Autor Wątek: zioła z doniczek z balkonu  (Przeczytany 1932 razy)

Offline slav

• Więcej Pisze
zioła z doniczek z balkonu
« dnia: Maj 29, 2017, 10:17:01 »
Chcę zakupić na targu jakieś zioła w doniczkach, trzymać je na balkonie i używać na świeżo. Myślę o melisie, kolendrze, jakiejś bazylii. Czy takie zioła to są tylko jako przyprawy czy mają szansę nabyć właściwości leczniczych (np. przeciwwirusowych jak melisa)?

Offline zulu

• Dużo Pisze
Odp: zioła z doniczek z balkonu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 29, 2017, 10:29:15 »
Oczywiście, że mogą mieć takie właściwości. Warunek jest jeden. Twój Balkon nie jest przy ruchliwej drodze. Ziemia nie pochodzi ze sklepu. W kompostowniach kompostują co się da. Roślinki ozdobne - "no problema" :) Jednak spożywcze, a zwłaszcza lecznicze, to już inna bajka.
Melisa z własnej uprawy to zupełnie inna melisa niż ta ze sklepu. Porównaj kiedyś :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline slav

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2017, 12:45:26 »
A jak kupię jakąś super ziemię z ogrodniczego? U mnie same piachy w okolicy.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2017, 13:19:47 »
Jak Ci zagwarantują, że to ziemia nie z miejskiej kompostowni, nie z rowów melioracyjnych przy ruchliwej drodze, lub dadzą gwarancję, że bez cudowania, czemu nie. Widywałem taką do warzyw. Może ta będzie ciut uczciwa ?
Kiedyś widywałem dolomitowe dodatki do gleby, które miały wiązać metale ciężkie. Jednak całej niepożądanej chemii się nie wyeliminuje.
Kiedy przejeżdżam często A-4 przez centrum Katowic i widzę rosnące przy jej poboczu zioła, aż chciałoby się zjechać na pas awaryjny i uszczknąć czegoś, ale wiadomo.... Roślinki, same tylko wiedzą,  czemu tak ładnie rosną. Może mają do dyspozycji więcej dwutlenku węgla, może im nie szkodzą pyły ze startych opon i całą resztę dobroci z motoryzacji. Niestety co pochłoną z powietrza, z gleby, to i oddadzą konsumentom ;)
Zatem - wybór do Ciebie należy :)
Są tu na forum fachowcy od ogrodnictwa. Może się wypowiedzą bardziej autorytarnie, nie jak stary zgred zulu ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2017, 18:06:01 »
A jak kupię jakąś super ziemię z ogrodniczego? U mnie same piachy w okolicy.

To weź te piachy. Jak dostaną wodę, to wszytko ruszy.
Możesz dołożyć zeszłoroczne, przegniłe liście

Pozdrowienia :-)