dziękuję Fresh.  :)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 26, 2011, 13:38:15 »
na zdrowie  :)

Offline alla

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 19, 2015, 00:48:41 »
Odkurzam wątek  :)

Rosjanie bardzo chwalą na żylaki, lnice pospolitą, czy ktoś używał lnice do tych celów? Chcę zrobić maść, niestety nie mam liści kasztanowca, tylko kwiat i korę. I tak sobie myślę żeby zrobić maść: kwiat/liście kasztanowca, lnica, dziewanna (o dziewannie też wyczytałam na rosyjskich stronach). Może tak: kasztanowiec - intrakt alko. Dziewanna - wyciąg olejowy. Lnica - 2 dni kąpiel w smalcu gęsim.  Emulgator - wosk pszczeli. Witamina D3  :-\

Jakieś sugestie???

Offline iza

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 20, 2016, 16:24:40 »
Witajcie :) Jestem tutaj nowa i to mój pierwszy post.

Bardzo chciałabym odświeżyć ten wątek, bo sama zaczęłam mieć problemy z drożnością żył. Zauważyłam coraz więcej małych pajączków na nogach.
Zabieram się za robienie maści. Co do kasztanowca to będę miała świeże liście kasztanowca (oczywiście wysuszę je). Na kwiaty się spózniłam, ale mam zeszłoroczną nalewkę z kwiatów. Czy same liście kasztanowca mogą być?

Czy można pić świeże liście kasztanowca? Proszę o porady.